Κρήτη

Χανιά

Με επιτυχία το εκπαιδευτικό σεμινάριο του ΕΚΑΒ στο Δήμο Πλατανιά

δημος πλατανια,πρωτες βοηθειες

Με ιδιαίτερη επιτυχία διοργανώθηκε την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου  το Εκπαιδευτικό σεμινάριο πάνω στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και στις Πρώτες Βοήθειες από το Σωματείο Εργαζομένων Ε.Κ.Α.Β. Τομέα Χανίων, στο Δημαρχείο του Πλατανιά.

Ο Δήμαρχος Πλατανία κ.Ιωάννης  Μαλανδράκης υπογράμμισε ότι «σε συνεργασία με το 
Ε.Κ.Α.Β. διοργανώθηκε αυτή η πρακτική ενημέρωση προκειμένου να μάθουν πολλοί συμπολίτες μας τις πρώτες βοήθειες σ’ ένα ενδεχόμενο ατύχημα. Ως Δήμος συγχαίρουμε και ευχαριστούμε τους εργαζομένους στο Ε.Κ.Α.Β. για την επίδειξη που μας έκαναν».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ομάδας των διασωστών και πρόεδρος των εργαζομένων Ε.Κ.Α.Β. Χανίων κ. Αντώνιος Κιοπές, ανέφερε τα εξής: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 3 χρόνων από την ημέρα που έφυγαν από τη ζωή ο διευθυντής Ε.Κ.Α.Β. Κρήτης ιατρός κ. Δημήτρης Βουρβαχάκης και ο διασώστης Ε.Κ.Α.Β. κ. Βαγγέλης Κελαράκης, τιμώντας τη μνήμη των αγαπημένων συναδέλφων μας. Στη μνήμη τους  υλοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Πλατανιά μαθήματα Πρώτων Βοηθειών καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης σε πολίτες, ώστε να συμβάλλουμε κι εμείς στην ενημέρωσή τους για να μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν σε μια έκτακτη ανάγκη ατυχήματος ή κινδύνου απώλειας ζωής».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «για δεύτερη χρονιά γίνεται αυτή η επίδειξη επιλέγοντας φέτος τον Δήμο Πλατανιά ως δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο του Νομού. Ταυτόχρονα κάνουμε παράκληση για ενίσχυση του Ε.Κ.Α.Β. Χανίων διότι αυτή τη στιγμή λειτουργούμε μόνο με τρία ασθενοφόρα, ενώ καλούμαστε να καλύψουμε όλον τον Νομό εξαιτίας της υποστελέχωσης των Κέντρων Υγείας. Κάνουμε, λοιπόν, έκκληση στην Πολιτεία να είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια ούτως ώστε να έρθουν μεταθέσεις ή να συμπεριληφθούν στις επόμενες προσλήψεις Χανιώτες συνάδελφοι για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με υπευθυνότητα και άμεση επέμβαση σε όλα τα περιστατικά. 

Να σημειωθεί ότι από το 2002 έχουν να συμπεριληφθούν τα Χανιά στις προσλήψεις του Υπουργείου Υγείας» κατέληξε ο κ. Κιοπές.

Κρήτη

Ηράκλειο

Πέτσας σε Λαμπρινό: Εξαιρείται η αντικατάσταση του δικτύου ΔΕΥΑΗ από το πλαφόν του "Α.Τρίτσης"

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση

Για την εξαίρεση του κόστους του μεγάλου έργου της αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου του Δήμου Ηρακλείου, από το χρηματοδοτικό πλαφόν του «Αντώνης Τρίτσης» δεσμεύτηκε στον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινό, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, σε συνάντηση που είχαν το πρωί της Παρασκευής 23 Απριλίου, στην Αθήνα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, παρουσία και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη. Κατά τη διάρκειά της, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι το έργο της αντικατάστασης περίπου 150 χιλιομέτρων δικτύου υδρεύσεως, το οποίο έχει προϋπολογισμό 15,2 εκατομμύρια ευρώ και είναι ενταγμένο στον «Φιλόδημο Ι», ως εμβληματικό, θα εξαιρεθεί από το πλαφόν των 25 εκατομμυρίων που προβλέπεται για τον Δήμο Ηρακλείου στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Με δεδομένη την ένταξη εμβληματικών έργων του Δήμου Ηρακλείου στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι», ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δεσμεύτηκε επίσης ότι θα δείξει την απαιτούμενη ευελιξία προς τον 4ο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, για την ένταξη στο «Αντώνης Τρίτσης» και πρόσθετων εμβληματικών έργων, όπως αυτό της Αστικής Αναζωογόνησης.

Στην εν λόγω πρόταση περιλαμβάνεται η βιοκλιματική αναβάθμιση του πάρκου Ερυθραίας, και η διαμόρφωση δικτύου κοινόχρηστων χώρων στο Ηράκλειο, Παρεμβάσεις προϋπολογισμού 12,4 εκ. ευρώ, οι οποίες είναι ενταγμένες στο σχέδιο ολοκληρωμένης αστικής παρέμβασης (ΣΟΑΠ) του Δήμου Ηρακλείου και αποτελούν την αναπτυξιακή του στρατηγική για τα επόμενα 10-15 χρόνια.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Δήμαρχος δήλωσε: «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Υπουργό, κατά την οποία δεσμεύτηκε ότι τα 15,2 εκατομμύρια ευρώ που έχουμε εξασφαλίσει από τον “Φιλόδημο Ι” για την αντικατάσταση του υδρευτικού δικτύου, δεν θα συνυπολογιστούν στο “Αντώνης Τρίτσης”. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να εντάξουμε στο νέο πρόγραμμα πρόσθετα έργα, όπως το εμβληματικό της Αστικής Αναζωογόνησης, στο οποίο περιλαμβάνεται και το Πάρκο Ερυθραίας. Ο Δήμος Ηρακλείου διαθέτει έτσι κι αλλιώς την ετοιμότητα και τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για να εκμεταλλευτεί κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει στην διάθεσή του, πάντα προς όφελος της πόλης και των δημοτών».

Οι συναντήσεις του Δημάρχου την Πέμπτη 22 Απριλίου

Την Πέμπτη 22 Απριλίου, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο Παιδείας και επί σειρά ετών αρμόδια για θέματα Δημοτικής Περιουσίας Στέλλα Αρχοντάκη, είχε συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Ελληνικού Δημοσίου Στέφανο Βλαστό. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το αίτημα παραχώρησης στο Δήμο Ηρακλείου των εγκαταλελειμμένων δημόσιων κτιρίων στο κέντρο της πόλης (πρώην Τροχαίας και πρώην Αστυνομικού Τμήματος Α΄ και Β΄) καθώς και δυο οικοπέδων στην περιοχή του Μασταμπά, που προορίζονται για την ανέγερση νηπιαγωγείου .

Ο κ. Βλαστός τόνισε ότι κάτι τέτοιο (η απευθείας παραχώρησή των κτιρίων στον Δήμο δηλαδή) δεν επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία που διέπει την ΕΤΑΔ ενώ ο στόχος της Εταιρείας είναι να προχωρήσει στην άμεση αξιοποίησή τους με διαγωνιστική διαδικασία. Για τα οικόπεδα, επιφυλάχτηκε να εξετάσει το αίτημα και στη συνέχεια να απαντήσει.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κατέστησε σαφές ότι αξιολογεί ιδιαίτερα την παραχώρηση των συγκεκριμένων κτιρίων στον Δήμο και ότι δεν θεωρεί το θέμα λήξαν.

Εν συνεχεία ο Δήμαρχος συναντήθηκε με την Γενική Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βίκυ Λοϊζου και τον Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Τουρισμού, Παύλο Κουρή και τους έθεσε το θέμα της επίσπευσης των διαδικασιών αποχαρακτηρισμού του Κόλπου του Δερματά από «τουριστικό λιμένα».

Ο κ. Κουρής και η κα Λοϊζου δεσμεύτηκαν ότι το Υπουργείο θα αποστείλει άμεσα μια σχετική βεβαίωση, με την οποία ο Δήμος Ηρακλείου θα μπορέσει να προχωρήσει στον σχεδιασμό του ακόμα και πριν την τυπική ολοκλήρωση του αποχαρακτηρισμού, πράγμα το οποίο και συνέβη, αφού την Παρασκευή 23 Απριλίου η βεβαίωση παρελήφθη από τον Δήμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Κλειστή η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Γοργολαϊνη λόγω κρουσμάτων

Ο πρύτανης του Π.Κ στο Ράδιο Κρήτη για το κορωνοπάρτι

Έμποροι Κρήτης: Ανεβαίνουν τον Γολγοθά και περιμένουν... την Ανάσταση