«Τα ψέματα δεν είναι για εμάς» είναι ο τίτλος του βιβλίου της δημοσιογράφου Πέλλας Λασηθιωτάκη που παρουσιάστηκε απόψε στην κατάμεστη αίθουσα Καστελλάκη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
Με μυθιστορηματικό τρόπο γραφής η συγγραφέας και δημοσιογράφος επιχειρεί την προσέγγιση της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας. Το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται στο φόντο των οικονομικών και των κοινωνικών εξελίξεων στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη, κατά την περίοδο 1999 – 2014, με ήρωες ανθρώπους της καθημερινότητας. Αν και πρόκειται για σύγχρονη μυθογραφία, οι αναγνώστες έχουν την αίσθηση ότι η ιστορία είναι αληθινή, καθώς οι ήρωες δρουν μέσα σε καταστάσεις, κοινωνικές και οικονομικές, που όλοι βιώνουμε. Συγχρόνως επιχειρείται προσέγγιση θεμάτων που αφορούν στις ανθρώπινες σχέσεις και τα νέα κοινωνικά πρότυπα τα οποία τις επηρεάζουν.
Το βιβλίο, έχει τοποθετηθεί στις προθήκες αρκετών βιβλιοπωλείων της πόλης του Ηρακλείου, που γνωρίζει χρόνια την συγγραφέα του από τα ρεπορτάζ και τα άρθρα της στον τοπικό Τύπο. Σύντομα θα τοποθετηθεί και σε βιβλιοπωλεία των Χανίων, του Ρεθύμνου και του Αγίου Νικολάου.
Την επιμέλεια του εξώφυλλου έχει κάνει ο γνωστός εικαστικός Γιάννης Χαρκούτσης ενώ η επιμέλεια των κειμένων έγινε από την Καλλιόπη Λασηθιωτάκη. Η εκτύπωση πραγματοποιήθηκε από την ΤΥΠΟΚΡΕΤΑ και την κεντρική διάθεση – διανομή του βιβλίου έχει το βιβλιοπωλείο Γεωργαντωνάκη.
Η Πέλλα Λασηθιωτάκη είναι απόφοιτος της σχολής Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης Νομικής Αθηνών. Από το 1990 εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Πατρίς» του Ηρακλείου. Έχει συνεργαστεί με αρκετά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, περιοδικά και portals.
Η περίληψη του μυθιστορήματος
Η Μαριάννα κατάφερε, επιτέλους, να γίνει γιατρός και εργάζεται σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο. Εκπλήρωσε τα όνειρά της με τη «βοήθεια» ενός… νοητού τροχού που μετατρέπει την αρνητική ενέργεια σε θετική και λόγω της «επαφής με την αιωνιότητα», τα δυο μεγάλα στηρίγματα τα οποία είχε επινοήσει στα σκληρά χρόνια της εφηβείας. Εσωτερικά, αντλούσε δύναμη από αυτά, δούλευε σκληρά και είχε πάντα στο πλάι τη μητέρα της.
Συναντά τον έρωτα στα μάτια ενός νέου εύπορου αρχιτέκτονα, με τον οποίο δημιουργεί τη δική της οικογένεια. Ζει ευτυχισμένη αν και, πάντα, φοβάται «ένα μεγάλο χέρι» που θα της πάρει, ξανά, την ευτυχία και θα την αφήσει «στο κενό».
Η οικονομική κρίση διεισδύει όμως και στο δικό της σπίτι μεταβάλλοντας συμπεριφορές και αποκαλύπτοντας χαρακτήρες.
Ένας παράνομος έρωτας, αποτέλεσμα ελαστικών σχέσεων, και το φονικό που ακολούθησε ως συνέπεια επισφαλών κοινωνικών προτύπων, έμελλε να της αλλάξουν τη ζωή και να την οδηγήσουν σε αδιέξοδο.
Η κάθαρση έρχεται μέσα από τις αστάθμητες δυνάμεις του ανθρώπινου παράγοντα, που ξεπερνούν στρατηγικές, τακτικές και προβλέψεις, ακόμα και μετά τη διάπραξη του τέλειου εγκλήματος.
Όλα εκτυλίσσονται με φόντο τις οικονομικές και τις κοινωνικές εξελίξεις στη σύγχρονη Ελλάδα (1999 – 2014). Την Ελλάδα των «αναξιοπαθούντων» που βρίσκει, τελικά, τους δικούς της δρόμους αντίστασης.