Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Αποζημιώσεις στα μέσα Οκτωβρίου περιμένουν οι κτηνοτρόφοι για τον καταρροϊκό

Image
Αποζημιώσεις στα μέσα Οκτωβρίου περιμένουν οι κτηνοτρόφοι για τον καταρροϊκό
 clock 10:03 | 04/10/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Εν αναμονή των αποζημιώσεων για τον καταρροϊκό πυρετό , που υποσχέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος, στα μέσα Οκτωβρίου βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης αγωνιώντας παράλληλα για την εξάπλωση της επικίνδυνης νόσου που εδώ και λίγες ημέρες έκανε την εμφάνιση της και στο νησί μας.

Παρότι για την ώρα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι ελάχιστα και περιορίζονται σε μερικά κοπάδια στο Βόρειο Μυλοπόταμο και τα Χανιά η ανησυχία στις τάξεις των Κρητικών κτηνοτρόφων είναι μεγάλη, αφού οι συνθήκες στον τόπο μας ενισχύουν την εξάπλωση της νόσου.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, παρουσία κλιμακίου από την Κρήτη, υπήρξε δέσμευση πως την  επόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η εγκύκλιος που θα διευκρινίζει το πλαίσιο παροχής των αποζημιώσεων για όσους κτηνοτρόφους έχουν υποστεί ζημιές από τον καταρροϊκό πυρετό αλλά και για τη χρήση εντομοαπωθητικών, που θα εμποδίσουν την σκνίπα που τον μεταδίδει να προσεγγίσει τα κοπάδια.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κουκουλόπουλος ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος θα περιγράφει  παράλληλα και την επόμενη δέσμη μέτρων που θα αναληφθούν για την αντιμετώπιση της επιδημίας του καταρροϊκού.

Με βάση τα στοιχεία που έγιναν γνωστά ο καταρροϊκός πυρετός έχει εξαπλωθεί σε 33 νομούς της χώρας, με τις εστίες μόλυνσης που έως χθες είχαν καταχωρηθεί, να φτάνουν στις 906. Συνολικά έχουν προσβληθεί 207.705 ζώα, εκ των οποίων τα 181.971 είναι πρόβατα, τα 24.769 είναι αίγες και τα 965 βοοειδή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στα πρόβατα όπου η νοσηρότητα φτάνει στο 5,96% και η θνησιμότητα στο 0,83%.

Αυτή τη στιγμή  βρίσκεται σε εξέλιξη ειδική μελέτη προκειμένου να προσδιοριστεί εάν έχει αναπτυχθεί και σε τι βαθμό φυσική ανοσία στον καταρροϊκό πυρετό και ήδη έχουν ληφθεί περισσότερα από 2.000 δείγματα αίματος από 13 νομούς. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν, ότι παρουσιάζονται υψηλά ποσοστά ανοσίας σε περιοχές όπως η Ξάνθη (100%), ο Έβρος (75%) και η Λακωνία (75%).

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα αποτελέσουν κρίσιμο οδηγό για το θέμα του εμβολιασμού του ζωικού κεφαλαίου, καθώς όπως έχει επισημάνει και ο Προϊστάμενος Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης Ζαχαρίας Σωμαράς, ο εμβολιασμός δεν είναι μια απόφαση που μπορεί να παρθεί αβίαστα και χωρίς εξέταση πολλών παραγόντων σχετικών με τη νόσο και τα στελέχη της.

Αξίζει ν αναφέρουμε πως μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ Κουκουλόπουλος ερωτηθείς  για τις πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης τόνισε πως «όχι  απλά ξεπερνάμε το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την εξισωτική του 2013, αλλά δίνουμε μέχρι το Δεκέμβρη εξισωτική για τα έτη 2013 και 2014», ενώ για την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης διευκρίνισε ότι θα καταβληθεί κανονικά στην ώρα της.

«Το μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο είναι να ανοίξουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ το ταχύτερο δυνατό –στις αρχές της νέας χρονιάς, δηλαδή το Γενάρη – Φλεβάρη έτσι ώστε οι παραγωγοί να λαμβάνουν στην ώρα τους αυτά που δικαιούνται και να μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους» κατέληξε ο κ. Κουκουλόπουλος.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis