Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Χανιά: Ποιο ήταν το θύμα και τι όπλισε το χέρι του δολοφόνου του Σεργιανόπουλου

Image
χανιά δολοφόνος
 clock 08:42 | 29/06/2021 writer icon newsroom ekriti.gr

Με ένα αυτοσχέδιο σουβλί φέρεται να χτύπησε ο 43χρονος δολοφόνος του Νίκου Σεργιανόπουλου τον 49χρονο συγκρατούμενο του, ο οποίος εξέτιε ποινή 5 ετών και 8 μηνών για κλοπές. Αρκούσε ένα έντονο φραστικό επεισόδιο για να καταλήξει στην θανατηφόρα επίθεση ή μήπως συνέβη κάτι άλλο;

Το απόγευμα του Σαββάτου, οι κρατούμενοι στις φυλακές Αγυιάς στα Χανιά της Κρήτης κινούνται στην πτέρυγα 2. Οι Γεωργιανοί ήταν πάντα μια ομάδα κρατουμένων κλειστή, με εσωτερική διαβάθμιση. «Βλάχοι και πρωτευουσιάνοι» όπως λέει άνθρωπος που γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία στα καταστήματα κράτησης της χώρας.

Ο 43χρονος εξέτιε ποινή για τη δολοφονία του ηθοποιού Νίκου Σεργιανόπουλου και σε δύο χρόνια θα συμπλήρωνε 15ετία οπότε θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση αποφυλάκισης (δεν είναι «αυτόματη» διαδικασία, περνάει από το κεντρικό συμβούλιο φυλακών κ.α.). Πριν από λίγες ημέρες είχε γυρίσει από άδεια που του είχε δοθεί, ενώ δεν είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα που είχε μετακινηθεί από τις αγροτικές φυλακές, στις κλειστές φυλακές Χανίων.

Θύμα και θύτης άρχισαν να διαπληκτίζονται και στη συνέχεια μπήκαν μαζί σε ένα κελί. Εκεί ο 43χρονος Γεωργιανός με ένα αυτοσχέδιο σουβλί χτύπησε στον θώρακα τον συμπατριώτη του. Το 49χρονο θύμα είχε συλληφθεί πρόσφατα για κλοπές και εξέτιε ποινή 5 ετών και 8 μηνών. Ήταν από τα πρόσωπα που έχαιρε σεβασμού από τους υπόλοιπους της γεωργιανής κοινότητας καθώς αποτελούσε μέλος της ομάδας VOR. Πρόκειται για την ηγετική ομάδα των Γεωργιανών στις φυλακές στην οποία μετέχουν αποκλειστικά κρατούμενοι αυτής της εθνικότητας που καθοδηγούν αλλά και προστατεύουν τους υπόλοιπους της ομάδας.

Η κλειστή κοινωνία των φυλακών έχει κανόνες σκληρούς. Από όσα σωφρονιστικά καταστήματα πέρασε, τον 43χρονο συνόδευε το έγκλημα που είχε διαπράξει. Ήταν Ιούνιος του 2008 όταν ο δημοφιλής ηθοποιός Νίκος Σεργιανόπουλος είχε βρεθεί κατακρεουργημένος στο σπίτι του στο Παγκράτι με 21 μαχαιριές. Οι Αρχές είχαν βρει αποτυπώματα του 30χρονου τότε Γεωργιανού στο σπίτι του ηθοποιού, ενώ αργότερα ο ίδιος ομολόγησε το έγκλημα.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες στο κελί όπου έγινε η συμπλοκή, πέραν των δύο, υπήρχε ένας ακόμη κρατούμενος που είδε το περιστατικό κι αναμένεται να καταθέσει. Οι αρχές διενεργούν προανάκριση για τα αίτια της πράξης του 43χρονου με όλα τα ενδεχόμενα να εξετάζονται. Άνθρωποι που ζουν τις φυλακές από μέσα, μιλούν για έγκλημα που έγινε σε μια παρεξήγηση της στιγμής περισσότερο, καθώς θύτης και θύμα φέρονται να είχαν καταναλώσει αλκοόλ και στη συνέχεια να ειπώθηκαν πράγματα που έκαναν την κατάσταση να ξεφύγει.

Ένα ακόμη ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι αυτό του «συμβολαίου θανάτου» με το σενάριο αυτό όμως να έχει κενά καθώς το θύμα συνελήφθη προ ολίγου καιρού, καθώς είχε κατηγορηθεί για κλοπές και η ποινή που του είχε επιβληθεί ήταν μικρής διάρκειας. Άνθρωποι που γνώριζαν τον 49χρονο μιλούν για έναν γεροδεμένο άνδρα με ισχυρή προσωπικότητα που ενέπνεε σεβασμό στους συγκρατούμενους του. Συνήθως τα συμβόλαια θανάτου αφορούν σε ανθρώπους άλλου ύφους και με άλλη δραστηριότητα, εξηγούν στο enikos.gr γνώστες της κατάστασης που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές.

Από την άλλη ο θύτης, ο οποίος είχε στιγματιστεί από το έγκλημα το οποίο είχε διαπράξει, βρίσκεται ήδη 13 χρόνια στις φυλακές και όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν, είχε ταλαιπωρηθεί αρκετά. Μπορούσε να υποβάλει αίτημα αποφυλάκισης σε δύο χρόνια, χωρίς βέβαια να είναι δεδομένο ότι αυτό θα γινόταν δεκτό. Μπορεί μια παρεξήγηση να ωθήσει έναν άνθρωπο που έχει ταλαιπωρηθεί στις φυλακές όλα αυτά τα χρόνια, να περάσει περίπου άλλα τόσα σ’ αυτές;

Παρά τα όποια σενάρια, τα στόματα στις φυλακές Χανίων είναι ερμητικά κλειστά και η προανάκριση που διενεργείται αναμένεται να δώσει απαντήσεις για το κίνητρο που οδήγησε τον 43χρονο να αφαιρέσει τη ζωή του 49χρονου συγκρατούμενού του.

Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής: γίνονται 1.000 έλεγχοι την ημέρα, εκκρεμούν 639 προσλήψεις

Η κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας έρχεται να απασχολήσει μια ακόμη φορά την επικαιρότητα για μια δολοφονία που έλαβε χώρα μεταξύ κρατουμένων. Από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής ανέφεραν στο enikos.gr ότι με πολύ άμεση αντίδραση αποκαταστάθηκε η τάξη.

Στο καίριο ερώτημα, πως αντιμετωπίζονται περιστατικά σαν αυτό του Σαββάτου η απάντηση κινείται σε δύο άξονες. Ο πρώτος είναι οι συνεχείς έλεγχοι. Στις φυλακές της χώρας γίνονται περίπου 1.000 έλεγχοι τον μήνα - συνολικά πάνω από 18.000 έλεγχοι έχουν γίνει - ενώ το ειδικό σώμα «Ομάδα Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών» έχει αποτρέψει τη μεταφορά ναρκωτικών, όπλων, αλκοόλ και άλλων πραγμάτων μέσα στις φυλακές.

Ο δεύτερος άξονας είναι η ενίσχυση του προσωπικού. Από τη Γενική Γραμματεία αναγνωρίζουν ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το σωφρονιστικό κατάστημα Δράμας, το οποίο είναι έτοιμο να δεχθεί άμεσα 650 κρατούμενους, ώστε να αποσυμφορηθούν οι υπόλοιπες φυλακές της χώρας -που λειτουργούν πάνω από τα όρια αντοχής τους- όμως δεν έχει προσωπικό. Στο ΑΣΕΠ έχει κολλήσει η πρόσληψη 639 εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων (ιατρικό-επιστημονικό προσωπικό, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, εξωτερικοί φρουροί). Από αυτούς, 258 προορίζονται για να στελεχώσουν το σωφρονιστικό κατάστημα Δράμας και οι 381 για τα υπόλοιπα καταστήματα της χώρας. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες και να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις.

Γ. Κονταξάκης: Οι ισορροπίες μέσα στη φυλακή μπορούν να γίνουν ζήτημα ζωής και θανάτου

Ο κ. Γιώργος Κονταξάκης είναι διευθυντής του σωφρονιστικού καταστήματος Κρήτη 1 στην Αγυιά Χανίων και μίλησε στο enikos.gr για την υπόθεση. "Στις φυλακές Χανίων αυτή τη στιγμή κρατούνται το νο2 της Αλβανικής Μαφίας, το νο2 της Ρωσικής Μαφίας, μεγάλος αριθμός ισοβιτών και βαρυποινιτών. Είναι αυτή τη στιγμή το «δυσκολότερο» κέντρο κράτησης της χώρας. Για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε όλες τις καταστάσεις που προκύπτουν από ανθρώπους οι οποίοι είναι παραβατικοί - γι’ αυτό άλλωστε βρίσκονται εδώ - πρέπει να λειτουργούμε με σεβασμό και αυστηρότητα. Με αυτόν τον τρόπο μπορέσαμε άμεσα να επαναφέρουμε το κατάστημα στην ηρεμία που υπήρχε πριν γίνει το περιστατικό. Μπόρεσε το προσωπικό των φυλακών να επαναφέρει την τάξη. Αν ενισχυθεί περαιτέρω το προσωπικό, ενισχύεται και η δυνατότητα που έχουμε να αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις. Διενεργείται προανάκριση για το θέμα, περιμένουμε να δούμε που θα καταλήξει η διαδικασία. Και οι δυο κρατούμενοι δεν είχαν δημιουργήσει προβλήματα κατά την κράτηση τους στα Χανιά και ούτε μπορούμε να προτρέξουμε. Ο φερόμενος ως δράστης είχε εκτίσει ήδη 13 χρόνια ποινή. Θα μπορούσε σε 1,5-2 χρόνια να υποβάλει αίτημα αποφυλάκισης. Τώρα, περιμένοντας πάντα το πόρισμα της προανάκρισης, είναι πιθανόν να χρειαστεί να μείνει για αρκετά χρόνια ακόμη υπό κράτηση. Στη φυλακή το «όλα καλά» μπορεί για ανύποπτη αφορμή να πάψει να είναι όλα καλά. Οι ισορροπίες μέσα στην φυλακή μπορούν να γίνουν ζήτημα ζωής και θανάτου, για μια αφορμή που υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσε να θεωρείται ασήμαντη", τόνισε.

Την Πέμπτη η απολογία του 43χρονου

Ο 43χρονος φερόμενος ως δράστης της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του 49χρονου ομοεθνή του, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα το μεσημέρι της Δευτέρας. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανθρωποκτονία και παράνομη οπλοχρησία. Εκεί ζήτησε και πήρε διορία να απολογηθεί την Πέμπτη 1η Ιουλίου, οπότε και αναμένεται να περάσει εκ νέου το κατώφλι του εισαγγελέα. Ως τότε θα κρατείται απομονωμένος σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις φυλακές Χανίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καιρός στην Κρήτη: Ελαφρύ βοριαδάκι φέρνει λίγη δροσιά

Βλατάκης στο Ράδιο Κρήτη: Να αφήσουν ήσυχο τον τουρισμό

Ηράκλειο: Νικήτρια Παγκόσμιου Διαγωνισμού Λογοτεχνίας 13χρονη μαθήτρια

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis