Κρήτη

Χανιά

Σύσκεψη για την διάβρωση των ακτών στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας

παραλια ΑΓιας Μαρίνας

 H δρομολόγηση των παρεμβάσεων που απαιτούνται για την συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών στο τουριστικό-παραλιακό μέτωπο της Αγίας Μαρίνας του Δήμου Χανίων, βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο.

Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, «η σύσκεψη έγινε με μια διάθεση να δρομολογήσουμε τις κινήσεις μας συντονισμένα για να έχουμε μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα, καθώς «το παραλιακό μέτωπο της Αγίας Μαρίνας κινδυνεύει να μην είναι λειτουργικό, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες και κυρίως για το περιβάλλον».

Όπως επισημάνθηκε κατά την σύσκεψη, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα πρέπει να στηρίζονται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις που ήδη έχουν δοθεί από το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ελληνικό Κέντρο Θαλυσίων Ερευνών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Χανίων Γιάννη Ζερβό, τα περισσότερα προβλήματα αφορούν την αλλοίωση της ακτογραμμής και όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «θα πρέπει να δρομολογηθεί η πλήρωση των ακτών με άμμο».

Στην εικόνα που σήμερα παρουσιάζει η ακτογραμμή αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγίας Μαρίνας, Αριστείδης Σοϊλεντάκης, υποστηρίζοντας ότι, «οι παραλίες έχουν στενέψει σε πλάτος, η άμμος έχει μεταφερθεί σε άλλα σημεία της θάλασσας, έχει γίνει βραχώδες, μέρος της παραλίας, είναι μια επίπτωση πολύ μεγάλη για τον τουρισμό».

Εκ μέρους των επιχειρηματικών της περιοχής, ο κ. Νεκτάριος Ψαρουδάκης τόνισε, ότι η Αγία Μαρίνα αυτή τη στιγμή εκπέμπει σήμα κινδύνου. Επεσήμανε ότι το φαινόμενο της διάβρωσης εξελίσσεται την τελευταία 20ετία και όπως είπε, «ζητάμε να γίνει πλήρωση με άμμο των ακτών έτσι ώστε η παραλία να είναι προσβάσιμη και να υπάρχει ασφάλεια».

Μετά το τέλος της σύσκεψης ακολούθησε συνάντηση του δημάρχου Χανίων με τον καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κώστα Συνολάκη.

Ο κ, Συνολάκης κατά την συνάντηση αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ύπαρξης μελετών και αξιόπιστων μετρήσεων επισημαίνοντας χαρακτηριστικά.

«Έπρεπε να κάνουμε κάτι χθες. Αυτό είναι το βασικό θέμα και όσο περιμένουμε χάνουμε χρόνο και γίνεται η αποκατάσταση και η αντιμετώπιση πιο δύσκολη και πιο ακριβή. Ευχαριστώ τον δήμαρχο Χανίων για την πρωτοβουλία του να με καλέσει. Πρέπει να δούμε τι χρειάζεται να κάνουμε, ώστε να μελετήσουμε τους τρόπους αντιμετώπισης της αποσάρθρωσης στην Αγία Μαρίνα. Χρειάζεται μια μελέτη για το σύνολο του κόλπου των Χανίων και τώρα πλέον έχουμε αξιόπιστες μετρήσεις και στοιχεία, ώστε να μας δώσουν αξιόπιστα αποτελέσματα και να ενεργήσουμε κατάλληλα. Δεν είναι μόνο το αισθητικό αποτέλεσμα είναι και θέμα ασφάλειας, είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χανίων στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία που πρέπει να υπάρξει με την επιστημονική κοινότητα ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.

Όπως είπε, «σήμερα πρέπει να δούμε με επιστημονικό τρόπο πώς απαντάμε σε όλο αυτό το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο και λόγω της κλιματικής αλλαγής και της κατάστασης του παραλιακού μας μετώπου φαίνεται να μην εξελίσσεται θετικά. Αυτή την αντιστροφή μέσα από παρεμβάσεις προσπαθούμε να επιτύχουμε. Το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να συγκεκριμενοποιήσουμε τις μελέτες και τις ενέργειες, που θα κάνουμε και είμαι απόλυτα αισιόδοξος ότι και μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, που έδειξε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον,κ άλλα και την εμπλοκή των ερευνητικών ιδρυμάτων και ιδιαίτερα του Πολυτεχνείου Κρήτηςκ, θα μπορέσουμε επιτέλους να κάνουμε παρεμβάσεις, οι οποίες θα έχουν ένα μακροπρόθεσμο ορίζοντα εφαρμογής».

Κρήτη

Ηράκλειο

Σοβαρό τροχαίο στην Κρήτη - Άγιο είχαν οι επιβάτες (φωτογραφίες)

σοβαρές ζημιές υπέστη το ένα ΙΧ που ενεπλάκη στο τροχαίο

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο πριν τη μία το μεσημέρι στο δρόμο από το Τυμπάκι για τις Μοίρες.

Κάτω από άγνωστες για την ώρα συνθήκες, τρία οχήματα συγκρούστηκαν μεταξύ τους.

Μάλιστα το ένα, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες του Παναγιώτη Βλάχου, είναι όχημα της Πυροσβεστικής.

Από το τροχαίο, το ένα ΙΧ υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές ενώ το πυροσβεστικό όχημα γύρισε στο πλάι.

Στο σημείο επικράτησε μεγάλη αναστάτωση ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν έχει τραυματιστεί σοβαρά έτσι ώστε να συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Δείτε φωτογραφίες από το τροχαίο:

γύρισε στο πλάι το πυροσβεστικό όχημα
γύρισε στο πλάι το πυροσβεστικό όχημα
γύρισε στο πλάι το πυροσβεστικό όχημα
γύρισε στο πλάι το πυροσβεστικό όχημα
γύρισε στο πλάι το πυροσβεστικό όχημα
γύρισε στο πλάι το πυροσβεστικό όχημα
Σμπαράλια το ένα ΙΧ
Σμπαράλια το ένα ΙΧ
Ευτυχώς δεν υπήρξε σοβαρός τραυματισμός
Ευτυχώς δεν υπήρξε σοβαρός τραυματισμός
Μικρές υλικές ζημιές στο τρίτο εμπλεκόμενο όχημα
Μικρές υλικές ζημιές στο τρίτο εμπλεκόμενο όχημα
Αναστάτωση στο σημείο
Αναστάτωση στο σημείο