Κρήτη

Χανιά

Στην Κάνδανο τα ντοκουμέντα του φωτογραφικού αρχείου Κουτουλάκη

arxeio-koutoulaki.jpg

Στην ιστορική Κάνδανο και στους χώρους του Δημαρχείου, εκτίθεται από την Παρασκευή 1η Ιουνίου το πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο Κουτουλάκη του Δήμου Μαλεβιζίου.

Η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 77 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Κανδάνου, δίνει την ευκαιρία σε κατοίκους και επισκέπτες να δουν τα σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα που καταγράφουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τις ναζιστικές θηριωδίες στην Κρήτη.

 Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Αγαπητέ Δήμαρχε, συνάδελφοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, εκλεκτοί φίλοι, με ανάμεικτα συναισθήματα τιμής και συγκίνησης βρισκόμαστε απόψε, εδώ, στην ιστορική και μαρτυρική Κάντανο. Σε μια πολύ σημαντική εκδήλωση απόδοσης τιμής στην ηρωική ιστορία του τόπου σας και στους ήρωες πεσόντες της περιοχής σας, οι οποίοι συνέβαλαν με τη θυσία τους στην ελευθερία της Κρήτης. Μόνο η τιμή και η συγκίνηση περιγράφει άλλωστε τα αισθήματα μας για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις Μνήμης για την 77η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Καντάνου, τον Ιούνιο του 1941.

Άλλοι, αρμοδιότεροι από εμένα, μίλησαν, και θα μιλήσουν ακόμη, για τον ηρωισμό των προγόνων σας, και το βαρύ φόρο αίματος που προκάλεσε η ένδοξη απόφαση τους να μην επιτρέψουν τη διέλευση των γερμανών από την Κάντανο, χωρίς μάχη. Μια ηρωική απόφαση που είχε ως τραγική συνέπεια το Ολοκαύτωμα της Καντάνου, την εκτέλεση τόσων ανθρώπων (180!) και την εκ θεμελίων καταστροφή των σπιτιών τους. Με στόχο η Κάντανος να αφανιστεί από τον χάρτη και να μην ξανακατοικηθεί ποτέ.

Αλλοίμονο, όμως, στους αλαζόνες κατακτητές, που χάνουν την αίσθηση του μέτρου, από την εφήμερη υπεροχή που γεννά η δύναμη των όπλων…: Η Επιγραφή, που στήθηκε ακριβώς τότε, από του Γερμανούς για να προπαγανδίζει την καταστροφή της Καντάνου, και  για να κάμψει το φρόνημα των γενναίων κρητικών, μένει ακόμη εδώ, στο χωριό σας, αιώνιο σύμβολο της δικής σας συμβολής στην υπόθεση της ελευθερίας. Και από τρόπαιο νίκης των Ναζί στην Κρήτη, μετατράπηκε με τα χρόνια, σε σύμβολο της δικής σας δόξας απέναντι στα στίφη του τρομερού κατακτητή! Και θα δοξάζει για πάντα το όνομα της Καντάνου και των ανθρώπων της στα πέρατα της οικουμένης.

Σήμερα τιμούμε τους νεκρούς της Καντάνου, μα στα πρόσωπά τους τιμούνται όλοι οι πεσόντες ηρωικοί νεκροί της Κρητικής Αντίστασης. Αντιλαμβανόμαστε, άλλωστε, κι εμείς το βαθμό της θυσίας της Καντάνου, αφού και η δική μας περιοχή, το Μαλεβίζι,  έχει γνωρίσει την ίδια σκληρότητα, σε πολλά από τα χωριά της.

Θα αρκεστώ να αναφερθώ μόνο σε δύο περιπτώσεις: Τα χωριά μας, δηλαδή, Δαμάστα και Σάρχο, που γνώρισαν κι αυτά ομαδικές εκτελέσεις και ισοπεδώσεις οικιών, σε μια αναγνωρισμένη σήμερα από το ελληνικό κράτος θυσία, που τα συγκαταλέγει στο ίδιο με την Κάντανο δίκτυο Μαρτυρικών πόλεων της Ελλάδας.

Αγαπητοί φίλοι

Είμαι όμως και ιδιαιτέρως περήφανος που συμβάλλουμε κι εμείς, στις όμορφες και σεμνές εκδηλώσεις σας, με την διάθεση του περίφημου φωτογραφικού αρχείου του Κωνσταντίνου Κουτουλάκη, που διαθέτει ο Δήμος Μαλεβιζίου, και το οποίο εκτίθεται αυτές τις ημέρες στην Κάντανο. Ενός μοναδικού και  χαμένου για 7 δεκαετίες, φωτογραφικού θησαυρού, που έμελλε να αποκτήσει ο Δήμος μας, αναλαμβάνοντας τον ιστορικό ρόλο  της ανάδειξης του σε όλον τον κόσμο. Για όσους δε γνωρίζουν, να πω ότι το αρχείο αυτό περιλαμβάνει 70 φωτογραφίες από εκείνες που τράβηξε ο φωτογράφος Κων/νος Κουτουλάκης, συνοδεύοντας, στην Κρήτη, την "Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων" αμέσως μετά την Κατοχή. Η επιτροπή αυτή, που απαρτιζόταν από τον Νίκο Καζαντζάκη και τους καθηγητές Ιωάννη Κακριδή και Ιωάννη Καλιτσουνάκη, συστήθηκε με κυβερνητική εντολή το 1945 και γύρισε την Κρήτη απ’ άκρου εις άκρον, για να καταγράψει τις βιαιότητες και τις καταστροφές που προκάλεσαν οι βάρβαροι κατακτητές.

Δε θα σας μιλήσω όμως εγώ για τη σπουδαιότητα του φωτογραφικού αρχείου, το οποίο θα μας παρουσιάσουν οι αρμόδιοι ιστορικοί, κύριοι Μανόλης Δρακάκης και Γιώργος Τζωράκης. Πρέπει να πω, όμως, ότι το φωτογραφικό αρχείο Κουτουλάκη μέχρι πρόσφατα ήταν χαμένο. Ένα σημαντικό τμήμα του βρέθηκε, ευτυχώς, στα κατάλοιπα του αείμνηστου δημοσιογράφου Μανόλη Δουλγεράκη, το οποίο, μαζί με την πλούσια βιβλιοθήκη του, δωρήθηκε το 2014 από τον αδελφό του, Μιχάλη, στο Δήμο Μαλεβιζίου. Στο σύνολο του σχεδόν το φωτογραφικό αρχείο αποτελείται από άγνωστες μέχρι πρότινος φωτογραφίες, με συγκλονιστικές απεικονίσεις του πόνου που γνώρισε η Κρήτη κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Ένα μοναδικό φωτογραφικό ντοκουμέντο, του οποίου η εξασφάλιση από το Δήμο Μαλεβιζίου, συνεπάγεται βέβαια μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη τεράστια. Γι’ αυτό και ξεκινήσαμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το Πανεπιστήμιο, την προσπάθεια της ανάδειξης του φωτογραφικού αρχείου Κουτουλάκη.   Και τολμώ να πω, τρία χρόνια μετά,  ότι οι εικόνες της ναζιστικής θηριωδίας έχουν γίνει ήδη αρκετά γνωστές στο ευρύ κοινό, ύστερα από μια σειρά σημαντικών εκθέσεων και παρουσιάσεων του αρχείου.

Να υπενθυμίσω μόνο ότι το αρχείο Κουτουλάκη έχει παρουσιαστεί, κατά σειρά, σε πολυήμερες εκθέσεις και σχετικές παρουσιάσεις στο Ηράκλειο, στη Μαρτυρική Βιάννο, στη γενέτειρα του φωτογράφου την Κριτσά Λασιθίου, στη Δαμάστα του Δήμου μας, καθώς και σε μια πολύ επιτυχημένη έκθεση στα Χανιά.

Αποτέλεσε εξάλλου το κύριο εκθεσιακό υλικό στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, κατά τους εορτασμούς της Μάχης Κρήτης από τα Κρητικά Σωματεία της πρωτεύουσας πριν από δύο χρόνια.    Λίγο πριν είχε παρουσιαστεί και στις Βρυξέλες, σε μια ειδική εκδήλωση για την Κατοχή και την Αντίσταση.   Και πέρσι ολόκληρη η έκθεση ταξίδεψε στη μακρινή Αυστραλία για να πλαισιώσει τις πολυήμερες εκδηλώσεις της επετείου της Μάχης της Κρήτης, που διοργάνωσε σε πολυάριθμες πόλεις, η Παγκρήτιος Ένωση Μελβούρνης .

Πιο σημαντική όμως θεωρούμε την παρουσίαση του Αρχείου, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, και ειδικότερα στην Εθνική Επιτροπή Διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων, παρουσία των σεβάσμιων μελών του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης. Εκεί μάλιστα κατατέθηκε ένα αντίγραφο του Φωτογραφικού Αρχείου, σε ένα καλαίσθητο τόμο των κυρίων Τζωράκη και Δρακάκη που περιείχε τις φωτογραφίες, συνοδευόμενες από τα κείμενα της ιστορικής τους ανάλυσής. Ακριβώς, για να παίξει το φωτογραφικό αρχείο τον ιστορικό ρόλο, για τον οποίο εξαρχής δημιουργήθηκε: την ενίσχυση δηλαδή της ελληνικής επιχειρηματολογίας, για τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων.

Εξίσου σημαντικό θεωρούμε όμως το σχεδιασμό μας για την έκθεση του φωτογραφικού αρχείου Κουτουλάκη στη Γερμανία, κάτι που υπήρξε εξαρχής επιθυμία τόσο δική μου, όσο και του Περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη, που υποστηρίζει τις δράσεις μας. Για να δουν οι σημερινοί, οι Δημοκράτες γερμανοί, το κακό που προκάλεσε η χώρα τους στην πατρίδα μας... Ο σχεδιασμός αυτός είχε αρχίσει ήδη να υλοποιείται, μετά από επίσημη πρόσκληση του Έλληνα Πρέσβυ στο Βερολίνο, για την πραγματοποίηση μιας σειράς εκθέσεων και παρουσιάσεων του Αρχείου σε 6 πόλεις της Γερμανίας: Το Βερολίνο, το Αμβούργο, το Ντίσελντορφ, το Μόναχο, τη Στουτγάρδη και τη Φρανκφούρτη. Για λόγους όμως που μπορούμε να φανταστούμε, η πραγματοποίηση των εκθέσεων αυτών αναβάλλεται συνεχώς. Ελπίζουμε όμως ότι θα γίνει σύντομα.

Αγαπητοί φίλοι, κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο Δήμαρχο κ. Περράκη για την τιμητική πρόσκληση σ' εμένα και τους συνεργάτες μου στο Δήμο Μαλεβιζίου, να συμμετέχουμε στις επετειακές εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Καντάνου, με την έκθεση του φωτογραφικού Αρχείου Κουτουλάκη. Να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους συντελεστές των όμορφων αυτών εκδηλώσεων και βέβαια, όλους εσάς, που παρευρίσκεστε σήμερα μαζί μας. Με την παρουσία σας τιμάτε τη θυσία εκείνων των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Να είστε όλοι καλά, σας ευχαριστώ πολύ!»

 

Κρήτη

Κρήτη - αγορά: Κρίσιμο στοίχημα για την τοπική οικονομία η στήριξη ντόπιων επιχειρήσεων

φωτο αρχείου

Κάλεσμα στους Κρητικούς καταναλωτές να προτιμήσουν τα ντόπια καταστήματα,τους εμπόρους της διπλανής πόρτας με τις καλές τιμές στις εκπτώσεις, απευθύνει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης εναρμονιζόμενη με την ανακοίνωση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας που κάνει λόγο για στήριξη της τοπικής οικονομίας ώστε να επιστραφούν τα χρήματα στην κοινωνία.

Σε ανακοίνωση της, η ΕΣΕΕ με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων τη Δευτέρα αναφέρει ορισμένους από τους λόγους γιατί αξίζει να στηρίξουν οι καταναλωτές τα μαγαζιά της γειτονιάς:

1. «Δημιουργούμε προστιθέμενη αξία

Κάνοντας τις αγορές μας στα μαγαζιά της γειτονιάς μας υποστηρίζουμε στην πράξη και ενδυναμώνουμε την τοπική οικονομία, συμβάλλοντας έτσι στην ισορροπία της οικονομικής αλυσίδας. Ψωνίζοντας από την τοπική μας αγορά, επιστρέφουμε στην κοινότητα και την τοπική κοινωνία πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη της για να συνεχίζει να μεγαλώνει και να ανθίζει!

2. Σεβόμαστε τους μικρούς τοπικούς επιχειρηματίες

Οι μικροί επιχειρηματίες της γειτονιάς μας καθημερινά αγωνίζονται να πουλήσουν τα προϊόντα τους αντιμετωπίζοντας μεγάλο ανταγωνισμό, ο οποίος διαθέτει περισσότερους πόρους και καλύτερα μέσα. Πώς μπορούμε να μειώσουμε αυτή την απόσταση;

Επιλέγοντας και προτιμώντας συστηματικά τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς μας, δίνουμε χώρο στους μικρούς επιχειρηματίες να αναπτυχθούν, ενώ ταυτόχρονα στηρίζουμε το έργο και την προσπάθειά τους. Σκεφτείτε ότι στην πλειοψηφία τους τα μικρά μαγαζιά διατηρούν μια σημαντική ιστορικότητα, δίνουν χρώμα και ταυτότητα στη γειτονιά μας μέσα στα χρόνια και φυσικά περνούν από γενιά σε γενιά στα μέλη της οικογένειάς τους.

3. Βρίσκουμε ποιοτικά και ξεχωριστά προϊόντα

Οι επιχειρήσεις της γειτονιάς μας επικεντρώνονται περισσότερο στην αξιοπιστία των προϊόντων που προσφέρουν στους πελάτες τους και λιγότερο στο κέρδος. Δεν επιδιώκουν μαζικές πωλήσεις με μεγάλα περιθώρια κέρδους αφού για τις ίδιες οι πωλήσεις είναι πάντα μια προσωπική υπόθεση. Η ποιότητα και η ιδιαιτερότητα των προϊόντων παίζει καθοριστικό ρόλο γι' αυτό και φροντίζουν να προμηθεύονται brands που παράγονται κυρίως στην Ελλάδα, έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα και ύφος και η αυθεντικότητά τους πρωταγωνιστεί στις βιτρίνες τους.

4. Στηρίζουμε πολύτιμες θέσεις εργασίας 

Η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η διασφάλιση ευκαιριών στην απασχόληση στην τοπική κοινότητά μας είναι εξίσου σημαντική. Σκεφτείτε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν στις γειτονιές μας συγκεντρώνουν το 18% της συνολικής απασχόλησης στην οικονομία, προσφέροντας περίπου 700.000 θέσεις εργασίας. Εκτιμήστε ακόμη το γεγονός ότι για τους νέους εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις αποτελούν την αφετηρία της σταδιοδρομίας τους. Για αυτό λοιπόν, στηρίζοντας τα μαγαζιά της γειτονιάς μας, στηρίζουμε αυτόματα πολύτιμες θέσεις εργασίας. Και αυτό είναι μια μεγάλη πράξη αληθινής αγάπης και αλληλεγγύης.

Επιπλέον, η δραστηριότητα των μικρών επιχειρήσεων στις τοπικές κοινότητες συνεισφέρει και σε ακόμη έναν σκοπό: αναπτύσσει επαγγελματικές δεξιότητες, καλλιεργώντας κατάλληλες και ρεαλιστικές συνθήκες για την μελλοντική γενιά επιχειρηματιών!

5. Νιώθουμε ασφαλείς

Ιδιαίτερα τώρα που η ασφάλειά μας βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» εξαιτίας της πανδημίας, μπορούμε να νιώσουμε ασφαλείς περισσότερο από ποτέ. Τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς μας, είναι σημεία που γνωρίζουμε καλά, είναι εύκολα προσβάσιμα και εκεί μπορούμε να νιώσουμε σιγουριά ότι όλα τα μέτρα τηρούνται κατά γράμμα! Τα καταστήματα της γειτονιάς μας διαθέτουν τον ιδανικό χώρο για να φιλοξενήσουν περιορισμένο και διαχειρίσιμο αριθμό πελατών κάθε φορά, κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις αλλά και το ζεστό χαμόγελό τους πίσω από την προστατευτική τους μάσκα.

6. Απολαμβάνουμε εξαιρετική εμπειρία εξυπηρέτησης σε ένα φιλικό και οικείο περιβάλλον

Στα καταστήματα της γειτονιάς μας, υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να μας ξέρουν με το όνομά μας. Η εμπειρία της εξυπηρέτησης περνάει στα χέρια των ανθρώπων αυτών που επιθυμούν πάντα να κάνουν το κάτι παραπάνω για εμάς για να ικανοποιήσουν όχι μόνο την αγοραστική μας ανάγκη αλλά και τη συνολική μας εμπειρία στα καταστήματά τους. Είναι οι άνθρωποι που θέλουν να μας δουν να επιστρέφουμε στο «σπίτι» τους για μια καλημέρα ή για ακόμη μια μικρή ή μεγαλύτερη αγορά.

Και τώρα που ξέρεις γιατί χρειάζεται να υποστηρίξεις τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς σου, μπορείς να δεις κάποιους τρόπους για το πως μπορείς να το κάνεις πράξη!

Στην ανακοίνωση σημειώνονται ακόμη τα εξής:

- Προτίμησε τα καταστήματα της γειτονιάς σου…είναι δίπλα σου!

Πριν επισκεφτείς μεγαλύτερα καταστήματα ή εμπορικά κέντρα, αφιέρωσε λίγο χρόνο και κάνε μια έρευνα αγοράς για να δεις αν το  κατάστημα στη γειτονιά σου μπορεί να ικανοποιήσει την αγοραστική σου ανάγκη. Σίγουρα θα βρεις μια μεγάλη ποικιλία σε πολλές κατηγορίες προϊόντων και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές! Προτίμησε να αγοράσεις τα δώρα για τους αγαπημένους σου από τα μικρά εμπορικά καταστήματα της γειτονιάς σου. Σκέψου ότι με αυτό τον τρόπο ευαισθητοποιείς και αφυπνίζεις παράλληλα τους δικούς σου ανθρώπους να πράξουν αντίστοιχα, αφού θα τους έχεις συστήσει ένα κατάστημα που μέχρι τώρα δεν γνώριζαν.

- Δες αν το κατάστημα της γειτονιάς σου έχει το δικό του ψηφιακό σπίτι και επικοινώνησε την εμπειρία σου «με τον έξω κόσμο» !

Ο ψηφιακός κόσμος έχει ατελείωτες δυνατότητες, ταξιδεύει τα νέα πολύ γρήγορα και προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες για όλους. Ανεβάζοντας στο προσωπικό σου προφίλ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφίες και πληροφορίες για το αγαπημένο σου κατάστημα, αυτόματα μαθαίνει για αυτό ένας μεγάλος αριθμός νέων καταναλωτών. Πόσο επιδραστικός μπορείς να γίνεις για καλό σκοπό; Την ίδια στιγμή, μπορείς να δεις αν το αγαπημένο σου κατάστημα διατηρεί κάποιο προφίλ σε αυτά τα μέσα και να αφήσεις εκεί μια θετική κριτική, ενισχύοντας τη φήμη του!

- Μίλησε για τα καταστήματα της γειτονιάς σου σε φίλους και γνωστούς

Η γνώμη σου μετράει. Για αυτό μοιράσου την με κάθε τρόπο και ευκαιρία. Αφού έχεις μείνει ευχαριστημένος από τις αγορές σου αλλά και από την εξυπηρέτηση του μικρού καταστήματος στη γειτονιά σου, φρόντισε να μιλήσεις για την εμπειρία σου σε φίλους αλλά και γνωστούς που πιστεύεις ότι θα ενισχύσουν και αυτοί με τη σειρά τους το κατάστημα αυτό με τις αγορές τους.

Θυμηθείτε ότι οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις βρίσκονται δίπλα σας, όπως δίπλα τους χρειάζεται να σταθούμε και εμείς αυτή τη στιγμή. Στη γειτονιά μας υπάρχουν πολλοί κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους ανακαλύψουμε. Ναι, είναι λίγα βήματα ή μερικά μέτρα μακριά από το σπίτι μας. Στηρίζουμε τη Γειτονιά μας και τα μικρά εμπορικά καταστήματα που δίνουν ζωή σε αυτή.

Σήμερα έχουμε έναν ακόμη περισσότερο λόγο να το κάνουμε γιατί εκεί είμαστε πραγματικά ασφαλείς.

Μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα.

Ιδιαίτερα τώρα η δύναμή μας μπορεί να μεταμορφώσει το μέλλον και τη ζωή πολλών ανθρώπων προς το καλύτερο.

Και μην ξεχνάτε, σε κάθε αγορά που θα κάνετε αυτές τις ημέρες, χρησιμοποιήστε το #stirizoumetigeitoniamas για να διαδώσουμε όλοι μαζί το μήνυμα ότι στηρίζοντας τη γειτονιά μας και τα μικρά εμπορικά καταστήματά της, μένουμε πραγματικά ασφαλείς!».

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Παπαθανάσης: Πρόγραμμα δανειοδότησης για μικρές επιχειρήσεις έως 50.000 ευρώ

Επιστημονικοί σύλλογοι της χώρας: Ζητούν την άμεση καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ