Κρήτη

Χανιά

Στη Βουλή φέρνει ο Μ.Βολουδάκης το ζήτημα της αποζημίωσης των κτηνοτρόφων για τον κορωνοϊό

Μανουσος Βολουδάκης

Ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, ζητά να υλοποιηθεί άμεσα το μέτρο της ενίσχυσης των κτηνοτρόφων που υπέστησαν ζημιά λόγω της πανδημίας.

Επιπλέον ζητά να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της αποζημίωσης που δικαιούται κάθε κτηνοτρόφος και να αποσυνδεθεί από τις πωλήσεις γάλακτος σε  πιστοποιημένα τυροκομεία, καθώς με αυτόν τον τρόπο πολλοί από τους κτηνοτρόφους της περιοχής των Λευκών Ορέων θα εξαιρεθούν στην πράξη. Ζητά ακόμη ένα νέο στρατηγικό σχεδιασμό για την κτηνοτροφία και ουσιαστική ενίσχυσή της, με στόχο την επιβίωση των ορεινών κοινοτήτων μέσα σε ένα νέο πρότυπο πράσινης ανάπτυξης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Η εξαγγελθείσα αποζημίωση των 4 ευρώ για κάθε θηλυκό ζώο, μπορεί να καλύπτει τις συνολικές ζημιές που προέκυψαν από την μείωση των τιμών στην αγορά, όμως όπως έχει σχεδιασθεί δεν αποτελεί επαρκές μέτρο για την κτηνοτροφική ζώνη των Λευκών Ορέων της Κρήτης. Κι αυτό γιατί για να εισπράξει αποζημίωση ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να παραδίδει γάλα σε πιστοποιημένο τυροκομείο.

Όμως στα Λευκά Όρη υπάρχουν αρκετοί κτηνοτρόφοι οι οποίοι δεν αρμέγουν συστηματικά τα ζώα τους, ιδίως στα μεγάλα υψόμετρα και σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου τα ζώα αφήνονται να βόσκουν ελεύθερα. Αυτό συμβαίνει λόγω του συνδυασμού χαμηλών τιμών στο γάλα, υψηλών τιμών στις ζωοτροφές και μεγάλης δυσκολίας -λόγω υψομέτρου και απόστασης - στη διαχείριση και φροντίδα των κοπαδιών.

Πρόκειται για πραγματικούς κτηνοτρόφους, με αρκετά ζώα. 

Πέραν αυτού, υπάρχουν ακόμη στην περιοχή μη πιστοποιημένα τυροκομεία στα οποία παραδίδεται γάλα.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι κτηνοτρόφοι δε θα μπορέσουν τελικά να εισπράξουν την αποζημίωση, αφήνοντας αδιάθετο μέρος των 24 εκατομμυρίων που ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξήγγειλε για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην αιγοπροβατοτροφία.

Σημειώνεται επιπλέον ότι ως σήμερα η ενίσχυση δεν έχει εκταμιευθεί.

Πέραν όμως των άμεσων συνεπειών του κορωνοϊού, οι συνθήκες της παραγωγής στην ορεινή Κρήτη σε συνδυασμό με τις συνθήκες της αγοράς, καθιστούν μη βιώσιμη μακροπρόθεσμα την κτηνοτροφία. Η διατήρηση της παραδοσιακής αυτής δραστηριότητας αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωση των ορεινών κοινοτήτων. Επιπλέον η δραστηριότητα αυτή μπορεί να συνδυασθεί με μέτρα πολιτικής διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος, που μπορούν να ενταχθούν στην «Πράσινη Συμφωνία» της Ε.Ε.  Ο διπλός αυτός στόχος, επιβίωση των ορεινών κοινοτήτων με σεβασμό στο περιβάλλον, δεν μπορεί να εξασφαλισθεί από τις δυνάμεις της αγοράς. Θα πρέπει με αυτό το πνεύμα να σχεδιασθεί ένα νέο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων της παραδοσιακής ορεινής κτηνοτροφίας, πέραν των γνωστών ήδη μέτρων. 

Με αυτά τα δεδομένα ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Πότε θα εκταμιευθεί η αποζημίωση των κτηνοτρόφων για τον κορωνοϊό;
  2. Πώς θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της αδυναμίας αποζημίωσης των κτηνοτρόφων της ορεινής Κρήτης που δεν παραδίδουν γάλα σε πιστοποιημένα τυροκομεία;
  3. Προτίθεται ο Υπουργός να σχεδιάσει κάποιο νέο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ενίσχυσης της κτηνοτροφίας, το οποίο θα την κάνει βιώσιμη;

Κρήτη

Ηράκλειο

Ο Σωκράτης Βαρδάκης για την επίσκεψη Κικίλια στο Ηράκλειο

Σωκράτης Βαρδάκης

Τι αναφέρει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη Κικίλια στο Ηράκλειο.

Αναλυτικά:

«Η Κυβέρνηση ακόμα να καταλάβει ότι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στην υγεία, μπούχτισαν από συγχαρητήρια και χειροκροτήματα του Πρωθυπουργού και των Υπουργών της Κυβέρνησής του.» δήλωσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στο Ηράκλειο και την σύσκεψη  στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης.  
«Οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με την υποκρισία του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος χειροκροτούσε και επαινούσε το έργο των ιατρών και τον νοσηλευτών, κατά την διάρκεια της πανδημίας.  Οι Κυβερνώντες δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι δεν αρκούν τα ευχολόγια, αντιθέτως απαιτούνται πράξεις.
Τις βαρύγδουπες δηλώσεις του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με τον οποίο, η κυβέρνησή του συνέβαλε καθοριστικά στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, ακολούθησαν οι σημερινές δηλώσεις του κ. Κικίλια, από το Ηράκλειο της Κρήτης, για ενίσχυση όλων των νοσοκομείων με νέες ΜΕΘ, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το επόμενο διάστημα και ενίσχυση με προσωπικό των υγειονομικών δομών.
Ο κ. Κικίλιας μάλλον ξεχνά ότι οι «μεταρρυθμίσεις» της ΝΔ οδήγησαν το σύστημα δημόσιας υγείας μέχρι και το 2015 στα όρια της κατάρρευσης, μετά από κατασπατάληση πόρων, υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, προμηθειών και μεγάλα σκάνδαλα που έμεναν για πολλά χρόνια στο σκοτάδι και ότι αυτά είναι πράγματα που ούτε ο λαός λησμονεί, ούτε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας.
Μιλάει σήμερα για προσλήψεις όταν επί ημερών τους οι προσλήψεις είχαν παγώσει, 2.500 ειδικευμένοι γιατροί είχαν δει την πόρτα της εξόδου από τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας και οι προϋπολογισμοί για τα νοσοκομεία είχαν υποστεί 40% περικοπή. 
Ο κ. Υπουργός ξεχνά ακόμα ότι η Κυβέρνηση του, εν μέσω μάλιστα πανδημίας δεν ανανέωσε συμβάσεις γιατρών που απασχολούνται σε Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.), αποδυναμώνοντας έτσι το Σύστημα Υγείας, ενώ με περίσσιο θράσος επιμένει ότι  εν μέσω του κορωνοϊού προσλήφθηκε τέτοιο υγειονομικό προσωπικό, που δεν έχει επαναπροσληφθεί ποτέ σε τόσο σύντομες διαδικασίες.

Οι αφανείς ήρωες, όπως είπατε κ. Υπουργέ, για εσάς παραμένουν ακόμα αόρατοι, χωρίς ενίσχυση, χωρίς πολλές φορές ούτε τα στοιχειώδη για να αντιμετωπίσουν την πανδημία χωρίς ΒΑΕ!
Η στάση των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και η «θερμή» υποδοχή που επιφύλαξαν στον Υπουργό είναι η απάντηση στα μεγάλα ψεύτικα λόγια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, στις δηλώσεις και τις υποσχέσεις τους που απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα».