Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Προσοχή στα δάνεια - παγίδες στο Διαδίκτυο

Image
Προσοχή στα δάνεια - παγίδες στο Διαδίκτυο
 clock 14:22 | 19/08/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι πολίτες προκειμένου να μην πέσουν θύματα επιτήδειων  που υπόσχονται στους χρήστες του διαδικτύου δήθεν, άμεσα και εύκολα, την χορήγηση δανείων, ακόμα και μεγάλων χρηματικών ποσών, με χαμηλό επιτόκιο και γρήγορες διαδικασίες χρηματοδότησης προσπαθώντας να εξαπατήσουν τους παραλήπτες, ώστε να τους αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά.

Το θέμα φέρνει στη δημοσιότητα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην οποία έχει σημάνει συναγερμός  για ακόμη μια απάτη οικονομικής φύσεως με αποστολή μηνυμάτων.

Μάλιστα  όπως κάνει γνωστό και με σχετική της ανακοίνωση στα μηνύματα αυτά, ως στοιχεία επικοινωνίας που δίδονται, υπάρχει μόνο μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου , ενώ δεν δίδεται ποτέ η διεύθυνση της υποτιθέμενης φυσικής έδρας τους, κινητά ή σταθερά τηλέφωνα, ή κάποιο άλλο στοιχείο επικοινωνίας.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επισημαίνει ότι αυτά τα μηνύματα δεν προέρχονται σε καμία περίπτωση από πιστωτικά ιδρύματα ή εταιρείες παροχής πιστώσεων, ειδικά αδειοδοτημένες για αυτό και ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, ότι αυτού του είδους τα μηνύματα έχουν ως σκοπό να πείσουν, με απατηλό τρόπο («ψάρεμα»), τους πρόθυμους και ανυποψίαστους που αναζητούν την χορήγηση χρημάτων ή δανείου, να αποστείλουν:

είτε τα προσωπικά τους στοιχεία και δεδομένα (ταυτότητα, διαβατήριο, αριθμό φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.) κ.τ.λ.), για να τα χρησιμοποιήσουν περαιτέρω για κακόβουλους σκοπούς,

είτε προσωπικά τους οικονοµικά δεδοµένα (αριθµούς τραπεζικών λογαριασµών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ numbers), αριθµούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών κτλ)

είτε να ζητηθεί να προκαταβάλουν αρχικά ένα ποσό, προκειμένου υποτίθεται να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης του δανείου. Μάλιστα στην τελευταία περίπτωση ζητούν τα χρηματικά ποσά να αποστέλλονται μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων και όχι μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα  με δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη ο Διευθυντής  της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης  ο οποίος καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ,να μην πέφτουν στην παγίδα των επιτήδειων  και να ενημερώνουν τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Το μήνυμά μας  είναι «Μην τσιμπάς στα e-mail  αυτά» επεσήμανε ο κ. Σφακιάνακης.

Ο ίδιος έκανε γνωστό τον τρόπο με τον οποίο δρουν οι επιτήδειοι οι οποίοι όπως είπε έχουν τη βάση τους εκτός της χώρας μας.  

Οι δράστες οι οποίοι αρχικά στέλνουν το email στη συνέχεια πείθουν  το χρήστη ότι θα του δώσουν δάνειο  και μάλιστα όποιο ποσό θέλουν  ακόμα και ένα ή δύο εκατομμύρια ευρώ και έπειτα από λίγες ημέρες του στέλνουν ένα  υποτιθέμενο «πιστοποιητικό» ότι εγκρίθηκε το δάνειο με ένα χαμηλό επιτόκιο κάτω από 3% .

Στη συνέχεια ζητάνε από τους πολίτες να δώσουν ως έξοδα του δανείου ένα ποσό ανάλογα με το ύψος του δανείου  το οποίο και πρέπει να προκαταβάλουν.

«Αν το κάνουν αυτό δυστυχώς θα χάσουν τα χρήματά τους» επισημαίνει ο Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης.

Συμβουλεύει μάλιστα τους πολίτες να μην απαντάνε σε αυτά τα μηνύματα αλλά να ενημερώνουν τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Να τονιστεί ότι  τα συγκεκριμένα e-mail άρχισαν να αποστέλλονται  πριν από τρεις ημέρες  στη χώρα μας και παρά το γεγονός ότι πολλοί  πολίτες  έλαβαν  σχετικά email  ευτυχώς λόγω και των ανακοινώσεων που βγήκαν από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν έπεσαν προς το παρόν τουλάχιστον στην παγίδα των επιτήδειων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται σε συνεργασία με την Interpol για τον εντοπισμό των επιτήδειων που δρουν από το εξωτερικό όχι μόνο στη δική μας χώρα αλλά και σε άλλες.

 Οι χρήστες του διαδικτύου συνιστάται να μην ανοίγουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails), για την προέλευση ή τον αποστολέα των οποίων δεν είναι βέβαιοι. Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα ηλεκτρονικά μηνύματα άγνωστης προέλευσης που περιέχουν συνημμένα αρχεία και περισσότερο αυτά με κατάληξη .exe, .pif, ή .vbs.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν άμεσα με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο «CYBERALERT» της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω της νέας εφαρμογής (Application) «Cyberkid»

Τηλεφωνικά στον αριθμό : 210-647 64 64

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis