Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Βροντερό "όχι" από τη Σούδα για τα χημικά στη Μεσόγειο

Βροντερό "όχι" από τη Σούδα για τα χημικά στη Μεσόγειο
 clock 23:41 | 08/03/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Με ομπρέλες, υπό βροχή και με τσουχτερό κρύο οι κρητικοί δεν πτοήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής και το λιμάνι της Σούδας γέμισε κόσμο, που διατράνωσε την αντίθεσή του στην υδρόλυση των χημικών στη Μεσόγειο. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και την απαγόρευση των λιμενικών να αφήσουν τα αυτοκίνητα των διαδηλωτών να σταθμεύσουν στο λιμάνι, ο κόσμος που μαζεύτηκε έστειλε  μία ακόμη σθεναρή απάντηση κι ένα βροντερό "όχι" στο σχέδιο των ξένων δυνάμεων να θέσουν σε κίνδυνο το περιβάλλον της Μεσογείου με τον εφιάλτη της υδρόλυσης των χημικών. Το συλλαλητήριο που υποστηρίχθηκε από όλους σχεδόν τους μαζικούς φορείς του νησιού τελεί υπό την αιγίδα της επιτροπής πρωτοβουλίας κατά της υδρόλυσης των χημικών στη Μεσόγειο. Η συγκέντρωση έγινε στο εμπορικό λιμάνι της Σούδας ενώ προηγουμένως στήθηκε ποδηλατοδρομία στο κέντρο της πόλης.

Στην διάρκεια της κινητοποίησης φουσκωτά σκάφη με μαύρες σημαίες έπλευσαν στο χώρο μπροστά από τη συγκέντρωση, η οποία σημειωτέον ξεκίνησε με καθυστέρηση καθώς η μικροφωνική εγκατάσταση είχε υποστεί ζημιά από τη βροχή.

Εκπρόσωποι φορέων, δήμοι, περιφέρεια, εκκλησία, επιστήμονες, αλλά πάνω από όλα χιλιάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν έντονα με συνθήματα, πανό και την παρουσία τους για τον τρόπο που επιχειρείται να καταστραφεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας. Παράλληλα, σε δηλώσεις  τους τόσο ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ευάγγελος Γιδαράκος όσο και ο δήμαρχος Σφακίων κ. Παύλος Πολάκης τόνισαν την ανησυχία τους για την ελλιπή ενημέρωση που υπάρχει από τους φορείς που έχουν αναλάβει την καταστροφή των χημικών.

Στην ανακοίνωση της επιτροπής που συντονίζει την κινητοποίηση αναφέρεται: "Η Επιτροπή πρωτοβουλίας κατά της εξουδετέρωσης των χημικών όπλων της Συρίας στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου – σχηματίστηκε ως αποτέλεσμα της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε, την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Τμήμα Ανατολικής Κρήτης και οι επιστημονικοί σύλλογοι μηχανικών – καλεί όλους τους θεσμικούς φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, Περιφέρεια Κρήτης, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, Περιφερειακή Ένωση Δήμων, Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, Επιμελητήρια, επιστημονικούς συλλόγους, Εργατικά Κέντρα, τους συνδικαλιστικούς φορείς, τις πολιτικές δυνάμεις-κόμματα, τις συλλογικότητες, τα κινήματα, καθώς και όλη την τοπική κοινωνία τουλάχιστον της Κρήτης να πάρουν θέση και να συμμετέχουν ενεργά σε μια Παγκρήτια συστράτευση ώστε:

Να συνδιαμορφώσουμε κινήσεις και δράσεις, σε Παν-Μεσογειακό επίπεδο για να αναδεχθεί η κλειστή θάλασσα της Μεσογείου ως τόπος πολιτισμού και ειρήνης και να οριοθετηθεί ως ζώνη προστασίας από περιβαλλοντολογικές επιβαρύνσεις.

Να συμμετέχουν με όλες τους τις δυνάμεις στην Παγκρήτια συνάντηση που προγραμματίζεται περί τα τέλη Μαρτίου σε πόλη όπου θα συναποφασίσουν οι φορείς της Κρήτης (προτείνεται από την επιτροπή στις 23 Μαρτίου πιθανότατα στο Αρκάδι).

Οδηγηθήκαμε στην απόφαση αυτή για να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεση μας : στη σχεδιαζόμενη "εξουδετέρωση" των χημικών όπλων της Συρίας στο "τρίγωνο" της Μεσογείου που σχηματίζουν η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα, και απαιτούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση, που επιπλέον σήμερα έχει αναλάβει την Προεδρία της Ε.Ε., να θέσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, με ταυτόχρονη παρέμβαση της τόσο στον Ο.Η.Ε. που έχει τεθεί επικεφαλής για την επίβλεψη της όλης διαδικασίας, όσο και τουλάχιστον στις χώρες που άμεσα γειτνιάζουν με τη θαλάσσια περιοχή όπου θα γίνει η "εξουδετέρωση" (Ιταλία και Μάλτα), ώστε και αυτές να πιέσουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Η επιχειρούμενη εξουδετέρωση ελλοχεύει περιβαλλοντική απειλή για το κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, ενός από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη, δεδομένου ότι ακόμα και ασφαλείς από χημική άποψη να είναι οι μέθοδοι που έχουν επιλεγεί για την καταστροφή των χημικών όπλων (πράγμα το οποίο αμφισβητείται από πολλούς), εντούτοις κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ατυχήματος (πχ διαφυγή αερίου) ή ακόμα πιο πιθανά την αποτυχία να καταστραφούν πλήρως όλες οι ποσότητες των όπλων αυτών.

Συνεπώς στην απευκταία αυτή περίπτωση, εκτός από το αμέσως υποκείμενο θαλάσσιο περιβάλλον, το οποίο θα καταστραφεί μόνιμα, τα θαλάσσια ρεύματα είναι βέβαιο ότι θα μεταφέρουν τις τοξικές ουσίες στα γειτονικά παράλια, (στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη), με άγνωστες επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα, πιθανότατα και στους υδροφόρους ορίζοντες, και κατ” επέκταση όχι μόνο στην υγεία των λαών που κατοικούν στα παράλια αυτά, αλλά και στις οικονομίες των περιοχών αυτών, με αμεσότερο κίνδυνο να πληγεί ανεπανόρθωτα ο τουριστικός χαρακτήρας της χώρας.

Επιπρόσθετα, όπως επισημαίνουν και οι καθηγητές των Ελληνικών Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων: «ό,τι χημικό, έστω και μη τοξικό, που πέφτει στη θάλασσα, το οποίο δεν ανήκει στα συστατικά της, θεωρείται απρόβλεπτο για τις συνέπειες του». Δεν είναι δυνατό να δεχθούμε την όποια απόφαση οποιουδήποτε οργάνου που λαμβάνεται ερήμην της τοπικής κοινωνίας.

Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τέτοια σοβαρή απόφαση που είναι επιβαρυντική της ήδη επιβαρυμένης περιβαλλοντικά θαλάσσιας περιοχής μας λόγω και του μεγάλου αριθμού των διερχόμενων πλοίων από την περιοχή της Κρήτης. Πιστεύουμε ότι μπορούν να εξευρεθούν ορθολογικότερες λύσεις στο πρόβλημα, πχ με τη διάθεση των προϊόντων της εξουδετέρωσης σε επίγειες ειδικές εγκαταστάσεις σε χώρες που έχουν τις κατάλληλες υποδομές και τεχνογνωσία».

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis