Κρήτη

Ηράκλειο

Αγροτικά

Ηράκλειο: Αρδευτικά έργα στην ενδοχώρα σχεδιάζει η Λότζια

αρδευτικα δημος συσκεψη.jpg

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016 η πρώτη διευρυμένη τεχνική συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που αφορά στον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για τα αρδευτικά έργα, με καταρχήν εξειδίκευση στην Δημοτική Ενότητα Τεμένους. Η συνάντηση αυτή ήταν μία πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων – Αυτεπιστασίας και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Γιάννη Αναστασάκη σε συνεργασία με τον συναρμόδιο Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού, Οργάνωσης, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Διαφάνειας Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου κ. Πέτρο  Ινιωτάκη.  

αρδευτικα δημος συσκεψη.jpg

αρδευτικα δημος συσκεψη.jpg, by lamprakis

Σκοπός της συνάντησης υπήρξε ο συντονισμός των απαραίτητων διαδικασιών για την δημοπράτηση
του έργου κατασκευής του φράγματος Λαδούκου με φορέα υλοποίησης τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης. Στη συνάντηση παρουσιάσθηκε επίσης ο σχεδιασμός του Δήμου Ηρακλείου για την κατασκευή νέων αρδευτικών δικτύων για την κάλυψη των αναγκών του πρωτογενούς τομέα του Δήμου Ηρακλείου. 

Σε πρώτη φάση σχεδιάζεται η ολοκλήρωση του Αρδευτικού  της Δημοτικής Ενότητας Τεμένους με όλα τα απαραίτητα έργα ώστε το φράγμα Λαδούκου εκτός από τον αντιπλημμυρικό του ρόλο, να αποκτήσει και αρδευτική χρήση (αντλιοστάσια, δεξαμενές και δίκτυα διανομής). 

Σε δεύτερο χρόνο προγραμματίζεται η κατασκευή αρδευτικού δικτύου (Δεξαμενές, Αντλιοστάσιο, Αγωγοί) για την αξιοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων στην αγροτική περιοχή Βασιλειών - Αγίου Σύλλα - Αγ. Βλάσση του Δήμου Ηρακλείου. Η μελέτη και η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου γίνεται με μέριμνα της ΔΕΥΑΗ, και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο. Σημειώνεται ότι για τα εν λόγω έργα υπάρχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κρήτης.

αρδευτικα δημος συσκεψη.jpg

αρδευτικα δημος συσκεψη.jpg, by lamprakis

Στην τεχνική συνάντηση συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Φακουρέλης, ο αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού & Πολεοδομίας κ. Ρασούλης, ο Δ/νων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) κ. Καζάσης με τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του ΟΑΚ, ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΗ κ. Παπαματθαιάκης οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Προφήτη Ηλία κ. Μαρτιμιανάκης και Κυπαρισσίου κ. Δασκαλάκης, ο Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας Κρήτης κ. Παπαδάκης, ο Γενικός Διευθυντής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μαυράκης με αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη.

αρδευτικα δημος συσκεψη.jpg

αρδευτικα δημος συσκεψη.jpg, by lamprakis

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη λήψη σημαντικών αποφάσεων επί των αναφερόμενων θεμάτων. Αντίστοιχες συναντήσεις προγραμματίζονται το αμέσως επόμενο διάστημα για την προώθηση έργων αρδευτικών δικτύων και για τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες του Δήμου Ηρακλείου.

Κρήτη

Ηράκλειο

Δήμος Μινώα Πεδιάδος: Προχωρά η διαδικασία για την αποκατάσταση των ζημιών

δήμος μινώα πεδιάδος

Από το Δήμο Μινώα Πεδιάδας γίνεται γνωστό ότι εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Υποδομών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εσωτερικών αναφορικά με την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών του Δήμου μας και τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε κτίρια από τις πλημμύρες της 6-7ης Νοεμβρίου 2020 στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας.

Με την εν λόγω απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1763/28-4-2021/τχ Β’, οριοθετούνται ως πλημμυρόπληκτες περιοχές στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας: α) όλη η Δημοτική Ενότητα Καστελλίου και β) οι Κοινότητες Βόνης, Ζωφόρων και Θραψανού της Δημοτικής Ενότητας Θραψανού ενώ ορίζεται πως το έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε κτίρια από τις πλημμύρες του θέματος, που έπληξαν τις προαναφερόμενες περιοχές, αναλαμβάνει ο Τομέας Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ν. Χανίων (Τ.Α.Ε.Φ.Κ.-Ν. Χανίων).

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι ιδιοκτήτες (ψιλός κύριος, επικαρπωτής ή ο/η έχων/-ουσα την πλήρη κυριότητα) ή ο/η διαχειριστής/- στρια (σε περίπτωση διηρημένης ιδιοκτησίας) κτιρίων που έχει πληγεί από τις πλημμύρες του περασμένου Νοεμβρίου, όπως καταθέσουν αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην ως άνω αρμόδια Υπηρεσία εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών (από την 28/4/2021), εφόσον επιθυμούν τον έλεγχο και την έκδοση έκθεσης αυτοψίας. Η αίτηση αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από τίτλους ιδιοκτησίας, οδοιπορικό σκαρίφημα και φωτογραφίες του πληγέντος κτιρίου.

Για τη χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής για επισκευή ή ανακατασκευή, οι πληγέντες θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εντός ενός (1) έτους από την ημερομηνία παραλαβής της έκθεσης αυτοψίας του κτιρίου. Για απευθείας έκδοση Άδειας Επισκευής η προθεσμία ορίζεται στο ένα (1) έτος (από την ημερομηνία δημοσίευσης του ΦΕΚ) όπως επίσης σ’ ένα (1) έτος ορίζεται και η προθεσμία για κατάθεση αίτησης για έκδοση άδειας επισκευής χωρίς χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής.

Η χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής ανακατασκευής αφορά οικίες και βοηθητικούς χώρους αυτών, ιερούς ναούς και κωδωνοστάσια, κτίρια κοινωφελούς χρήσης, αποθήκες, στάβλους, αγροικίες εποχιακής χρήσης καθώς και κτηνοτροφικές μονάδες και επαγγελματικούς χώρους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία, τους όρους και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στον Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ν. Χανίων (Τ.Α.Ε.Φ.Κ.-Ν. Χανίων), Δ/νση: Γολγοθά 2, Όαση Βαρυπέτρου Χανίων και στο Τηλέφωνο: 28210 29287.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Οι πρώτοι τουρίστες έφτασαν στην Κρήτη

Χωρίς σφαγεία Ηράκλειο και Λασίθι και μια εταιρεία ... "φάντασμα"

Στην Κρήτη ο Στέλιος Πέτσας - Επαφές με Αρναουτάκη, Κουράκη και Δημάρχους