Κρήτη

Χανιά

Έργα προστασίας και ανάδειξης στην Αρχαία Λισό

Αρχαία λισος

Την Αρχαία Λισό επισκέφθηκαν τη Δεύτερα 5 Οκτωβρίου, ο Δήμαρχος Καντάνου Σελίνου, Αντώνης Περράκης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένη Παπαδοπούλου, και ο Δημήτρης Μιχελογιάννης, ειδικός σύμβουλος του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη.

Παρόντες ήταν επίσης, οι αντιδήμαρχοι Καντάνου Σελίνου Νίκος Φιωτοδημητράκης, Γιάννης Γεντεκάκης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Λευτέρης Καστανάκης, Ευτυχής Γναφάκης, όπως και τα
υπηρεσιακά στελέχη της ΕΦΑΧΑ, Αργυρώ Φελεσάκη, οικονομική υπεύθυνος του έργου και Γιάννης Γιακουμάκης, αρχαιοφύλακας της Λισού.

Διαπιστώθηκε η πρόοδος των εργασιών προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου που διενεργούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης, συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, έχουν προχωρήσει οι
εργασίες για την έρευνα και προστασία του αρχαίου Ωδείου, οι στερεωτικές παρεμβάσεις στις Βυζαντινές Εκκλησίες της Παναγίας και του Αγίου Κήρυκου, η βελτίωση της προσβασιμότητας μέσα από τη διαμόρφωση των διαδρομών διασύνδεσης των επιμέρους μνημείων εντός του αρχαιολογικού χώρου και η κατασκευή του αρχαιολογικού φυλακείου. Με την ολοκλήρωση των παραπάνω εργασιών, θα ακολουθήσει η ανασκαφή του αρχαίου Ωδείου, καθώς και η δημιουργία εποπτικού και ενημερωτικού υλικού, ώστε οι επισκέπτες της Λισού και οι περιηγητές που διέρχονται από το μονοπάτι Ε4, που περνάει από τον αρχαιολογικό χώρο, να έχουν μία πλήρη εικόνα της σημαντικής αυτής αρχαίας πόλης.

Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη είναι η προετοιμασία παρεμβάσεων στην αρχαία Έλυρο και η διασύνδεση των αρχαίων πόλεων του Κοινού των Ορείων, της αρχαιότερης συνομοσπονδίας κρητικών πόλεων (κομμάτι του οποίου είναι τόσο η Λισός όσο και η Έλυρος) στη βάση ήδη εγκεκριμένης μελέτης. Τόσο η μελέτη για την πολιτιστική διαδρομή του Κοινού των Ορείων όσο και αυτή για την προστασία και ανάδειξη της αρχαίας Λισού χρηματοδοτήθηκαν και προετοιμάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια μέσα από τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου
Καντάνου-Σελίνου. Εξάλλου, σύντομα αναμένεται η ένταξη στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης της υλοποίησης της μελέτης πεζοπορικών διαδρομών στο Δήμο Καντάνου- Σελίνου, η οποία σε μεγάλο βαθμό διασυνδέει περιηγητικά τον ξεχωριστό αρχαιολογικό και βυζαντινό πλούτο του συνόλου του Δήμου.

Κρήτη

Στα ύψη η θερμοκρασία - Με τους 38 βαθμούς Κελσίου "φλέρταρε" ο υδράργυρος στη Μεσαρά

ζεστη

Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται στην Κρήτη την Τετάρτη 22/06/2021 με τον υδράργυρο στην περιοχή της Γόρτυνας να πλησιάζει τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Οι 8 υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας που κατέγραψαν οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου  Αθηνών/meteo.gr στο νησί δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί:

Χάρτης υψηλών θερμοκρασιών
Χάρτης υψηλών θερμοκρασιών

Χάρτης υψηλών θερμοκρασιών, by eva

Οι υψηλές θερμοκρασίες στο νησί θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρήτη - κορωνοϊός: 31 νέα κρούσματα στο νησί ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Ηράκλειο - 3η ΕΜΑΚ: Απεγκλώβισε άλογο από πηγάδι - βίντεο