Κρήτη

Χανιά

Κρήτη: Δράσεις για την προσβασιμότητα στον δημόσιο χώρο

προσβασιμότητα

Στην προσβασιμότητα στον δημόσιο χώρο επικεντρώνεται το διήμερο φεστιβάλ που οργανώνει στα Χανιά η ομάδα p_pubilc, στις 10 και 11 Ιουνίου, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και περιλαμβάνει διαλέξεις, αλλά και δρώμενα.
 
Όλες οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, στην παλιά πόλη των Χανίων και οι δράσεις σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους της πόλης,.
 
Όπως ανακοίνωσαν οι οργανωτές, το φεστιβάλ στις 10 το πρωί του Σαββάτου, 10 Ιουνίου, με θέμα: «Διευρύνοντας τους Ορίζοντες» με σημείο εκκίνησης το Θέατρο Βλησίδη και τη συμμετοχή του Συλλόγου «Ορίζοντας».
 
Η δράση περιλαμβάνει πραγματοποίηση μικρής κυκλικής διαδρομής με αναπηρικά αμαξίδια. Η καθορισμένη διαδρομή θα έχει διάφορα εμπόδια (σκαλοπάτι, παρκαρισμένο όχημα) και θέλει να καταδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην πόλη οι πολίτες με κινητικά προβλήματα.
 
Στις 12.30 θα ακολουθήσει μια ακόμα δράση, που περιλαμβάνει μετατροπή μιας επιλεγμένης διαδρομής στο κέντρο της πόλης των Χανίων, σε απολύτως μη προσβάσιμη για όλους, έτσι ώστε ο πολίτης να αναγκαστεί να χαράξει τη δική του εναλλακτική διαδρομή για να φτάσει στον τελικό επιλεγμένο προορισμό.
 
Οι δράσεις της Κυριακής, 11 Ιουνίου, θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν μια συγκεκριμένη διαδρομή μαζί με τέσσερα διαφορετικά γκρουπ από άτομα με ειδικές ανάγκες, προκειμένου να κατανοήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους κίνηση μέσα στη πόλη.
 
Θα ακολουθήσει, στις 12.30 μμ, η δράση: «Επιδιορθώνω την πόλη μου». Η δράση περιλαμβάνει διαδρομή κατά την οποία πολίτες, με τη βοήθεια ενός συνεργείου του Δήμου Χανίων, διορθώνουν, προσθέτουν και εξωραΐζουν τυχόν κακοτεχνίες, φθορές και ελλείψεις στον δημόσιο χώρο της πόλης.
 
Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων και παράλληλα με διαλέξεις στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, θα υπάρχουν εκθέσεις και θα προβάλλονται βίντεο.
 

Κρήτη

Ο καιρός στην Κρήτη: Αποπνικτικός συνδυασμός Παρασκευή και Σάββατο

ηράκλειο αφρικανική σκόνη

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει αύριο σημαντική άνοδο στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας, καθώς και μικρή πτώση στα κεντρικά τμήματα, ενώ το Σάββατο θα σημειώσει αισθητή άνοδο σε ολόκληρη τη χώρα.

Συνολικά, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, το διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου η άνοδος της θερμοκρασίας στη Δυτική Ελλάδα θα είναι της τάξης των 10 βαθμών Κελσίου και ακόμα μεγαλύτερη στην Κρήτη.

 

Παράλληλα, σύμφωνα με το προγνωστικό σύστημα DUSTMeteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, λόγω της επικράτησης ανέμων νότιων διευθύνσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας, αναμένεται να εκδηλωθεί έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Η ημέρα με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σκόνης θα είναι το Σάββατο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ένατη σερί ανοδική συνεδρίαση - Έκλεισε στις 905 μονάδες

Ηράκλειο: Μήνυση σε διευθυντή Λυκείου από γονέα - αρνητή του self test

Σερβία: Η χώρα θα παράγει 20 με 30 εκατομμύρια εμβόλια για τον κορονοϊό τον χρόνο