Κρήτη

Χανιά

Δράσεις με κοινωνικό αποτύπωμα από τον δήμο Αποκορώνου

δήμος αποκορώνου

Σε πέντε βασικούς άξονες που περιλαμβάνουν μια σειρά από δράσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος στηρίζεται για το 2020 ο σχεδιασμός της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Αποκορώνου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, «πρόκειται για ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα με πολλές δράσεις που απευθύνονται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες».

Μεγάλο μέρος των δράσεων έχουν ορίζοντα 4ετιας, αφορά την κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη, καθώς ήδη λειτουργεί στην περιοχή Τράπεζα αίματος, ενώ σε εξέλιξη είναι η οργάνωση πάσης φύσεως ιατρικών εξετάσεων, η ανάπτυξη προγραμμάτων υγείας και προαγωγής της ψυχικής υγείας καθώς και δομών όπως κέντρων ψυχικής υγείας, συμβουλευτικής στήριξης και αποκατάστασης θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, πρόληψης εξαρτησιογόνων ουσιών και δημοτικών ιατρείων.

Μέρος του σχεδιασμού είναι η δημιουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, η ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου και υποστηρικτικές δράσεις για όλες τις ηλικίες.

Η ανάπτυξη του εθελοντισμού αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι του σχεδιασμού.

Ιδιαίτερο βάρος δίδεται στην ίδρυση νέας δομής Βρεφικού Σταθμού, στην ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στη στήριξη οικονομικά αδυνάτων και στη λειτουργία Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ).

Στον τομέα της Παιδείας στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η ίδρυση και λειτουργία Δημοτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης, Κέντρων Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Κέντρων Υποστήριξης της Τοπικής Οικονομίας για την προώθηση και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Στον τομέα του Πολιτισμού και τουρισμού προγραμματίζεται η διοργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων, η εκπόνηση μελετών για τη δημιουργία υποδομών ανάπτυξης αγροτουρισμού, θρησκευτικού, περιπατητικού, οικολογικού, περιβαλλοντικού και συνεδριακού τουρισμού, η έκδοση έντυπου και ψηφιακού υλικού, η ανάπτυξη και διαχείριση ηλεκτρονικών δικτυακών τόπων και χώρων πληροφόρησης και επικοινωνίας με τους πολίτες.

Ακόμα προβλέπεται η προβολή και αξιοποίηση των παραδοσιακών προϊόντων του Αποκόρωνα, η επισκευή, συντήρηση και αξιοποίηση παραδοσιακών και ιστορικών σχολικών κτιρίων και κτιρίων που παραχωρούνται από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, η λειτουργία βιβλιοθήκης, η λειτουργία πολιτιστικού και πνευματικού κέντρου, η λειτουργία μουσείου, πινακοθήκης, κινηματογράφου και θεάτρου, η προστασία μουσείων, μνημείων και σπηλαίων, τα οποία δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού και η προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. 

Στο σχεδιασμό του τομέα αθλητισμού περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η λειτουργία αθλητικού κέντρου, γυμναστηρίου, η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, η συμμετοχή σε προγράμματα μαζικού αθλητισμού και η λειτουργία τμημάτων αθλητισμού και άθλησης.

Στον τομέα του περιβάλλοντος ο σχεδιασμός προβλέπει δράσεις για την ευαισθητοποίηση των δημοτών σε περιβαλλοντικά θέματα, παρακολούθηση και υλοποίηση προγραμμάτων για την προστασία των ακτών, των αγρίων ζώων και τη λειτουργία εργαστηρίου για τον έλεγχο της ρύπανσης του δήμου

Στους σκοπούς της επιχείρησης προβλέπεται, επίσης, η οργάνωση δημοτικής συγκοινωνίας.

Κρήτη

Κρήτη: Επάρκεια νερού για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια - Υψηλά ύψη βροχής και φέτος

Το φράγμα Αποσελέμη κοντά στην υπερχείλιση

Σε ευνοϊκή θέση βρίσκεται το νησί της Κρήτης αφού- στη βάση μιας συνετής χρήσης όπως υπογραμμίζει η προϊσταμένη της Δ/νσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Αγγελική Μαρτίνου- για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα έχει επάρκεια νερού για τις υδρευτικές και αρδευτικές του ανάγκες.

Η κ Μαρτίνου περιέγραψε αναλυτικά τη φετινή εικόνα των βροχοπτώσεων στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη. 

Η βροχομετρική περίοδος που βαίνει προς το τέλος της αποδείχτηκε ιδιαίτερα «γενναιόδωρη» για την Κρήτη. Πρόκειται για τη δεύτερη «καλύτερη χρονιά» σε σχέση με τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν μετά την περυσινή και είχε ως αποτέλεσμα την ανύψωση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα και υψηλά ποσοστά κάλυψης δεξαμενών και φραγμάτων. 

 

Την «πρωτιά», σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι βροχομετρικοί σταθμοί, καταλαμβάνει το οροπέδιο στα Λευκά Όρη, το Ασκύφου, με 1942 χιλιοστά. 

 

Αναλυτικά τα χιλιοστά βροχής που καταγράφηκαν για όλη τη βροχομετρική περίοδο έχουν ως εξής:

Ηράκλειο (Λιμάνι) : 250 χιλιοστά

Μοίρες : 350 χιλιοστά

Σταυράκια: 740 χιλιοστά

Βαγιωνια: 537 χιλιοστά

Τυμπάκι: 420 χιλιοστά

Βιάννος :630 χιλιοστά

 

Λασίθι

Άγιος Νικόλαος: 525 χιλιοστά

Ιεράπετρα: 440

Σητεία: 600

Οροπέδιο: 1080

 

Υψηλές οι βροχομετρικές επιδόσεις και φέτος για τα Χανιά:

Ασκύφου: 1942

Ασή Γωνιά: 1852

Χανιά: 540

Σφακιά 720

Παλαιόχωρα 590