Κρήτη

Χανιά

Κρήτη: Το κιβώτιο με τα ναρκωτικά την πρόδωσε - Χειροπέδες σε 45χρονη (φώτο)

χειροπέδες γυναίκα

Στη σύλληψη μίας 45χρονης ημεδαπής, προέβησαν πρωινές ώρες σήμερα στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων (Π.Ο.ΔΙ.Ν./Κ.Λ.Χανίων) με τη συνδρομή του τελωνειακού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών “VLADA”, για παράβαση του Ν. 4139/13 “περί εξαρτησιογόνων ουσιών”.

  Ειδικότερα, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε χθες από τα ανωτέρω στελέχη, σε κατάστημα ταχυμεταφορών στην πόλη των Χανίων, εντοπίστηκε μετά από ένδειξη του τελωνειακού σκύλου ένα ύποπτο χαρτοκιβώτιο και αμέσως τέθηκε υπό διακριτική επιτήρηση. Πρωινές ώρες σήμερα, προσήλθε στο κατάστημα η ανωτέρω 45χρονη, προκειμένου να παραλάβει το χαρτοκιβώτιο και κατά τον έλεγχο που ακολούθησε, εντοπίστηκε εντός αυτού και κατασχέθηκε, μία νάιλον συσκευασία περιέχουσα αποσπάσματα κάνναβης συνολικού μικτού βάρους τριακοσίων εξήντα τεσσάρων γραμμαρίων και ογδόντα πέντε εκατοστών του γραμμαρίου (364,85 gr).

Το περιεχόμενο της κούτας
Το περιεχόμενο της κούτας

    Ακολούθησε νομότυπη κατ' οίκον έρευνα παρουσία εισαγγελικού λειτουργού με τη συνδρομή του προαναφερόμενου σκύλου στην οικία όπου διαμένει η 45χρονη, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν

-ένας χάρτινος φάκελος με τέσσερις (04) πλαστικές συσκευασίες περιέχουσες αποσπάσματα κάνναβης συνολικού μικτού βάρους τριακοσίων σαράντα πέντε γραμμαρίων και ενενήντα εκατοστών του γραμμαρίου (345,90 gr),

-ένας χάρτινος φάκελος με μία (01) πλαστική συσκευασία περιέχουσα αποσπάσματα κάνναβης συνολικού μικτού βάρους δεκατεσσάρων γραμμαρίων και πέντε εκατοστών του γραμμαρίου (14,05gr),

-ένας χάρτινος φάκελος με τέσσερις (04) πλαστικές συσκευασίες περιέχουσες αποσπάσματα κάνναβης συνολικού μικτού βάρους τριακοσίων σαράντα τριών γραμμαρίων και εξήντα πέντε εκατοστών του γραμμαρίου (343,65gr),

-μία νάιλον συσκευασία με δύο (02) νάιλον συσκευασίες που περιείχαν αποσπάσματα κάνναβης συνολικού μικτού βάρους πενήντα επτά γραμμαρίων και εβδομήντα εκατοστών του γραμμαρίων (57,70gr),

-ένας χάρτινος φάκελος με πέντε (05) γυάλινα βαζάκια περιέχοντα αποσπάσματα κάνναβης συνολικού μικτού βάρους τριακοσίων τεσσάρων γραμμαρίων και είκοσι πέντε εκατοστών του γραμμαρίου  (304,25gr),

-ένα χαρτοκιβώτιο με μία (01) νάιλον συσκευασία περιέχουσα αποσπάσματα κάνναβης συνολικού μικτού βάρους εκατόν εξήντα τεσσάρων γραμμαρίων και ογδόντα πέντε εκατοστών του γραμμαρίου (164,85gr),

-ένα χαρτοκιβώτιο με τρεις (03) νάιλον συσκευασίες περιέχουσες αποσπάσματα κάνναβης μικτού βάρους εκατόν ογδόντα ενός γραμμαρίων και πέντε εκατοστών του γραμμαρίου  (181,05gr) καθώς και,

-ένα θερμομονωτικό κιβώτιο με τρεις (03) νάιλον συσκευασίες περιέχουσες αποσπάσματα κάνναβης συνολικού μικτού βάρους τριακοσίων ενενήντα επτά γραμμαρίων και ενενήντα πέντε εκατοστών του γραμμαρίου (397,95gr).

  Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, ενώ η ανωτέρω ποσότητα ναρκωτικών ουσιών που ανέρχεται σε δύο κιλά, εκατόν εβδομήντα τέσσερα γραμμάρια και είκοσι πέντε εκατοστά του γραμμαρίου (2.174,25 gr), πρόκειται να παραδοθεί στην Χημική Υπηρεσία Χανίων.

ειδησεις σημερα 

Κρήτη: Θρίλερ με εκταφή νεκρής - Εισαγγελική έρευνα σε γηροκομείο

Κάθοδος Οικονόμου - Νικολάου για τις νέες φυλακές «Κρήτη 2»

"Όχι" από την ΕΤΑΔ για παραχώρηση δημόσιων κτιρίων στον Δήμο Ηρακλείου

Κρήτη

Κρήτη - Κλιματική Αλλαγή: Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της Περιφέρειας

κλιματική αλλαγή

Η ανάπτυξη στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αποτελεί Εθνική και Περιφερειακή υποχρέωση, που απορρέει από τη Σύμβαση Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC, 1992), τη Συμφωνία του Παρισιού και τις δεσμεύσεις στην ΕΕ.

Η Περιφέρεια Κρήτης πρόσφατα ολοκλήρωσε, τη Μελέτη του "Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ) της Περιφέρειας Κρήτης" η οποία αποτελεί τη στρατηγική για την αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής, με βασικό στόχο τη μείωση της ευπάθειας της Περιφέρειας στις επιπτώσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και τη θωράκισή της έναντι αυτής.

Το έργο της εκπόνησης του ΠΕΣΚΠΑ, οι προδιαγραφές και το ειδικότερο περιεχόμενο του οποίου εξειδικεύονται από την Υπουργική Απόφαση με αριθ. 11258/2017 (ΦΕΚ 873/τ.Β/16-03-2017), έχει χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης, άξονας προτεραιότητας 2 «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη» με τίτλο δράσης «Δράση 5.b.4: Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ) Κρήτης». 

Για την εκπόνηση της Μελέτης αυτής έχει εργαστεί μία ομάδα 22 εμπειρογνωμόνων από την πλευρά της κοινοπραξίας του αναδόχου και αντίστοιχα από την πλευρά της Περιφέρειας μία δεκαμελής Επιτροπή Παρακολούθησης, σε συνεργασία με μία 14μελή ομάδα εργασίας από δεκατέσσερις καθηγητές και ερευνητές του ΙΤΕ, Πανεπιστημίου, Πολυτεχνείου του νησιού, που υποστηρίζουν, αμισθί, το έργο αυτό της Περιφέρειας.  

Κατά την εκπόνηση της Μελέτης εκτιμήθηκαν οι αλλαγές που πρόκειται να συμβούν τις επόμενες δεκαετίες στην Περιφέρεια και καθορίστηκαν 14 βασικοί τομείς που επηρεάζονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι γεωγραφικές περιοχές στις οποίες πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Στη συνέχεια προσδιορίστηκαν και ιεραρχήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα και δράσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για τα επόμενα 5 έως και 15 χρόνια, το χρονοδιάγραμμα και το κόστος τους, σε επίπεδο στρατηγικής. Παράλληλα το ΠΕΣΠΚΑ μέσα από αυτή τη διαδικασία προβλέπει την ενδυνάμωση των δομών της Περιφέρειας που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, και την ανάπτυξη ενός συστήματος παρακολούθησης τόσο του ίδιου του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής όσο και της υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Ένας από τους βασικούς στόχους του ΠΕΣΠΚΑ, είναι να εμπλέξει την τοπική κοινωνία και τους κοινωνικούς και παραγωγικούς εταίρους σε ένα διάλογο με στόχο να δημοσιοποιηθεί το πρόβλημα και να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία, ώστε να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση και την εφαρμογή της στρατηγικής για την προσαρμογή. Ήδη η Περιφέρεια έχει πραγματοποιήσει, εκτεταμένη διαβούλευση για τα "Μέτρα και Δράσεις" προσαρμογής με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς υλοποίησης του ΠΕΣΠΚΑ, με σκοπό την καταγραφή των πραγματικών αναγκών σε σχέση με τις προτάσεις της Μελέτης. Παρόλο που αυτή η διαδικασία έγινε διαδικτυακά λόγω COVID-19, είχε θετικά αποτελέσματα και υπήρξαν αρκετές προτάσεις που λειτούργησαν βελτιωτικά στο πόνημα της Μελέτης. 
 
Σήμερα το ΠΕΣΠΚΑ βρίσκεται στη διαδικασία της οριστικής διαβούλευσης όλης της Μελέτης του, όχι μόνο με τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά με ανοικτή πρόσκληση προς όλους όσους ενδιαφέρονται να εκφράσουν άποψη. Είναι μια διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία να προηγηθεί, προκειμένου στη συνέχεια η Περιφέρεια να προχωρήσει στην  οριστική έγκριση του ΠΕΣΠΚΑ μέσα από τα συλλογικά της όργανα.

Επισημαίνεται ότι η μελέτη του ΠΕΣΠΚΑ θα αποτελέσει οδηγό για την Περιφέρεια και θα επιτρέψει στους αρμόδιους φορείς την προπαρασκευή και ωρίμανση όλων των έργων, τα οποία σχετίζονται με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, για την επιτυχή ένταξή τους στη νέα προγραμματική περίοδο για το ΕΣΠΑ (2021 – 2027).
 
Ως εκ τούτου, από σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση στο ευρύ κοινό και σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα, το περιεχόμενο του κεφαλαίου 8 της Μελέτης, με τίτλο "Ενιαίο ΠΕΣΠΚΑ", το οποίο αποτελεί την ουσιαστική σύνοψη όλων των κεφαλαίων της Μελέτης του ΠεΣΠΚΑ Κρήτης. 
 
Το "Ενιαίο ΠΕΣΠΚΑ" έχει αναρτηθεί στο site της Περιφέρειας στη θέση «Σημαντικές Δράσεις». Μπορείτε επίσης να το βρείτε στον μόνιμο σύνδεσμο Dropbox:
 https://www.dropbox.com/s/7kiaqpmkwjjggqt/Paradoteo_8_PeSPKA_Crete_upd_2...
 
Παρακαλούμε οι προτάσεις και οι απόψεις των πολιτών και των φορέων, να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια Δ/νση ΠΕΧΩΣ της Περιφέρειας Κρήτης, μέχρι την 10 Ιουνίου 2021, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
d.pexws@crete.gov.gr
kargaki@crete.gov.gr 
a.sakalis@enviroplan.gr  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"SafeCrete.gr": Η πύλη της Περιφέρειας Κρήτης για την κλιματική αλλαγή

Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία

Η Κρήτη επηρεάζεται από την αύξηση θερμοκρασίας στην Αν. Μεσόγειο