Κρήτη

Χανιά

Επιστημονικό συνέδριο από την Ορθόδοξο Ακαδημία στο Κολυμπάρι

οακ συνέδριο

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ)-Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας διοργανώνουν  Επιστημονικό Συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Ίδρυση Ενεργειακών Συνεταιρισμών. Το νέο Νομοθετικό Πλαίσιο στην Ελλάδα», το Σάββατο, 29 Απριλίου 2017, στις 9:30 π.μ., στις εγκαταστάσεις της ΟΑΚ στο Κολυμπάρι Χανίων.
 
Στο Συνέδριο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιος Σταθάκης, θα ενημερώσει για τις τρέχουσες νομοθετικές εξελίξεις στο θέμα των Ενεργειακών Συνεταιρισμών, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαος Καλογερής θα αναφερθεί σε θέματα σχετικά με την Ενέργεια στην Κρήτη και το Πεδίο Δράσης των Συνεταιρισμών στις νέες συνθήκες. Επίσης στην Ημερίδα αυτή, θα συμμετέχει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Λουκάς Χριστοφόρου, ο οποίος θα παρουσιάσει τις θέσεις της Ακαδημίας Αθηνών σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό της Χώρας μας, ενώ ο Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (KAΠE) κ. Βασίλειος Τσολακίδης, θα αναλύσει τους λόγους για τους οποίους είναι αναγκαίοι οι Ενεργειακοί Συνεταιρισμοί για την αειφόρο αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη δυναμική των Ενεργειακών Συνεταιρισμών στην Ευρώπη από τον Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Δρ Θεοχάρη Τσούτσο αλλά και στην Ελλάδα (π.χ. Σίφνος), καθώς θα μιλήσει και ο Εκπρόσωπος της Συνεταιριστικής Εταιρίας Σίφνου κ. Ιωάννης Γκύλλης, με έμφαση στα πολλαπλά και άμεσα οφέλη για την τοπική κοινωνία του νησιού. Τέλος, ο διδάσκων στο ΤΕΙ Κρήτης και επιστημονικός συνεργάτης του ΜΑΙΧ Δρ Ιωάννης Βουρδουμπάς θα τονίσει τις δυνατότητες αξιοποίησης των ήπιων μορφών ενέργειας, με παρουσίαση παραδειγμάτων από συγκεκριμένες περιπτώσεις σχολικών κτιρίων.
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Σωκράτης Βαρδάκης: "Απελπιστική η κατάσταση με τα χιλιάδες εκκρεμή χειρουργεία"

χειρουργεία

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τους χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν, ευρισκόμενοι μάλιστα για μήνες σε λίστες αναμονής που μακραίνουν διαρκώς σε πανελλαδικό επίπεδο, προχώρησαν 48 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, προς τον Υπουργό Υγείας, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Όπως επισημαίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση η υποστελέχωση των νοσοκομείων, με τις ελλείψεις σε αναισθησιολόγους να παίρνουν πλέον τρομακτικές διαστάσεις, οι μειώσεις χειρουργικών κρεβατιών, αλλά και οι συγχωνεύσεις κλινικών λόγω πανδημίας, σε συνδυασμό με τη μείωση των τακτικών χειρουργείων έως 80% ανάλογα με τις συνθήκες, σύμφωνα με το νέο έγγραφο που απέστειλε η αναπλ. Υπουργός Υγείας στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, έχουν δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, η οποία επιτείνεται και με τις αναστολές του υγειονομικού προσωπικού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τοπικά μέσα, αλλά και καταγγελίες ασθενών, μόνο στα Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.) εκκρεμούν 5.000 χειρουργεία, ενώ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, 2.700 χειρουργεία, με τον συνολικό αριθμό σε επίπεδο Κρήτης να υπερβαίνει τις 10.000.

Παρότι από τις 15/11/21 τα χειρουργεία του ΠΑ.Γ.Ν.Η επανήλθαν στην κανονική λειτουργία τους, οι ασθενείς που αναμένουν είναι χιλιάδες, ενώ η Διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, επισημαίνει ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι οριακή, καθώς σε περίπτωση που χρειαστούν επιπλέον κλίνες COVID ή αν αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών στις Μ.Ε.Θ. COVID, θα πρέπει να περιοριστούν άλλες δραστηριότητες στο νοσοκομείο, με προφανείς κινδύνους για τη λειτουργία του.

Στο Βενιζέλειο από την άλλη πλευρά, λειτουργούν 3 από τις 5 χειρουργικές αίθουσες που λειτουργούσαν προ πανδημίας, σύμφωνα με τον Τομεάρχη του Χειρουργικού Τομέα και Διευθυντή της ΩΡΛ Κλινικής του νοσοκομείου, με τις ελλείψεις αναισθησιολόγων να εξακολουθούν να αποτελούν ένα σοβαρό ζήτημα.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα, ασθενείς, που θα μπορούσαν να χειρουργηθούν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας τους, να αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικές κλινικές, πληρώνοντας τεράστια ποσά για να χειρουργηθούν.

Από την άλλη, καμία μέριμνα δεν υπάρχει για  τους ασθενείς εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα υπέρογκα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών. Η κυβέρνηση έχει αφήσει τους ασθενείς αυτούς στην τύχη τους, να βλέπουν την υγεία τους να επιδεινώνεται, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα.

Οι Βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει που οφείλεται το γεγονός της πολύμηνης καθυστέρησης σημαντικών χειρουργείων και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί με σκοπό την αύξηση των χειρουργικών κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία.

Τέλος ζητούν να απαντήσει αν θα προχωρήσετε στην άμεση δρομολόγηση των μόνιμων προσλήψεων που έχετε εξαγγείλει και να σταματήσετε την «αποψίλωση» άλλων τμημάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο: Αποδυνάμωση της ΜΕΘ του Βενιζελείου καταγγέλλουν οι γιατροί - Ποια είναι η αιτία

Σχολική βία: Μαθητές ξυλοκόπησαν 16χρονο δυο φορές μέσα στο σχολείο του

 

 

 

 

ESPA BANNER