Κρήτη

Διάφορα

Πέντε δήμοι της Κρήτης κινδυνεύουν με λουκέτο

Πέντε δήμοι της Κρήτης –ανάμεσα σε συνολικά 24 από όλη τη χώρα- κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο καθώς, δεν έχουν καταθέσει προϋπολογισμό και  με βάση το νόμο, χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό δεν μπορούν να καλύψουν παρά μόνο τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους και καμία άλλη δαπάνη, όπως λειτουργικά έξοδα, προμήθειες, καταβολή προνοιακών επιδομάτων κτλ

Οι προϋπολογισμοί τους, σύμφωνα με το σχετικό νόμο, -όπως αποκαλύπτει το  aftodioikisi.gr - έπρεπε να είχαν εγκριθεί από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Ωστόσο μέχρι πριν από μερικές ημέρες όχι μόνο δεν είχαν εγκριθεί αλλά ούτε καν αποσταλεί στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις!

Αποτέλεσμα, οι 24 δήμοι  να κινδυνεύουν με λουκέτo.

Πρόκειται για τους δήμους:

-Γαύδου, Σφακίων, Καντάνου-Σελίνου, Φαιστού και Γόρτυνας στην Περιφέρεια Κρήτης

-Οιχαλίας, Πύλου-Νέστορος και Νεμέας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

-Ζαχάρως, Αρχαίας Ολυμπίας  και Ξηρομέρου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

-Ακτίου-Βόνιτσας και Μετσόβου στην Περιφέρεια Ηπείρου

-Αγράφων και Πύλης  στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

-Δεσκάτης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

-Μεγίστης, Κιμώλου, Σικίνου, Σίφνου, Σερίφου, Σύρου και Φολεγάνδρου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης στην Περιφέρεια Αττικής

Σχολιάζοντας το θέμα η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη είπε στο eΚρήτη: "Η όποια καθυστέρηση οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού.Καταλαβαίνετε τι δυσκολίες έχει, να καταρτίσεις προϋπολογισμό ,παράλληλα με τις όποιες άλλες οικονομικές εκκρεμότητες οικονομικής φύσης, με έναν μόνο οικονομολόγο στο Δήμο.Παρ όλα αυτά, στο δήμο Φαιστού, έχουμε καταφέρει ακόμη και κάτω απ αυτές τις γνωστές και  πολύ δύσκολες συνθήκες και τις συγκυρίες για τους δήμους, να νοικοκυρέψουμε σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά μας.Οπότε δεν υπάρχει κανείς πανικός από τέτοιες εξελίξεις και δημοσιεύματα .Προχωράμε εντός των προθεσμιών στην ψήφιση του προϋπολογισμού μας και συνεχίζουμε" 

Ο Δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης μας δήλωσε:"Δεν υφίσταται τέθοιο θέμα.Τη περασμένη Παρασκευή μάλιστα ήμουν στην Αθήνα στα Υπουργεία για θέματα προϋπολογισμού - τα γνωστά προβλήματα απο παλιά με τους μη ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς λόγω προηγούμενων διαχειρίσεων των δήμων κτλ- και δεν τέθηκε κανένα τέτοιο θέμα. Ο Δήμος δεν πρόκειται να κλείσει.Ας μας στείλουν το απαραίτητο προσωπικό για να προλαβαίνουμε κι εμείς εγκαίρως να κάνουμε τη δουλειά μας και στα θέματα αυτά.Με τις άδειες, εγκυμοσύνες και την έλλειψη προσωπικού, έχουμε μείνει για παράδειγμα στην Αγία Βαρβάρα - και αυτό συζητάμε αυτή την ώρα - με ένα άτομο για προσωπικό"

Σύμφωνα με κάποιες νεότερες πληροφορίες του eΚρητη ωστόσο, στους Δήμους αυτούς δίνεται παράταση ως τις 31 Ιανουαρίου να καταθέσουν τελικά τον προϋπολογισμό.

Έτσι , ο Δήμαρχος Σφακίων Παύλος Πολάκης μας δήλωσε ότι "για το δήμο Σφακίων δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί προχθές ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό και μέχρι τις 31 Ιανουαρίου θα τον έχουμε καταθέσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.Θα ήθελα όμως με την ευκαρία να σημειώσω ότι αυτή η υπόθεση με τις τυπικότητες και τις προθεσμίες  φέρνει και λίγη θυμηδία, γιατί ούτως ή άλλως ,και  αυτοί που έχουν καταθέσει προϋπολογισμούς μέσα στις προθεσμίες, μήπως έχουν εγκριθεί;Δυο και τρεις φορές -για κάποιους δήμους- τους έχουν επιστραφεί για διορθώσεις.Είναι λοιπόν περιττό κάπως να μιλάμε για προθεσμίες"

Την πληροφορία για παράταση μας επιβεβαίωσε και ο Δήμαρχος Καντάνου και Σελίνου Γιώργος Δερμιτζάκης , ο οποίος , όπως μας είπε, έλαβε μέσω mail  μια ανακοίνωση απο την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών , ότι μέχρι 31 Ιανουαρίου βάσει του άρθρου 2 του νόμου 4111/2013 πρέπει τελικά οι Δήμοι να καταθέσουν τους προϋπολογισμούς τους."Διαφορετικά" τονίζεται στην ανακοίνωση, "εκτός και αν υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες που θα δικαιολογηθούν επαρκώς, οι δήμοι δεν θα μπορούν  να καλύψουν παρά μόνο τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους και καμία άλλη δαπάνη" κτλ.

"Εμείς λόγω αντικειμενικών δυσκολιών δεν ψηφίσαμε μέχρι τώρα τον προϋπολογισμό", είπε στο eΚρητη ο κ. Δερμιτζάκης, αλλά μέχρι 31 Ιανουαρίου θα τον έχουμε ψηφίσει και θα τον έχουμε στείλει στην Αποκεντρωμένη διοίκηση.Οπότε δεν νομίζω ότι υφίσταται τέτοιο ζήτημα για το δήμο μας"

 

Ο Νόμος 4111/13 (ΦΕΚ 18 Α/25-1-2013) 

…………………………………………………..

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

Άρθρο 2

Δημοσιονομικοί κανόνες και πρακτικές

1. Μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των υπο­λοίπων Υπουργείων συνάπτονται ξεχωριστά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους μνημόνια συνεργασίας με στόχο την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.

Στα μνημόνια περιλαμβάνονται τουλάχιστον: α) οι τρι­μηνιαίοι στόχοι εκτέλεσης του προϋπολογισμού κάθε φορέα, β) προκαθορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση εμφάνισης αποκλίσεων από τους στό­χους, γ) οι επιπτώσεις στην περίπτωση μη υλοποίησης των διορθωτικών παρεμβάσεων, δ) ο χρόνος και το είδος των δημοσιονομικών αναφορών που υποβάλλει ο κάθε φορέας, ε) δεσμεύσεις ότι υφίστανται και λει­τουργούν εσωτερικά συστήματα, διαδικασίες και μηχα­νισμοί που να διασφαλίζουν τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση ή μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωσή τους, στ) ο ρυθμός αποδέσμευσης των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού, ζ) οι προθεσμίες, εντός των οποίων θα πρέπει να ανταποκριθεί το Υπουργείο Οικονομικών σε ερωτήματα, διευκρινίσεις ή επιλύσεις διαφορών μεταξύ των Υπουργείων και των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ), η) συγκεκριμένοι στόχοι για την τήρηση του λειτουργικού μητρώου δεσμεύσεων, θ) δράσεις με πιθανά δημοσιονομικά οφέλη.

2. Αντίστοιχα μνημόνια συνεργασίας δύνανται να συ­νάπτονται μεταξύ του κάθε Υπουργείου και των υπευ­θύνων των εποπτευόμενων φορέων, το περιεχόμενο των οποίων επιλέγεται από τον οικείο Υπουργό.

Σε κάθε περίπτωση μνημόνια συνεργασίας θα συνά­πτονται με όλους τους φορείς που αναφέρονται στο εδάφιο Β΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 1 της πα­ρούσας.

3. Όλα τα νομικά πρόσωπα - φορείς της Γενικής Κυ­βέρνησης υποχρεούνται να έχουν εγκρίνει τον προϋπο­λογισμό κάθε έτους μέχρι την 31η Ιανουαρίου του έτους, στο οποίο αναφέρεται ο προϋπολογισμός.

Σε περίπτωση μη έγκρισης του προϋπολογισμού, εκτός εάν αυτό οφείλεται σε αποχρώντες αντικειμε­νικούς λόγους που γνωστοποιούνται αμελλητί στον Υπουργό Οικονομικών και αναγνωρίζονται ως τέτοιοι με απόφασή του, καμία δαπάνη, πλην των πληρωμών συντάξεων, αποδοχών προσωπικού και απόδοσης των επ’ αυτών κρατήσεων, δεν θεωρείται νόμιμη.

4. Μέχρι τη 15η Δεκεμβρίου κάθε έτους, με ευθύνη του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών, κάθε Υπουρ­γείο υποβάλλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μηνιαίο πρόγραμμα εκτέλεσης του προϋπολογισμού του, τόσο για τα έσοδα όσο και για τις υποχρεώσεις, στη βάση του οποίου καθορίζονται τριμηνιαίοι στόχοι για τη διαφορά μεταξύ εσόδων και υποχρεώσεων, οι οποίοι μετά τη συμφωνία τους με το Γενικό Λογιστή­ριο του Κράτους συμπεριλαμβάνονται στο μνημόνιο συνεργασίας που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 της παρούσας.

Όμοιο πρόγραμμα εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους υποβάλλουν μέχρι την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στα άρθρα 2 και 3 της παρούσας, στον Γενικό Διευθυντή Οικονομικών Υπη­ρεσιών του εποπτεύοντος Υπουργείου και μέσω αυτού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όλα τα νομικά πρόσωπα και οι λοιποί φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που ο προϋπολογισμός τους υπερβαίνει το ποσό που καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και το οποίο με όμοια απόφαση μπορεί να αναπροσαρ­μόζεται κατ’ έτος.

5. Σε περίπτωση που από τα μηνιαία στοιχεία εκτέ­λεσης των προϋπολογισμών των Υπουργείων και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, τα οποία σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο υποβάλλουν πρόγραμμα μηνιαίας εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους στο Γε­νικό Λογιστήριο του Κράτους, διαπιστώνεται αρνητική απόκλιση άνω του 10% από τους τριμηνιαίους δημοσι­ονομικούς στόχους για τη διαφορά μεταξύ εσόδων και υποχρεώσεων, περικόπτεται, με απόφαση του Διευθυντή Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης, ποσό πιστώσεων για λειτουργικές δαπάνες των Υπουργείων ή επιχορήγη­ση ή απόδοση πόρων ή οποιασδήποτε μορφής ενίσχυση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, ίσο με το ποσό της υπέρβασης πέραν του ανωτέρω ποσοστού. Η διαδικασία αυτή ενεργοποιείται, εάν δεν έχουν υλοποιηθεί οι αναφερόμενες στην περί­πτωση β΄ της παραγράφου 1 της παρούσας διορθωτικές παρεμβάσεις. Εάν, βάσει των απολογιστικών στοιχεί­ων του επόμενου τριμήνου, προκύψει ότι οι αποκλίσεις έχουν εξισορροπηθεί, το ποσό των πιστώσεων που έχει περικοπεί, δύναται να επαναδιατεθεί.

6. Σε περίπτωση που για δύο συνεχόμενα τρίμηνα δια­πιστώνεται απόκλιση άνω του 10% από τους δημοσιονο­μικούς στόχους και δεν έχουν ληφθεί τα αναφερόμενα στην περίπτωση β΄ της παραγράφου 1 της παρούσας μέτρα, ο Υπουργός Οικονομικών ορίζει Επόπτη Οικονο­μικών Υπηρεσιών σε εποπτευόμενους φορείς της Γενι­κής Κυβέρνησης, οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις του οποίου καθορίζονται με την απόφαση ορισμού του.

7. Από 1.1.2014 δεν επιτρέπεται ο δανεισμός φορέων για άλλους σκοπούς πλην επενδύσεων. Σε κάθε περί­πτωση απαιτείται η έγκριση του Υπουργού Οικονομικών.

8. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ρυθμί­ζονται λεπτομέρειες για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων.

Μανώλης Δερμιτζάκης

Κρήτη

Ηράκλειο

Εθιμοτυπική συνάντηση Δημάρχου Ηρακλείου με τον βουλευτή της Βουλγαρίας Ίβαν Τότεφ

201800296_274557351091007_5460509268103037505_n.jpg

Εθιμοτυπική  συνάντηση  με τον βουλευτή της Βουλγαρίας  Ίβαν Τότεφ  είχε το πρωί της Τρίτης 15 Ιουνίου, στο γραφείο του στην Λότζια, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.  Στη διάρκεια της συνάντησης η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα συζητήθηκαν οι εξελίξεις σχετικά με την υγειονομική κατάσταση καθώς και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό και τις ευρύτερες σχέσεις των δυο χωρών.

Το 2019 ο Ίβαν Τότεφ ως δήμαρχος τότε είχε προσκαλέσει το Ηράκλειο στα εγκαίνια  της Φιλιππούπολης (Πλόβντιβ) ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Ζάν Αντρέα Γκαραντσίνι ο οποίος το 2019 ήταν εντεταλμένος  σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εσπευσμένα στην Κρήτη διασωληνωμένη γυναίκα

Το αβέβαιο κλίμα στον τουρισμό και η περίπτωση της Κρήτης

Βαρύ πυροσβεστικό ελικόπτερο θα καλύπτει Κρήτη και Κύθηρα