Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Τη διακίνηση νοθευμένου ελαιολάδου με την ένδειξη «Κρητικό» καταγγέλλουν οι τυποποιητές

Image
Τη διακίνηση νοθευμένου ελαιολάδου με την ένδειξη «Κρητικό» καταγγέλλουν οι τυποποιητές
 clock 20:47 | 28/04/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

 Τη διακίνηση νοθευμένου ελαιόλαδου με την ένδειξη «Κρητικό» από επιχειρήσεις τυποποίησης λαδιού σε καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων τουριστικών περιοχών καταγγέλλει ο σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιόλαδου και Ελαιουργείων Κρήτης.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Θα θέλαμε να ενημερώσουμε όλους του εμπλεκόμενους που ασχολούνται με την παραγωγή , τυποποίηση και εμπορία ελαιολάδου, ότι υπάρχουν επιτήδειοι οι οποίοι πωλούν κρητικό ελαιόλαδο , το οποίο έχει νοθευτεί με ισπανικό ελαιόλαδο.

Η θέση του ΣΥΤΕΚ από την αρχή της εσοδείας , ήταν και παραμένει , ότι όσοι επιθυμούν να εισαγάγουν ισπανικά, ιταλικά και άλλα ελαιόλαδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση , μπορούν να το πραγματοποιήσουν , αλλά θα πρέπει να πωλούν ευρωπαϊκό προϊόν στην ετικέτα τους και όχι ΚΡΗΤΙΚΟ  και ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ.

Σήμερα , είναι επιτακτική η ανάγκη περισσότερο από ποτέ, να διαφυλάξουμε αυτό το διαμάντι που διαθέτει ακόμη η Ελληνική οικονομία και το νησί μας, το ελαιόλαδο, από τους διάφορους επιτήδειους , οι οποίοι τώρα και αρκετά χρόνια , μόνο ζημιά του προκαλούν.

Η ζημιά αυτή προέρχεται , είτε από την νόθευση του Κρητικού ελαιολάδου, είτε από την παραπληροφόρηση του καταναλωτικού κοινού με παραπλανητικές ενδείξεις στις ετικέτες και στα έντυπα προβολής που χρησιμοποιούν , είτε στην διάθεση αυτού, χωρίς να διασφαλίζονται οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που πρέπει να ακολουθούνται.

Ο Σύνδεσμος μας μετά από καταγγελίες των μελών μας, σχετικά με την διακίνηση νοθευμένου ελαιολάδου , το οποίο πωλείται ως ΚΡΗΤΙΚΟ και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο στα καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων, όπου παρατηρήθηκε ότι δεν τηρείται η νομοθεσία που αφορά, την τυποποίηση , την συσκευασία αλλά και την αναγραφή στις ετικέτες παραπλανητικών στοιχείων, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα παρακάτω:

1)   Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας συνεδρίασε στις 10-4-2014 και αφού συζήτησε διεξοδικά το θέμα, αποφάσισε να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα διασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό στην εμπορία και στη διάθεση του τυποποιημένου ελαιολάδου.

2)   Να ζητήσει από την Περιφέρεια και την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη  , να συσταθεί ένα μικτό όργανο ελέγχου, αποτελούμενο από ένα υπάλληλο της Δ/νσης Γεωργίας, ένα του ΕΦΕΤ, ένα της Δ/ΝΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ και να προβούν σε έλεγχο, πρώτα σε όλα τα τυποποιητήρια, μέλη μας και μη μέλη μας,  και ακολούθως στα σημεία λιανικής πώλησης του ελαιολάδου σε ολόκληρη την Κρήτη. Επίσης να ελέγξουν όλα τα καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων για να διαπιστώσουν κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες και οι προδιαγραφές πώλησης του ελαιολάδου.

3)   Αυτό θα αποτελέσει ένα θεμέλιο για την προστασία της ποιότητας του Κρητικού ελαιολάδου και όλοι με την πάροδο του χρόνου θα τηρούν τις προδιαγραφές που αφορούν την τυποποίηση , τις ενδείξεις στις ετικέτες και να έχουν τις απαραίτητες άδειες για την λειτουργία, την τυποποίηση και συσκευασία του ελαιολάδου , είτε είναι ΕΤΧΡΑ , ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ή ΠΟΠ.

Για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, πρέπει να έχουμε όλοι συμμετοχή.

Στη δίνη αυτής της κρίσης, όλοι είμαστε αναγκασμένοι να αναμετριόμαστε με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων μας, με την ανεργία που αυξάνεται και συμβάλλει στην διάχυτη απαισιοδοξία, με τον καθημερινό μας αγώνα για επιβίωση και την συνεχή επιδείνωση του βιοτικού μας επιπέδου.

Απαραίτητο είναι όμως να καταλάβουμε ότι πρέπει να πάψουμε να επαναλαμβάνουμε τα λάθη μας και τις ενέργειες οι οποίες βλάπτουν την ποιότητα και την εικόνα του και να στραφούμε στην ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων μας. Αυτό όσοι δεν το αντιληφθούν , θα πρέπει η πολιτεία να τους το επιβάλλει , ειδάλλως να αποχωρήσουν από την αγορά. 

Την ζημιά την υφίσταται το ΚΡΗΤΙΚΟ ελαιόλαδο στο σύνολο του , τόσο στην εσωτερική όσο και στην διεθνή αγορά».

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2023 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis