Κρήτη

Χανιά

Διγαλάκης: Πρώτη προτεραιότητα τα σχολεία στην Κίσαμο

Διγαλάκης

Την πορεία υλοποίησης τόσο της προσωρινής, όσο και της οριστικής λύσης για τη στέγαση του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ Κισάμου είχε την ευκαιρία να εξετάσει, εκ του σύνεγγυς, σήμερα, Σάββατο 30 Μαΐου, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, βουλευτής Χανίων Βασίλης Διγαλάκης

Ο κ. Διγαλάκης βρέθηκε χθες το απόγευμα στα Χανιά -για πρώτη φορά μετά την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις- και σήμερα το πρωί πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη, σε επίπεδο Νομού, στην Κίσαμο, σηματοδοτώντας τη μεγάλη βαρύτητα που δίνουν τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και γενικότερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την αποτελεσματική και όσο το δυνατόν ταχύτερη αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος σχολικής στέγης που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός της 27ης Νοεμβρίου 2019.

Ο κ. Διγαλάκης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κισάμου Γιώργο Μυλωνάκη και συνεργάτες του, με τους οποίους συζήτησαν, βήμα προς βήμα, την εξέλιξη του θέματος. Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ενημέρωσε τον Δήμαρχο για την πορεία της διαδικασίας δημοπράτησης των 27 προκατασκευασμένων αιθουσών (12 για το ΓΕΛ και 15 για το ΕΠΑΛ), οι οποίες θα δώσουν προσωρινή λύση. Αμέσως μετά, επισκέφθηκε τον χώρο τοποθέτησής τους, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους και στελέχη του Δήμου Κισάμου. 

Οι διαδικασίες, όπως τόνισε ο κ. Διγαλάκης, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, παρά τις όποιες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα, όπως επισημάνθηκε, ο δεύτερος στην κατάταξη υποψήφιος προμηθευτής των προκατασκευασμένων αιθουσών προσέφυγε κατά του αποτελέσματος και σε διοικητικό δικαστήριο παρά την απόρριψη της ένστασής του από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. Χθες, Παρασκευή 29 Μαΐου, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου και η απόφαση αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για την τοποθέτηση των αιθουσών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Κισάμου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, έχει αναλάβει τόσο την ολοκλήρωση της κατασκευής των βάσεων πάνω στις οποίες θα τοποθετηθούν οι αίθουσες, όσο και τη συνολική διαμόρφωση του χώρου εγκατάστασης, έχοντας προχωρήσει στην υπογραφή σχετικής προγραμματικής σύμβασης για τη χρηματοδότηση του έργου από την Περιφέρεια.

Επίσης, με μέριμνα του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια, μέσω δωρεάς, των προκατασκευασμένων χώρων υγιεινής για το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ Κισάμου. Οι χώροι αυτοί έχουν ήδη κατασκευαστεί, μεταφερθεί και παραδοθεί συναρμολογημένοι στον Δήμο Κισάμου από τις 7 Απριλίου 2020.

Ο κ. Διγαλάκης στάθηκε ιδιαίτερα και στο θέμα της προετοιμασίας του κτιριολογικού προγράμματος του νέου σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος που θα ανεγερθεί στη θέση του παλιού ακατάλληλου κτιρίου. Σημείωσε, δε, ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων συνεργάζονται με τον Δήμο Κισάμου για την ολοκλήρωση του τεχνικού φακέλου, την έγκρισή του και στη συνέχεια την προετοιμασία των μελετών από την ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές) ΑΕ. 

Ο Υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι απαιτούμενοι πόροι για την ανέγερση του νέου σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος είναι εξασφαλισμένοι και ότι η πανδημία δεν δημιουργεί επισφάλειες, δεδομένου ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει εστιάσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών και είναι αποφασισμένη να προχωρά με γρήγορους ρυθμούς την πορεία εκτέλεσης των έργων, και ειδικά εκείνων που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις τοπικές κοινωνίες. 

Τέλος, κ. Διγαλάκης συζήτησε με τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Κισάμου και άλλα τοπικά ζητήματα - προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία, εκφράζοντας τη βούλησή του να συνδράμει ουσιαστικά για την αντιμετώπισή τους, στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας που ήδη υπάρχει.

Κρήτη

Ηράκλειο

Δύσκολη υπόθεση η αποκατάσταση της σκουριασμένης γέφυρας στο Παγκρήτιο (φωτο)

Εμφανής η φθορά στη γέφυρα

Απογοητευτική είναι η εικόνα από τη γέφυρα στο Παγκρήτιο Στάδιο, η οποία είναι παραδομένη στη φθορά.

Σκουριασμένη στο σύνολό της, η γέφυρα που κατασκευάστηκε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, εμφανίζει αδικαιολόγητα κακή εικόνα για τα μόλις 16 χρόνια "ζωής" της.

Η γέφυρα κανονικά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, μάλιστα είχαν τοποθετηθεί πλέγματα για να εμποδίζουν τη διέλευση και στις δύο άκρες της, όμως το ένα αφαιρέθηκε, με αποτέλεσμα οι περιπατητές να μπαίνουν κανονικά, και να βγαίνουν από το πλάι, όπως βλέπετε στη φωτογραφία

Το πλέγμα αναγκάζει τους περιπατητές να βγαίνουν από το πλάι
Το πλέγμα αναγκάζει τους περιπατητές να βγαίνουν από το πλάι

Η αποκατάστασή της αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση. Όπως είπε στο ekriti ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, η δημοτική αρχή και τη βούληση έχει και τα χρήματα διαθέτει για την αποκατάστασή της, όμως το θέμα "κολλάει" στη γραφειοκρατία, καθώς η γέφυρα κατασκευάστηκε επί ΟΑΝΑΚ χωρίς περιβαλλοντική έγκριση.

Πλέγμα ...μόνο στο ένα άκρο της γέρφυρας
Πλέγμα ...μόνο στο ένα άκρο της γέρφυρας

Όταν ζητήθηκε από τη δημοτική αρχή άδεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, η απάντηση ήταν αρνητική, εξαιτίας της απουσίας περιβαλλοντικής άδειας σε μία περιοχή "ευαίσθητη", καθώς η γέφυρα είναι στον αιγιαλό, συνδέοντας τις δύο όχθες του ρέματος.

Παραδομένος στο χρόνο ο εξοπλισμός
Παραδομένος στο χρόνο ο εξοπλισμός
Γέφυρα - κίνδυνος για τους περιπατητές
Γέφυρα - κίνδυνος για τους περιπατητές

"Εχουμε όλη την καλή διάθεση να αποκαταστήσουμε τη γέφυρα και να την παραδώσουμε ασφαλή στους πολίτες, αρκεί να μας το επιτρέψουν", δήλωσε ο κ. Αναστασάκης, ο οποίος δεσμεύτηκε να επανατοποθετηθεί το πλέγμα στην είσοδο της γέφυρας αλλά και απαγορευτική πινακίδα ότι απαγορεύεται η διέλευση στους πεζούς, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχήματος.