Κρήτη

Χανιά

Ενεργοποίηση ψηφιακής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης στα Χανιά

Διγαλακης

Την επιτυχημένη προσπάθεια για τη συνέχιση της εκπαιδευτικής λειτουργίας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με μέσα εξ αποστάσεως, διαδέχεται τώρα η αντίστοιχη προσπάθεια για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα Λύκεια του Νομού Χανίων, δήλωσε  ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλης Διγαλάκης.

Ο υφυπουργός παρέστη μέσω διαδικτυακής σύνδεσης και χαιρέτισε, σήμερα Πέμπτη 19 Μαρτίου, την έναρξη του προγράμματος εκπαίδευσης με ηλεκτρονικά μέσα από απόσταση στα Χανιά. Οι διευθυντές και οι ομάδες υποστήριξης των Λυκείων του Νομού Χανίων συνδέθηκαν με την ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα που έχει διαθέσει το υπουργείο Παιδείας, μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα διεξαγωγής εξ αποστάσεως μαθημάτων.

Ο κ. Διγαλάκης τόνισε ότι ο στόχος δεν είναι να υποκατασταθεί η δια ζώσης εκπαίδευση, ούτε να καλυφθεί η διδακτέα ύλη, αλλά να διατηρήσουν οι μαθητές την επαφή τους με τους διδάσκοντες και την εκπαιδευτική διαδικασία στις παρούσες, έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας. Η εξ αποστάσεως διδασκαλία συνιστά το πλέον πρόσφορο μέσο για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο και διερευνάται η ενεργοποίηση κάθε ψηφιακού εργαλείου που θα επιτρέψει την ασύγχρονη και σύγχρονη διεξαγωγή της.

Ο κ. Διγαλάκης επισήμανε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα το οποίο, θα αποτελέσει συν τοις άλλοις παρακαταθήκη για το μέλλον του ελληνικού σχολείου. Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην εκπαιδευτική κοινότητα για την καίρια συμβολή της σε αυτήν την προσπάθεια, σημειώνοντας ότι  οφείλουμε στους μαθητές και στους φοιτητές μας να ανταποκριθούμε στην πρόκληση και να βγούμε από την παγκόσμια κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Αύριο, Παρασκευή 20 Μαρτίου, αρχίζει διαδικτυακά μαθήματα η Γ΄ Λυκείου στα Χανιά, καθώς έχει τεθεί σε προτεραιότητα λόγω των επερχόμενων πανελλαδικών εξετάσεων. Την επόμενη εβδομάδα θα επεκταθεί σε όλες τις τάξεις του Λυκείου και στη συνέχεια και στα Γυμνάσια.

Κρήτη

Παράδοση 96 Προστατευτικών Ασπίδων Προσώπου Thorax_TUC από το Πολυτεχνείο Κρήτης

1_paradosi_07-04-2020_polytehneioypoli.jpg

Σήμερα, 7 Απριλίου 2020, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε ολιγομελής συνάντηση στην αίθουσα Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης στην Πολυτεχνειούπολη στα Χανιά για την παράδοση της πρώτης παρτίδας Προστατευτικών Ασπίδων Προσώπου Thorax_TUC.

Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Καθηγητής Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Καθηγητής Νικόλαος Τσουρβελούδης και ο Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Αλέξανδρος Βαζάκας, παρέδωσαν:

65 ασπίδες προσώπου Thorax_TUC στον Διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων, κ. Γεώργιο Μπέα

31 ασπίδες προσώπου Thorax_TUC στον Δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη και στην Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κα Ελένη Ζερβουδάκη (25 για το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" και οι 6 για το Γηροκομείο Χανίων).

Ο κ. Πρύτανης δήλωσε: "Είμαστε στην ευχάριστη θέση να παραδώσουμε, στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων και στον Δήμο Χανίων, τις πρώτες προστατευτικές ασπίδες προσώπου που έχουν παραχθεί σε εργαστήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης και σε συνεργαζόμενα εργαστήρια. Βρισκόμαστε επίσης σε συνεννοήσεις με τον Δήμο Ρεθύμνης, για να παραδοθούν έως το τέλος της εβδομάδας στους “γείτονές” μας, 25 ασπίδες Τhorax_TUC για την στήριξη του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι". Η προσπάθεια είναι συλλογική και σε αυτήν συνέβαλλαν Καθηγητές, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό, φοιτητές και εξωτερικοί συνεργάτες του Πολυτεχνείου Κρήτης."

Ο κ. Τσουρβελούδης ανέφερε ότι η παραγωγή έγινε αρχικά με τη συμβολή μικρής ομάδας εθελοντών που ακούραστα δούλεψαν για την προσαρμογή στη σχεδίαση της Προστατευτικής Ασπίδας Προσώπου, την εκτύπωση και συναρμολόγηση των κομματιών, ενώ πλέον τα μέλη της ομάδας αυξάνονται. Στόχος, έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, είναι η ομάδα εθελοντών να παράγει τουλάχιστον 15 ασπίδες την ημέρα.

Ο κ. Βαζάκας δήλωσε ότι μετά από αυτό το πρώτο βήμα, το οποίο και θα διευρυνθεί παραγωγικά, διερευνώνται και άλλες περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη και όπου μπορεί το Πολυτεχνείο Κρήτης να συνδράμει, με την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό του, τους ανθρώπους που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της μάχης κατά του κορωνοϊου.

Ο κ. Μπέας σε δικές του δηλώσεις μετέφερε τις θερμές ευχαριστίες όλων των επαγγελματιών υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων και της Διοίκησης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας για την προσπάθεια και συμβολή του Πολυτεχνείου Κρήτης στην βελτιστοποίηση των μέτρων ασφάλειας του προσωπικού για την αντιμετώπιση της κρίσης Covid-19, ενώ αναφέρθηκε παράλληλα στην επιτυχή και αναγκαία συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με τα Α.Ε.Ι της χώρας.

Ο Δήμαρχος Χανίων κ. Σημανδηράκης αναφορικά με την προσφορά του Πολυτεχνείου Κρήτης δήλωσε: «Ευχαριστούμε το Πολυτεχνείο Κρήτης για την αγαστή συνεργασία αλλά και την έμπρακτη συνεισφορά του, στον Δήμο Χανίων αλλά και στην κοινωνία των Χανίων, εν τω μέσω της παγκόσμιας αυτής κρίσης. Αυτή η πρωτοβουλία του Πολυτεχνείου Κρήτης, αποδεικνύει την άμεση σχέση του Πολυτεχνείου Κρήτης με την κοινωνία.Δεν μπορούμε, λοιπόν, πάρα να είμαστε ευγνώμονες για όλους αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στηρίζοντας τους επαγγελματίες υγείας και τις Δομές Πρόνοιας του Δήμου Χανίων.»

Παράλληλα, η κα Ζερβουδάκη συμπλήρωσε πως: «Με αφορμή τη σημαντική προσφορά του Πολυτεχνείου Κρήτης αλλά και την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήσαμε νωρίτερα σήμερα το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, σκέφτομαι πόσο όμορφα συνδέονται οι κρίκοι της κοινωνίας των Χανίων όταν υπάρχει κοινός σκοπός.»