Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ο Ναύσταθμος της Σούδας σε πιλοτικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας

Image
souda.jpg
 clock 11:10 | 18/04/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Σε μία πρωτοποριακή κίνηση για τα ελληνικά δεδομένα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συμμετέχει, μέσω τριών στρατοπέδων του ανάμεσα τους και ο Ναύσταθμος της Σούδας, σε πρόγραμμα εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας.
Πρόκειται για το έργο LIFE 11/ENV/GR/938/ MECM (military energy and carbon management), για την προώθηση του οποίου υπάρχει συνεργασία με  το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας.
Ουσιαστικά προωθείται η  ανάπτυξη ενός συστήματος διαχείρισης ενέργειας σύμφωνα με τα πρότυπα του  ΕΛΟΤ και η κατασκευή επιδεικτικών - πιλοτικών έργων σε τρία στρατόπεδα με  προϋπολογισμό 1.355.218 ευρώ, εκ των οποίων τα  552.609  ευρώ χορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.    
Οι στόχοι του προγράμματος είναι :
-Η εκπαίδευση του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων στην εξοικονόμηση ενέργειας
-Η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις
-βελτίωση της περιβαλλοντικής και ενεργειακής απόδοσης των ενόπλων δυνάμεων
-Η εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων
-Η διάδοση του προγράμματος σε άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Τα στρατόπεδα εφαρμογής του προγράμματος είναι :Το στρατόπεδο «Τριανταφυλλίδη» στην Ξάνθη, ο ναύσταθμος Κρήτης στη Σούδα και η 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.
Σε ότι αφορά στο  ναύσταθμο Κρήτης έχει περατωθεί ήδη  η πρώτη φάση των πιλοτικών παρεμβάσεων. Τοποθετήθηκαν δηλαδή  40 ηλιακοί συλλέκτες (συνολικής επιφάνειας 80 τετραγωνικών μέτρων), δύο  boilers (τριπλής ενέργειας, χωρητικότητας 2.000 λίτρων το καθένα ) και αυτοματισμοί για την παροχή ζεστού νερού χρήσης στη λέσχη υπαξιωματικών τουστόλου. Στην επόμενη φάση , εντός του έτους,  θα γίνουν αντίστοιχες παρεμβάσεις σε δύο πολυκατοικίες διαμονής του προσωπικού του ναυστάθμου.
Και στα  τρία στρατόπεδα εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα σύστημα διαχείρισης ενέργειας, βασισμένο στο πρότυπο  του ΕΛΟΤ .Σε κάθε στρατόπεδο δηλαδή έχει οριστεί ένας ενεργειακός υπεύθυνος συνεπικουρούμενος από μία ομάδα, αρμόδια για την εφαρμογή του προγράμματος που ασχολείται με την  κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, την  κατανάλωση καυσίμων για θέρμανση και την  κατανάλωση καυσίμων για την  κίνηση οχημάτων. Βασιζόμενοι στην αντίληψη πως οτιδήποτε μετριέται μπορεί να βελτιωθεί, οι ενεργειακοί υπεύθυνοι τηρούν αναλυτικά στοιχεία για όλες τις καταναλώσεις.
Αναφορικά με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, βρίσκεται σε εξέλιξη η τοποθέτηση μετρητών στους ηλεκτρολογικούς πίνακες των κτηρίων. Οι μετρητές αποστέλλουν τις καταγραφές τους στο διαδίκτυο καθιστώντας, με τον τρόπο αυτό, δυνατή την παρακολούθηση της κατανάλωσης από απόσταση.
Τα στοιχεία ταξινομούνται ανά χρονική περίοδο .Η σύγκριση της κατανάλωσης της παρούσας περιόδου με τις προηγούμενες οδηγεί σε χρήσιμα συμπεράσματα σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας. Για παράδειγμα, μετριέται η κατανάλωση ρεύματος πριν γίνει μία θερμομόνωση και μετά την τοποθέτησή της. Από τη διαφορά μεταξύ των δύο καταναλώσεων προκύπτει η εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία συνεπάγεται οικονομία χρημάτων.
Το έργο περιλαμβάνει και άλλες δράσεις για την εξοικονόμηση, ανάμεσα τους :
-Διαλέξεις στους οδηγούς για τη συμβολή της οικονομικής οδήγησης στην εξοικονόμηση καυσίμων
-Η παρακίνηση του κοινού για τη χρήση ποδηλάτων σε κοντινές αποστάσεις
-Η βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των χρηστών κτηρίων και οχημάτων
-Η τακτική συντήρηση καυστήρων, κλιματιστικών συσκευών και οχημάτων
-Η ενθάρρυνση πρωτοβουλιών για τη μεταφορά περισσότερων του ενός ατόμου  προς την ίδια κατεύθυνση με τη χρήση ενός ιδιωτικού αυτοκινήτου, όπως και για τη χρήση υπηρεσιακών οχημάτων από ομάδες που έχουν κοινό προορισμό

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis