Κρήτη

Χανιά

Χανιά: Αλλάζει όψη η περιοχή των Ταμπακαριών

Ταμπακαριά

 Μια νέα πολιτιστική διαδρομή δημιουργείται στα Χανιά και ειδικότερα στην περιοχή των Ταμπακαριών που αλλάζει ριζικά όψη.

   Η διαδικασία βρίσκεται στην τελική ευθεία καθώς το έργο ανάπλασης προϋπολογισμού 2,7 εκατομμυρίων ευρώ πήρε το «πράσινο φως» από την οικονομική επιτροπή του Δήμου Χανίων και εντάσσεται για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020».

   Το αντικείμενο της πράξης που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνοπτικά αφορά στην ανάπλαση της περιοχής των Ταμπακαριών του Δήμου Χανίων, η οποία διαρθρώνεται σε δύο διακριτά μέρη: περιοχή οδών Βιβιλάκη-Φραγκοκαστέλου, περιοχή οδού Αγίας Κυριακής.

   Συγκεκριμένα, αφορά στη διαμόρφωση των κοινόχρηστων δημοτικών χώρων, οδών και πεζοδρομίων, γύρω από τα κτηριακά κελύφη των παλιών βυρσοδεψείων, τα οποία έχουν κριθεί διατηρητέα. Το παραλιακό μέτωπο που βρίσκεται εντός αιγιαλού, εξαιρείται από την περιοχή επέμβασης

   Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην τεχνική έκθεση του έργου: « Στόχος της ανάπλασης είναι η εξυπηρέτηση των μόνιμων κάτοικων, μέσω της ορθής και εργονομικής οργάνωσης των καθημερινών λειτουργικών αναγκών τους και στη συνέχεια, η δημιουργία ενός πόλου έλξης επισκεπτών, για την ανάδειξη της ιστορικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της περιοχής .Επιλέγεται κοινή σχεδιαστική αντιμετώπιση και επίλυση των ζητημάτων των δύο περιοχών (περιοχής Βιβιλάκη -Φραγκοκαστέλου και περιοχής Οδού Αγίας Κυριακής), με στόχο τη δημιουργία μίας κοινής αστικής ενότητας, ως τμήμα ενός ευρύτερου πολιτιστικού περιπάτου, και ειδικότερα:

   Την ανάδειξη του διατηρητέου μετώπου και μετώπου της κατοικίας. Την επίλυση του κυκλοφοριακού φόρτου. Τη δημιουργία απαραίτητων χώρων στάσης και αναψυχής που δεν υπάρχουν στην υφιστάμενη κατάσταση. Τη δημιουργία ενιαίας ασφαλούς κυκλοφορία των πεζών. Τη δημιουργία των απαραίτητων χώρων στάθμευσης για τους κατοίκους. Την ένταξη σημείων φύτευσης/σκιασμού. Την ένταξη του κατάλληλου φωτισμού κίνησης και ανάδειξης».

   Η ανάπλαση περιλαμβάνει: Κατασκευή, ή ανακατασκευή όπου χρειάζεται, όλων των οδών και των ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων της περιοχής μελέτης. Διαμόρφωση των οδών σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, με αισθητική και λειτουργική διαφοροποίηση του χώρου που διατίθεται αφ' ενός, για την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων κι αφ' ετέρου, για την κίνηση και αναψυχή των χρηστών. Ενιαία, και για τις δύο περιοχές, στρατηγική στη χρήση υλικών, για καλύτερη αναγνωσιμότητα της περιοχής, και για την ανάδειξη κι ενσωμάτωση, αισθητική και λειτουργική, όλων των υπαρχόντων αρχιτεκτονικών στοιχείων του ιδιαίτερου χαρακτήρα της περιοχής.

   Στην περιοχή των Ταμπακαριών λειτουργούσαν τα παλιά βυρσοδεψία της πόλης.

   Σήμερα και μέσα από απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις και αποφάσεις δίνεται η δυνατότητα της αξιοποίησης αυτών των κτηρίων και αλλαγής χρήσης κάτω από αυστηρούς όρους.

   Η ανάδειξη της είναι ζωτικής σημασίας δεδομένου ότι σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται το νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων ,η οικία -μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου καθώς και ο ναός της Αγίας Μαγδαληνής.

φώτο από Terrabook

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Απόβαση στη Νορμανδία: 77 χρόνια μετά την αρχή της απελευθέρωσης- Οι Έλληνες που πήραν μέρος

Ηράκλειο: Αναστάτωση από καντίνα που τυλίχθηκε στις φλόγες

Κρήτη: Κάηκε ολοσχερώς μονοκατοικία τα ξημερώματα

Κρήτη

Κρήτη: Δύο νεκροί στην άσφαλτο σε τροχαίο με καραμπόλα οχημάτων

τροχαίο βράδυ

Δεν έχουν τελειωμό τα τροχαία στην Κρήτη σήμερα και μάλιστα με μηχανές, νεκρό και τραυματίες.

Λίγο μετά τις 8 το απόγευμα της Κυριακής στο Δαράτσο Χανίων σε καραμπόλα 4-5 οχημάτων έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και χρειάστηκε η συνδρομή της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τους ενώ υπάρχουν και 5 τραυματίες, μεταξύ αυτών σύμφωνα με πληροφορίες και ένα βρέφος 7 μηνών.

Το σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε στον κόμβο Γαλατά προς Χανιά και στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα ενώ είχε διακοπεί η κυκλοφορία λόγω του τροχαίου.

Για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους τα οχήματα συγκρούστηκαν με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στα οχήματα επιβάτες.

Προανάκριση για αίτια του ατυχήματος διενεργεί η τροχαία.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Θρήνος για τον άτυχο Γιώργο, το 40ο θύμα στην άσφαλτο...

Κρήτη: Φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού στον Άγιο Νικόλαο για προστασία του "Nautical Geo"(φωτό)

 

ESPA BANNER