Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Εκδήλωση για τα 400 χρόνια από το θάνατο του Ελ Γκρέκο στα Χανιά

Εκδήλωση για τα 400 χρόνια από το θάνατο του Ελ Γκρέκο στα Χανιά
 clock 10:20 | 14/10/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Προς τιμήν της επετείου των 400 ετών από τον θάνατο του φημισμένου Έλληνα καλλιτέχνη Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο, Ενετική Κρήτη 1541 – Τολέδο Ισπανίας 1614) η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Πλατανιά, ο Δήμος Χανίων, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Xανίων - Ελαιουργείον συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2014 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» παρουσιάζουν τη διάλεξη του ιστορικού τέχνης Μεγακλή Ρογκάκου με αναφορά στην άγνωστη πτυχή της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Θεοτοκόπουλου, τη γλυπτική, με τίτλο: «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος αποδίδει τον Κόσμο των Ιδεών σε Τρεις Διαστάσεις».

Παράλληλα παρουσιάζουν την ομώνυμη έκθεση φωτογραφίας του Μ. Ρογκάκου σε επιμέλεια των Μιχάλη Καλαϊτζάκη και Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη. Τόσο η διάλεξη όσο και τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας θα γίνουν τη Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014 στις 20.30 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, (Ανδρέα Παπανδρέου 70, Δικαστήρια, Χανιά, Κρήτη). Η Έκθεση Φωτογραφίας θα λειτουργεί μέχρι 14 Νοεμβρίου 2014 και θα είναι ανοικτή από Δευτέρα έως Παρασκευή από 10.00 το πρωί έως 2.00 το μεσημέρι με ελεύθερη είσοδο και με ειδικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα με τις ως άνω εκδηλώσεις, το πρόγραμμα ΧΑΝΙaRT 2014 παρουσιάζει τον συνοδευτικό δίγλωσσο – ελληνικά και αγγλικά – εικονογραφημένο κατάλογο μαζί με σχετικό δοκίμιο του Ρογκάκου. Παρά τους τέσσερις αιώνες από τον θάνατό του, η ενασχόληση του Θεοτοκόπουλου με τη γλυπτική παραμένει σε πολλούς άγνωστη, και προκαλεί παρόμοια απορία σε όποιον τη μαθαίνει. Το περιεχόμενο των έργων του παρόντος καταλόγου προσφέρει ένα ταξίδι στην ιστορία της Αναγέννησης και του Μανιερισμού με έργα των Μικελάντζελο, Μπερουγκέτε, Μπιγκαρνύ, Ντύρερ, Σανσοβίνο, Τιντορέτο, Τσελίνι, και φυσικά του ίδιου του Θεοτοκόπουλου, καθώς και τη δέουσα αναφορά στον πασίγνωστο Πύθιο Απόλλωνα και το έξοχο σύμπλεγμα του Λαοκόοντος με τους Υιούς του. Για πρώτη φορά μία έκδοση φέρνει μαζί όλα τα γνωστά και αποδιδόμενα γλυπτά του Θεοτοκόπουλου, από τα οποία σώζεται μονάχα μικρό αλλά μεγάλης σημασίας μέρος.

Το ως άνω βιβλίο του Μεγακλή Ρογκάκου τιτλοφορείται «El Greco escultor? Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος αποδίδει τον Κόσμο των Ιδεών σε Τρεις Διαστάσεις» (54 σελίδες, 22 x 22 εκ, ISBN: 978-618-81571-0-1).

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis