Κρήτη

Χανιά

Δ. Πλατανιά: Έκθεση για το ζωγραφικό έργο της Θάλειας Καλλιγιάννη

Έκθεση ζωγραφικής Θάλειας Καλλιγιάννη

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Πλατανιά, σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, την Τετάρτη 28 Ιουλίου στο Πολύκεντρο Βουκολιών, η παρουσίαση της έκθεσης για το ναΐφ ζωγραφικό έργο της Θάλειας Καλλιγιάννη, με θέμα: «Θάλεια Καλλιγιάννη: Ο ζωγραφικός της κόσμος», σε επιμέλεια της Δρ. Αλεξάνδρας Κουρουτάκη, ιστορικού τέχνης.

Πρόκειται ένα ζωγραφικό έργο , με επιρροές από τη ζωή και τα τοπία του Πλατανιά, τόπου καταγωγής της Καλλιγιάννη, μιας πνευματικής προσωπικότητας του περασμένου αιώνα που σφράγισε με την λογοτεχνική, δημοσιογραφική και εκδοτική της δράση πολλούς τομείς των γραμμάτων και του πολιτισμού της Κρήτης. Η Καλλιγιάννη τίμησε τα Χανιά, δωρίζοντας το σύνολο σχεδόν του ζωγραφικού της έργου, το οποίο ανήκει πλέον στη μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων.

Έκθεση Θάλειας Καλλιγιάννη
Έκθεση Θάλειας Καλλιγιάννη

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, στον χαιρετισμό ανέφερε, μεταξύ άλλων, “..τιμώντας τη σπουδαία δημιουργό Θάλεια Καλλιγιάννη, ο Δήμος Πλατανιά φιλοξενεί το ζωγραφικό της έργο στον χώρο του Πολύκεντρου, ενώ το προηγούμενο διάστημα ο Δήμος και η Κοινωφελής Επιχείρηση χρηματοδότησαν από κοινού με τον Δήμο Χανίων και τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων την έκδοση «Θάλεια Καλλιγιάννη (1906-1988): Ζωγραφίζοντας από καρδιάς», μέσα από την οποία αναδεικνύεται το σημαντικό της έργο.

Έκθεση ζωγραφικής Θάλειας Καλλιγιάννη
Έκθεση ζωγραφικής Θάλειας Καλλιγιάννη

Ευχαριστούμε θερμά τη Δημοτική Πινακοθήκη για τη συνεργασία, την επιμελήτρια της έκθεσης κ. Αλεξάνδρα Κουρουτάκη καθώς και τους συνεργάτες μου στον Δήμο για το άρτιο αποτέλεσμα”. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Χανίων κ. Γιάννης Γιαννακάκης ο οποίος τόνισε ότι η Δημοτική Πινακοθήκη με χαρά παραχώρησε το ζωγραφικό έργο της Καλλιγιάννη για να εκτεθεί στον χώρο του Πολύκεντρου, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της παρουσίασης των συλλογών της Πινακοθήκης στο φιλότεχνο κοινό ενώ η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Σοφία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη υπογράμμισε τη συνδρομή και τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης -ΠΕ Χανίων σε δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό.

Ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η ιστορικός τέχνης κι επιμελήτρια της έκθεσης Δρ. Αλεξάνδρα Κουρουτάκη, η οποία φώτισε το έργο και την προσωπικότητα της Θάλειας Καλλιγιάννη ενώ στη ζωή της και στη σχέση της με τον Πλατανιά αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Πλατανιά κ. Τιμολέων Φραγκάκης, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Πλατανιά κ. Βασίλης Παπαστάμος καθώς και συγγενικά της πρόσωπα και κάτοικοι του Πλατανιά.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Πλατανιά κ. Γιώργος Καλαϊτζάκης, Ασπασία Λουπάκη και Χαρίτων Μπομπολάκης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ κ. Αντώνης Καπνισάκης, οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλακωνάκης και Γιάννης Δαράκης, συντοπίτες και συγχωριανοί της Θάλειας Καλλιγιάννη και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Στην εκδήλωση τηρήθηκαν το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο και όλα τα μέτρα προστασίας από τον Covid-19.

Πολύκεντρο Δ. Πλατανιά
Πολύκεντρο Δ. Πλατανιά

Το Πολύκεντρο Βουκολιών είναι ένας πολυχώρος που δημιουργήθηκε από τον Δήμο Πλατανιά το 2014 και φιλοξενεί πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Πρόσφατα, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης , αναβαθμίστηκε για την αρτιότερη υποδοχή εκδηλώσεων και δράσεων ενώ το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί η προμήθεια οπτικοακουστικού εξοπλισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρήτη: Χθες νεκρός ο 18χρονος Αποστόλης, προχθές ο 26χρονος Γιάννης...

Ηράκλειο: Συναυλία «Ταξίδι φως μου είναι η ζωή» με τον Κρητικό καλλιτέχνη Χάρη Φασουλά

 

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Κορωνοϊός: Ερευνητές του εμβολίου Sputnik V στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ερευνητές του εμβολίου Sputnik V στο πανεπιστήμιο Κρήτης

Την Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021,  στο πλαίσιο του κοινού έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης, μαζί με Καθηγητές του Ιδρύματος πραγματοποίησε συνάντηση, στο Αμφιθέατρο «Ν. Πετρίδη», με ομάδα ερευνητών – δημιουργών του εμβολίου Sputnik V, του Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Gamaleya» της Μόσχας,  με επικεφαλή την ιατρό – ερευνήτρια, Natalia Anatolyevna Nikitenko.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Γκαμαλέγια» της Μόσχας,   η κα Ordzhonikidze Maria Konstantinovna, Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Εθνικών Έργων στον Τομέα της Ιατρικής Μικροβιολογίας, μαζί με ομάδα δέκα Ερευνητών του Ινστιτούτου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης καλωσόρισε την ομάδα Ερευνητών στο Ίδρυμα και έδωσε το λόγο στην ερευνήτρια Daria Grousova, η οποία έδωσε διάλεξη με θέμα: “Sputnik V vaccine”. Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της ομάδας των ερευνητών και των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η συζήτηση εστιάστηκε στην αποτελεσματικότητα και στην ασφάλεια του εμβολίου Sputnik V, σε θέματα βασικής έρευνας της δημιουργίας του συγκεκριμένου εμβολίου, καθώς και  σε θέματα επιδημιολογικής επιτήρησης.

Από πλευράς του Πανεπιστημίου Κρήτης συμμετείχαν, οι κ.κ. Στρατάκης Εμμανουήλ, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, Αριστείδης Τσατσάκης , Καθηγητής Τοξικολογίας και Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας  Επιστημών της Ρωσίας, Γκιζελή Ηλέκτρα, Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας, Κοφτερίδης Διαμαντής, Καθηγητής Γενικής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας, Λιονής Χρήστος, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Ρίζος Απόστολος, Καθηγητής στον Τομέα Φυσικοχημείας, Σαρρής Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροβιολογίας, Σουρβίνος Γεώργιος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας,  Στυλιανάκης Χαράλαμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Επιγενετικής, Τερσένοβ Άλκης, Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Στατιστικής,  Χαμηλός Γεώργιος, Καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας - Μικροβιακής Παθογένεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 129 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: Ασφαλή τα εμβόλια για τους καρκινοπαθείς

Κορωνοϊός: Τον Οκτώβριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί στον παιδίατρο

ESPA BANNER