Κρήτη

Ηράκλειο

Πολιτισμός

Ξεκινούν οι διαδικασίες για την απονομή του βραβείου "Νίκος Καζαντζάκης"

βραβείο νίκος καζαντζάκης

Ξεκινούν στον Δήμο Ηρακλείου οι διαδικασίες απονομής του Βραβείου «Νίκος Καζαντζάκης» για το 2018. Το Βραβείο αυτό δίδεται ανά διετία. Το 2016 απενεμήθη στον διεθνούς φήμης Αμερικανό καθηγητή Peter Bien, έναν από τους επιφανέστερους μελετητές του Καζαντζάκη, παγκοσμίως.
  
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός επεσήμανε: «Στον Δήμο Ηρακλείου αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στον Πολιτισμό, και το αποδεικνύουμε εμπράκτως αυτά τα χρόνια. Το Βραβείο «Ν. Καζαντζάκης», όπως και το Βραβείο Ηθικής Τάξεως –οι διαδικασίες του οποίου θα ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες– αποτελούν θεσμούς με μεγάλο κύρος. Η απονομή τους σε σπουδαίες προσωπικότητες, με πανελλήνια και διεθνή εμβέλεια, τιμά όχι μόνο τον Δήμο Ηρακλείου, αλλά ολόκληρη την Κρήτη».
      
Το Βραβείο «Ν. Καζαντζάκης» δόθηκε για πρώτη φορά το 1977. Εμπνευστής του ήταν ο επί πολλά έτη Δήμαρχος Ηρακλείου, Μανόλης Καρέλλης. Στο πέρασμα των χρόνων το Βραβείο έλαβαν σημαντικές προσωπικότητες. Μεταξύ άλλων οι: Γιώργης Μανουσάκης, Χριστόφορος Λιοντάκης (ποιητές), Νίκος Παναγιωτάκης, Γρηγόρης Σηφάκης, Θεοχάρης Δετοράκης, Μ. Ζ. Κοπιδάκης (φιλόλογοι), Νίκος Μαμαγκάκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Χρήστος Λεοντής, Γιώργος Κουρουπός (συνθέτες), Γιάννης Μιγάδης, Λευτέρης Κανακάκης (ζωγράφοι), Νίκος Γιανναδάκης (έφορος της Βικελαίας Βιβλιοθήκης), κ. ά. 
       
Το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης», αποτελείται από πέντε θεματικούς κύκλους: α) Γράμματα, β) Καλές Τέχνες, γ) Δημιουργική μουσική, δ) Ανθρωπιστικές επιστήμες, ε) Μελέτες για την ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε Κρήτες δημιουργούς (κατ’ εξαίρεση στον πέμπτο κύκλο: και σε μη Κρήτες), χωρίς περιορισμό ηλικίας. Το ύψος του χρηματικού ποσού που συνοδεύει το Βραβείο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.
     
Εφέτος το Βραβείο θα απονεμηθεί για τον πρώτο κύκλο: των Γραμμάτων. Ειδικότερα, σε πρόσωπο, ή πρόσωπα, καταξιωμένα: στην ποίηση, στην πεζογραφία, στο δοκίμιο, στην μελέτη, στην μετάφραση αρχαίων ή ξενόγλωσσων κειμένων, στην λαογραφία, στην φιλολογική επιμέλεια και όλες τις συναφείς περιοχές των Γραμμάτων.
     
Η επιτροπή για το Βραβείο από 1 έως 30 Απριλίου 2018 θα δέχεται υποψηφιότητες που θα κατατεθούν σε αυτήν, είτε ταχυδρομικά στην διεύθυνση: Δήμος Ηρακλείου (για το Βραβείο «Ν. Καζαντζάκης»), Αγίου Τίτου 1, Τ.Κ. 71202, Ηράκλειο, είτε ηλεκτρονικά στην διεύθυνση email: kostasbournazakis@hotmail.com.
    
Οι υποψηφιότητες που θα κατατεθούν θα πρέπει να περιλαμβάνουν: βιογραφικό σημείωμα, βιβλιογραφικά στοιχεία, και τρία (3) αντίτυπα έκδοσης που ο υποψήφιος θα κρίνει αντιπροσωπευτική της παρουσίας του στα Γράμματα. Τα αντίτυπα αυτά θα κατατίθενται στην ως άνω ταχυδρομική διεύθυνση. 
     
Η επιτροπή δύναται να προτείνει προς βράβευση πρόσωπο (ή πρόσωπα), που η ίδια θα κρίνει άξιο/α για το Βραβείο «Ν. Καζαντζάκης», χωρίς να έχουν καταθέσει υποψηφιότητα γι’ αυτό. Θα παραδώσει το πρακτικό της στο Δημοτικό Συμβούλιο έως τις 30 Ιουνίου 2018. Στη συνέχεια, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, θα προχωρήσει στην λήψη απόφασης για το πρακτικό της επιτροπής προκειμένου να οριστεί η ημερομηνία που θα γίνει η απονομή του Βραβείου.
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Τροχαίο στον κόμβο... καρμανιόλα (φωτο)

Τροχαίο

Ένα ακόμα τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε σήμερα στους δρόμους της Κρήτης.
Το περιστατικό σημειώθηκε στον κόμβο του Σκαλανίου όταν δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν μεταξύ τους κάτω από άγνωστες για την ώρα συνθήκες.

Ευτυχώς, από το τροχαίο δεν υπήρξε τραυματισμός παρά μόνο οι υλικές ζημιές που διακρίνονται στις φωτογραφίες.

Ειδήσεις σήμερα

Λίνα Μενδώνη από Ηράκλειο: "Θα δοθεί προτεραιότητα στα Νεώρια"

Κρήτη: Ο αγώνας δρόμου φέρνει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Ηράκλειο: "Κάντε ησυχία για τα παιδιά που διαβάζουν"