Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Η θέση των αστυνομικών του Ηρακλείου για την αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ

Image
δικαστήρια αστυνομία
 clock 23:10 | 01/12/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Υπόμνημα προς την πολιτική και φυσική της ηγεσία απέστειλε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του Ηρακλείου, με φόντο την επικείμενη αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ.

Στο κείμενο αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:
 
"Αξιότιμοι κύριοι, όπως γνωρίζετε την προσεχή Πέμπτη 03 Δεκεμβρίου 2015 στο Ηράκλειο θα παρουσιαστεί από τον Γ.Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Κρήτης. 

Η αναδιάρθρωση στην αστυνομία, εδώ και χρόνια ηχεί σαν μία ελπίδα στα αυτιά των απλών αστυνομικών, που δίνουν καθημερινά τη ζωή τους στη μάχη με το έγκλημα κάτω από αντίξοες πραγματικά συνθήκες, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Την βλέπουμε σαν μία ευκαιρία να κάνει επιτέλους στροφή το Σώμα μας, να προσαρμοστεί με τα δεδομένα και τις απαιτήσεις των σύγχρονων καιρών, να σταθούμε πραγματικά στο πλευρό του πολίτη, το αίσθημα ασφάλειας του οποίου έχει καταρρακωθεί αλλά και παράλληλα να σταματήσουν να καταπατώνται τα εργασιακά δικαιώματα μας. Για να γίνουν όμως όλα αυτά πραγματικότητα πρέπει αυτοί που θα εφαρμόσουν την αναδιάρθρωση, να βάλουν βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο, να πουν όχι σε ατομικά και ιδιωτικά συμφέροντα ώστε μέσα από αυτό να βγει μία Ελληνική Αστυνομία δυνατή και ακέραιη. 

Παρόλα αυτά, και σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει στον Τύπο σχετικά με την μορφή της αναδιάρθρωσης που θα παρουσιαστεί, ουσιαστικά δεν επιλύεται κανένα από τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουμε στην εκτέλεση της Υπηρεσίας μας ούτε βελτιώνεται ο τρόπος αστυνόμευσης και οι πολίτες θα παραμείνουν στην ανασφάλεια. Ακούμε για συγχωνεύσεις γειτονικών Αστυνομικών Τμημάτων για την εξοικονόμηση και μόνο κάποιου ενοικίου στέγασης, όταν όμως συγχωνεύονται δύο ήδη υποστελεχωμένες Υπηρεσίες σε μία, η νέα που θα προκύψει θα είναι μία επίσης υποστελεχωμένη Υπηρεσία με ακόμα περισσότερα προβλήματα καθώς θα έχει να αντιμετωπίσει ακόμα μεγαλύτερο τομέα ευθύνης. Επίσης ακούμε για δημιουργία νέων Υπηρεσιών, που στην ουσία είναι μετονομασία υπαρχουσών με μερικώς αλλαγμένο τον τομέα δικαιοδοσίας  μέχρι και για υποβάθμιση νευραλγικών ειδικών Υπηρεσιών.

Οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης η οποία δεν θα συνοδεύεται με ανακατανομή του αστυνομικού προσωπικού από μηδενική βάση αλλά και από επαναπροσδιορισμό των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Τη στιγμή αυτή στον Νομό Ηρακλείου αντιστοιχεί 1 αστυνομικός για κάθε 400 πολίτες περίπου τη στιγμή που πανελλαδικά αντιστοιχεί 1 αστυνομικός για 200 πολίτες περίπου χωρίς να λάβουμε υπόψιν μας τον νούμερο ένα πανελλαδικά σε πτήσεις τσάρτερ Αερολιμένα Ηρακλείου ‘’Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ’’, την πρώτη σε επισκεψιμότητα τουριστών περιοχή που αστυνομεύεται από το Α.Τ. Χερσονήσου, δύο λαοφιλέστατες ποδοσφαιρικές ομάδες αλλά και την ιδιαίτερη εγκληματικότητα του τόπου μας. Οπότε με το υπάρχον προσωπικό οποιαδήποτε αλλαγή στην μορφή των υπηρεσιών, όλες να κλείσουν και να δημιουργηθούν νέες από την αρχή η αποτυχία είναι δεδομένη. 

Ζητάμε την άμεση απεμπλοκή όλων των μάχιμων αστυνομικών από μη αστυνομικής φύσεως ΠΑΡΕΡΓΑ τα οποία συνεχώς και πληθαίνουν στερώντας από τους πολίτες την παρουσία μας. Χιλιάδες ένοπλοι μάχιμοι αστυνομικοί ανά την επικράτεια απασχολούνται σε τέτοια πάρεργα μη αστυνομικού περιεχομένου τα οποία κάλλιστα θα μπορούσαν να εκτελεστούν από μη μάχιμους  πολιτικούς υπαλλήλους ή ιδιώτες ( επιδόσεις εγγράφων δικαστηρίων και άλλων πολλών φορέων, φρούρηση ιδιωτικών στόχων, έκδοση ταυτοτήτων-διαβατηρίων, μέτρα τάξης σε γήπεδα προστατεύοντας ιδιωτικές επιχειρήσεις ΠΑΕ-ΚΑΕ και άλλες πολλές επιτελικές θέσεις ).

Ορκιστήκαμε και εκπαιδευτήκαμε να φέρουμε οπλισμό για να είμαστε έξω στον δρόμο στο πλευρό του πολίτη και μόνο για την πρόληψη και πάταξη του εγκλήματος, ούτε σε κάποιο γραφείο ούτε για να εξυπηρετούμε τα συμφέροντα οποιουδήποτε ιδιώτη κάνοντας τους δωρεάν φύλακες. Με τον τρόπο αυτό η εξοικονόμηση αστυνομικού μάχιμου προσωπικού θα είναι τεράστια και σε προοπτική λίγων χρόνων, μέσω των τακτικών μεταθέσεων, θα επέλθει η ισορροπία σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της Χώρας με την κάλυψη όλων, των ήδη μειωμένων, οργανικών θέσεων(αυτή τη στιγμή η Δ.Α. Ηρακλείου αριθμεί 90 κενές οργανικές θέσεις αστυνομικού προσωπικού).

Για να αποκτήσουμε όμως την αστυνομία των ονείρων μας πρέπει να πούμε και μερικά ‘’ΟΧΙ’’, να χαλάσουμε και μερικά χατίρια. Ελπίζουμε εκείνη η ώρα που αστυνομία θα αλλάξει πραγματικά σελίδα να μην αργήσει να έρθει".

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis