Κρήτη

Χανιά

Δήμος Πλατανιά: Τίμησαν την επανάσταση του 1866 και τον Χατζή Μιχάλη Γιάνναρη

Χατζή Μιχάλη Γιάνναρης.jpg

“Διπλή Επετειακή Εκδήλωση για τα 150 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1866 και τα 100 χρόνια από το θάνατο του Γενικού Αρχηγού Χατζή Μιχάλη Γιάνναρη”    

Πραγματοποιήθηκε  την Κυριακή 21 Αυγούστου ,η  διπλή επετειακή εκδήλωση  συμπλήρωσης 150 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης του 1866 και των 100 χρόνων από το θάνατο του Γενικού Αρχηγού Χατζή Μιχάλη Γιάνναρη ,στην Τοπική Κοινότητα Λάκκων του Δήμου Πλατανιά .
Την Εκδήλωση, συνδιοργάνωσαν  η Περιφέρεια Κρήτης,  ο Δήμος Πλατανιά και οι Τοπικοί Φορείς των Λάκκων.  

Οι διοργανωτές τίμησαν το  Γενικό Αρχηγό της Επανάστασης του 1866, Χατζή Μιχάλη Γιάνναρη, με τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του στην γενέτειρα του , στους Λάκκους  του Δήμου Πλατανιά, όπου την επιμέλεια της κατασκευής και τη δαπάνη είχαν  οι Τοπικοί Φορείς των Λάκκων. Ο Χατζή Μιχάλης Γιάνναρης ήταν εκείνος που είχε την τιμή ,σύμφωνα με   ιστορικές πηγές, να  υψώσει  την Ελληνική σημαία στο Φρούριο του Φιρκά, όταν  πραγματοποιήθηκε η Ένωση της  Κρήτης  με την υπόλοιπη Ελλάδα στις 1 Δεκεμβρίου 1913.  

Χατζή Μιχάλη Γιάνναρης.jpg

Χατζή Μιχάλη Γιάνναρης.jpg, by lamprakis

Το πρωί της Κυριακής έγινε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου,  όπου μετά το πέρας αυτής ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος τέλεσε Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον ήρωα επαναστάτη Χατζή Μιχάλη Γιάνναρη. 
Παρών ήταν ο Δήμαρχος Πλατανιά κ.Ιωάννης Μαλανδράκης , ο  Αντιπεριφερειάρχης Χανίων  κ. Αποστ.Βουλγαράκης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής , ο Δήμαρχος Σφακίων κ.Ιωαν.Ζερβός,οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Πλατανιά, οι δημοτικοί σύμβουλοι, ο Αντιδήμαρχος Χανίων κ. Μαράκης, ο Διοικητής της 5ης Μεραρχίας Κρητών  Ταξίαρχος Αλεξίου, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, Φορέων και Συλλόγων, η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, απόγονοι  του Χατζή Μιχάλη Γιάνναρη  και πλήθος κόσμου.

Στο δεύτερο  μέρος  της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν  τ’ αποκαλυπτήρια του ανδριάντα Χατζή Μιχάλη Γιάνναρη, που φιλοτέχνησε ο καταξιωμένος Χανιώτης γλύπτης Γιάννης Μαρκαντωνάκης,  από το Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο, τον Ταξίαρχο της 5ης Μεραρχίας Κρητών  Αλεξίου, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ.Απόστολο Βουλγαράκη και το  Δήμαρχο Πλατανιά κ. Ιωάννη Μαλανδράκη.

Χατζή Μιχάλη Γιάνναρης.jpg

Χατζή Μιχάλη Γιάνναρης.jpg, by lamprakis

Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, απόδοση ριζίτικου από ριζίτες των Λάκκων, καλωσόρισμα από τον αντιδήμαρχο Πλατανιά Εμμανουήλ Σολιδάκη, χαιρετισμοί από τους διοργανωτές , και ομιλίες από τον Νικόλαο Ε. Παπαδογιαννάκη ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Στέφανο Α. Ανδριάνη αντιστράτηγο Ε.Α. – πολιτικό μηχανικό. 

Ο Δήμαρχος Πλατανιά στη σύντομη αναφορά του, μεταξύ των άλλων είπε “..... είμαι σίγουρος πως όλοι μας  νιώθουμε περισσή  συγκίνηση ατενίζοντας την μορφή του , η οποία θα  στέκει  επιβλητικά εδώ στους  Λάκκους , ως σύμβολο  Ελευθερίας και Ανδρείας, γαλουχώντας τις μελλοντικές γενιές σε αξίες και ιδανικά...”.
Τέλος ακολούθησε παραδοσιακό  κέρασμα από τους Τοπικούς Φορείς της Τοπικής Κοινότητας Λάκκων.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - σεισμός: 22 μέρες μετά ... κλειστή η πλατφόρμα για χιλιάδες σεισμόπληκτους

Σημαντικές ζημιές στο Αρκαλοχώρι

Είκοσι δύο ημέρες μετά τον φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου και 13 ημέρες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας arogi.gov.gr τα προβλήματα και η αγανάκτηση των κατοίκων που επλήγησαν τα ρίχτερ, παραμένουν.

Κι αυτό  διότι δεν γίνονται δεκτά στοιχεία κατοίκων από όλα τα χωριά του Δήμων Αρχανών - Αστερουσίων  αν και στο σύνολό τους έχουν κηρυχθεί σεισμόπληκτοι. Πρόκειται για τους οικισμούς που δεν είχαν ενταχθεί την 1η φορά οπότε και εκδόθηκε το ΦΕΚ που συμπεριελάμβανε τις περιοχές οι κάτοικοι των οποίων δικαιούνται κρατική αρωγή. 

Μέχρι και σήμερα, 22 ημέρες μετά, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δεν μπορούν να υποβάλλουν σχετική αίτηση διότι το σύστημα δεν τους δέχεται και όπως επισημαίνει άνθρωπος που έχει γνώση πάνω στο θέμα, αυτό οφείλεται διότι ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που θα περιλαμβάνουν και τις υπόλοιπες περιοχές. 

Επίσης, εκτός ...πλαφόρμας παραμένουν και οι Δήμοι Βιάννου, Χερσονήσου, Οροπεδίου Λασιθίου αλλά περιοχές των Δήμων Ηρακλείου, Φαιστού και Γόρτυνας που επίσης κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Σημειώνεται ότι όπως ενημέρωσε σήμερα, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία οριοθετείται ως σεισμόπληκτη περιοχή το σύνολο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας ενώ ορίζεται πως το έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε κτίρια από τους σεισμούς του θέματος, αναλαμβάνει η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδος.

Αυτό, αν και με μεγάλη καθυστέρηση, αποτελεί μία θετική εξέλιξη για τους σεισμόπληκτους του Δήμου καθώς έτσι ανοίγει ο δρόμος προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν αιτήσεις και οι κάτοικοι των περιοχών που αρχικά δεν είχαν ενταχθεί.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: "Δεν χτύπησα τον πελάτη", λέει ο κρεοπώλης

Κρήτη: Οι σεισμολόγοι για τα 6,1 Ρίχτερ

ESPA BANNER