Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Δωρεάν σεμινάρια θεάτρου από το σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη

Δωρεάν σεμινάρια θεάτρου από το σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη
 clock 13:09 | 02/03/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Την Τρίτη 3 και την Τετάρτη 4 Μαρτίου από τις 18:00 μέχρι τις 21:00, στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου o σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου παρουσιάζει τη μέθοδό του επάνω στην απόδοση και την ερμηνεία ενός κειμένου, είτε θεατρικού είτε λογοτεχνικού, όταν πρόκειται να παρουσιαστεί δημόσια.

«Η βάση της μεθόδου μου-για κάθε κείμενο που πρόκειται να παρασταθεί δημόσια είτε σύγχρονο είτε σε κάποια άλλη μορφή της ελληνικής γλώσσας,- είναι η ανακάλυψη πως ο παράγων που ρυθμίζει τη σημασία και το νόημα μιας λέξης ή μιας φράσης κατά την εκφορά της, δεν είναι οι καλές μας προθέσεις, ούτε η παρόρμηση, ούτε καν τα συναισθήματα και το πάθος μας, αλλά ο λογικά, και συγχρονικά ελεγχόμενος τρόπος αυτής της εκφοράς.

Κάθε τέτοιο κείμενο λοιπόν προορισμένο να απαγγελθεί είναι σαν μια παρτιτούρα, που πρέπει να ερμηνευθεί πιστά για να μπορέσει να αναδείξει τις διακυμάνσεις και την πραγματικότητα των αισθημάτων και των ιδεών που εμπεριέχονται μέσα του.

Η ακρίβεια μιας τέτοιας ερμηνείας μπορεί να αναδείξει την πραγματική αξία ενός έργου, ενώ μια παρερμηνεία μπορεί να καταστρέψει τις λογικές συνέχειές του και να παρουσιάσει ένα έργο εντελώς διαφορετικό από τις προθέσεις του ίδιου του δημιουργού του και από τις δικές μας προσδοκίες. Αν ο σκοπός κάθε έντεχνου έργου είναι η βαθειά συγκίνηση, μέσα από την κατανόηση μιας μεγάλης η μιας μικρής αλήθειας, τότε οι όροι και οι κανόνες που τίθενται γι αυτόν ακριβώς το σκοπό ενυπάρχουν μέσα στο ίδιο το έργο και όχι έξω από αυτό, αρκεί να τους αναγνωρίσουμε.»

Η συμμετοχή στα σεμινάρια είναι ελεύθερη για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα των καλλιτεχνικών σεμιναρίων από το δήμο Ηρακλείου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗ

Ο Δήμος Αβδελιώδης γεννήθηκε το 1952 στη Χίο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή Θεοδοσιάδη. Διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου (1997-2000 και 2004-2010). Δίδαξε κινηματογράφο και θέατρο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1993-1997). Για την ανάδειξη ιδιαίτερων γλωσσικών διαλέκτων και πολιτισμικών στοιχείων στο σύνολο του κινηματογραφικού του έργου τιμήθηκε με το βραβείο GOVI στη Γένοβα (2001). Η κινηματογραφική του ταινία «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» ψηφίστηκε το 2007 από την ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Ελλάδος) και την ΟΚΛΕ (Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος) ανάμεσα στις 10 καλύτερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου όλων των εποχών. Για τη συμβολή του στην παγκόσμια γλώσσα του Θεάτρου υπήρξε τιμώμενο πρόσωπο στο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου Καϊρου (2010).

Για το Θέατρο έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: «Η γυναίκα της Ζάκυθος» του Δ. Σολωμού (Φεστιβάλ Αθηνών 2013), «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γ. Βιζυηνού (ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, 2013), «Περλιμπλίν και Μπελίσα», Λόρκα 2013 «Ωδή στον Αλέξανδρο Παναγούλη» του ιδίου, βασισμένο στο βιβλίο του Κώστα Μαρδά.2013 Θεατρική παρουσία του Δήμου Αβδελιώδη στο «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» με: «Μαράν Αθά», «Η Νοσταλγός», «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον», «Ιχνευτές», «Πέρσες» (ΙΜΚ, 2013). «Ερωφίλη» του Γ. Χορτάτση (Εθνικό θέατρο 2012), «Η νοσταλγός» του Αλ. Παπαδιαμάντη (Θέατρο Ελεύθερη Έκφραση, 2012), «Πέρσες» του Αισχύλου (1ο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων, 2011), «Ταξιδεύοντας με τον Παναϊτ Ιστράτι» (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 2010), «Ιχνευτές» του Σοφοκλή (2010), «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Γ. Βιζυηνού (2010), «Βαβυλωνία» του Δ. Βυζάντιου (ΚΘΒΕ, 2009), «Μαράν Αθά» του ιδίου,(βασισμένο στο μυθιστόρημα του Θωμά Ψύρρα (2009) , «Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος δράκος» του ιδίου (2007), «Άσμα Ασμάτων» του Σολομώντος (2003), «Λίγ’ απ’ όλα» του Αντώνη Μόλλα (θέατρο Σφενδόνη, 2001), «Τρία ελληνικά παραμύθια» (1995), «Μορφές από το έργο του Γ. Βιζυηνού» (θέατρο Σφενδόνη, 1993).

Για τον κινηματογράφο έχει γράψει και σκηνοθετήσει τις ταινίες : «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» (1999), βραβείο FIPRESCI, τέσσερα βραβεία στο Forum του Φεστιβάλ Βερολίνου 2001. Η κριτική επιτροπή του FORUM απονέμει στην ταινία το βραβείο της Ένωσης Αιθουσαρχών, CICAE, "για τις καλλιτεχνικές της αρετές, για την αυθεντικότητά της και τη δημιουργική ελευθερία της". Το βραβείο "Δον Κιχώτης" της Διεθνούς Ένωσης των Cine-clubs, (FICC). Το FICC είναι ένα διεθνές δίκτυο αιθουσών τέχνης που σκοπό έχει τη διάδοση ταινιών με πολιτιστική αξία. Το βραβείο CALIGARI 2000. Στο σκεπτικό της βράβευσης αναφέρεται " η πολύπλευρη παραβολή της ταινίας, με σπουδαίους χαρακτήρες, πολιτική αλληγορία, αυθεντικότητα και χιούμορ". Ειδικός έπαινος των κριτικών της γερμανικής εφημερίδας "Μπίλντ". Η γερμανική εταιρία "Πανδώρα - Πήγασος" ανέλαβε τη διανομή της ταινίας στη Γερμανία. Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2000. Ψηφίσθηκε το 2007 από την ΟΚΛΕ και την ΠΕΚΚ, ανάμεσα στις 10 καλύτερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου όλων των εποχών. «Νίκη της Σαμοθράκης» (1990, Κρατικά βραβεία Ποιότητας ταινίας, Μουσικής, Μακιγιάζ και Ήχου). «Το δέντρο που πληγώναμε» (1987, βραβείο CIFEJ στο Φεστιβάλ Βερολίνου 1987, επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στο Φεστιβάλ Καννών / Εβδομάδα της Κριτικής (Semaine de la critique), Χρυσός και Αργυρός Ελέφαντας Καλύτερης ταινίας και Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Νέου Δελχί). «Αθέμιτος συναγωνισμός» (1982, Α’ βραβείο Κριτικής Επιτροπής και βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Δράμας 1984.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis