Κόσμος

Βρετανία: Συστάσεις της Επιτροπής Μετανάστευσης για ένα μεικτό σύστημα μετά το Brexit

Brexit

Ένα μεικτό σύστημα μετανάστευσης που θα στηρίζεται τόσο στην εφαρμογή κατώτατου μισθολογικού ορίου για όσους έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας ήδη εξασφαλίσει εργασία, όσο και στην συγκέντρωση μορίων (point system) για αυτούς που θα έρχονται χωρίς προκαθορισμένη εργασία, προτείνει στην βρετανική κυβέρνηση η ανεξάρτητη Επιτροπή Μετανάστευσης, για την μετά το Brexit περίοδο που θα βάλει τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση για τους ευρωπαίους πολίτες.

Η βρετανική κυβέρνηση που προσανατολίζεται στην ιδέα εφαρμογής ενός μεταναστευτικού συστήματος, παρόμοιου με αυτού της Αυστραλίας, όπου θα εφαρμόζεται η συγκέντρωση μορίων, είχε αναθέσει στην Επιτροπή να διερευνήσει τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του. Σήμερα η Επιτροπή παρουσίασε στοιχεία της έρευνάς της για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσει το σύστημα έλευσης μεταναστών στη χώρα σε μία πολυσέλιδη έκθεσή της.

Συγκεκριμένα για το σύστημα μορίων εκτιμά ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο για ειδικευμένους εργαζόμενους που δεν έχουν βρει εργασία πριν από την έλευσή τους, ενώ όσοι ειδικευμένοι έρχονται με εξασφαλισμένη θέση εργασίας θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κερδίζουν λιγότερες από 30.000 λίρες ετησίως (συγκεκριμένα να μπορούν να αμείβονται και με περίπου 25.000).

Μειώνοντας το όριο μισθολογικών απαιτήσεων, υποστηρίζει η Επιτροπή, θα είναι ευκολότερο για τους δασκάλους, τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία και όσους ξεκινούν τώρα την καριέρα τους να πληρούν τα κριτήρια και συνεπώς θα μειωθούν οι ανάγκες που υπάρχουν σήμερα στο NHS, στα σχολεία και στην κοινωνική πρόνοια. Προτείνει ακόμη διαφορετικά μισθολογικά όρια, ανάλογα με τα επαγγέλματα και ένα είδος πιλοτικής βίζας για όσους θέλουν να εργαστούν σε απομακρυσμένες περιοχές στη χώρα.

Η Επιτροπή διευκρινίζει ότι οι προτάσεις της μπορεί να επιφέρουν μείωση στην μελλοντική ανάπτυξη του πληθυσμού και της οικονομίας σε σύγκριση με ένα σύστημα ελεύθερης μετακίνησης, καθώς θα υπάρχουν όρια δεξιοτήτων και μισθολογικών απολαβών, καθώς επίσης μικρές αυξήσεις στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, στην παραγωγικότητα και στα δημοσιονομικά.

Πάντως, στελέχη του κλάδου της βιομηχανίας υποστηρίζουν ότι ακόμη και το μειωμένο μισθολογικό όριο που προτείνει η Επιτροπή (περίπου στις 25.000 λίρες ετησίως) εξακολουθεί να είναι υψηλό. Η Ομοσπονδία Μικρών Επιχειρήσεων και ο οργανισμός που εκπροσωπεί τα πανεπιστήμια εκφράζουν ανησυχία για την στελέχωσή τους με προσωπικό που απασχολείται σε εργαστηριακές και τεχνικές θέσεις, όπως και με βοηθούς καθηγητές ή ερευνητές από χώρες της ΕΕ, ακόμη και με βάση το προτεινόμενο μισθολογικό όριο.

Κόσμος

Κύπρος: Η Τουρκία παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο

Αμμόχωστος.jpg

Η Τουρκία επανειλημμένα απειλεί να εποικίσει το περίκλειστο μέρος της Αμμοχώστου παραβιάζοντας τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το ψήφισμα του 1987 της Επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο ρητά καταδικάζει οποιαδήποτε προσπάθεια εποικισμού οποιουδήποτε μέρους των Βαρωσίων από άλλους εκτός των κατοίκων τους, ως παράνομη και καλεί για τον άμεσο τερματισμό τέτοιων δραστηριοτήτων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος μιλούσε στο Τμήμα Υψηλού Επιπέδου της 43ης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη αναφέρθηκε και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του 1974, οι οποίες εξακολουθούν να υφίστανται σήμερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η επένδυση στην εκπαίδευση των νέων ανθρώπων στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αναμφίβολα σημαντική στην προσπάθεια μας να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία προκλήσεις». Προς αυτό, είπε, οι δράσεις και οι διάλογοι που θα αναπτύξει η Κύπρος με αφορμή την 75η επέτειο του ΟΗΕ, «εστιάζουν έντονα στην συμμετοχή νεαρών εκπροσώπων ενώ την ίδια ώρα υπογραμμίζουν τη σημασία της πολυμερούς δράσης στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων».

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στην ισότητα των φύλων, σημειώνοντας ότι στην Κύπρο «έχουμε αποφασίσει να εντάξουμε ενεργά την πτυχή του φύλου στην εξωτερική μας πολιτική ως προτεραιότητα και σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ήδη αρχίσει να αναλαμβάνουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες και δράσεις οι οποίες ενισχύουν το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο».

Σε σχέση με την «εξαιρετικά ανησυχητική» κατάσταση όπως εξελίσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε μεταξύ άλλων ότι η Κύπρος κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σε πρώτες αιτήσεις για άσυλο σε αναλογία πληθυσμού για τρίτη χρονιά στη σειρά.

Αναφερόμενος στην ετήσια έκθεση του γραφείου της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, η οποία θα παρουσιαστεί σύντομα, ανέφερε ότι η εντολή αυτής της έκθεσης προέρχεται από τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής εισβολής το 1974 και της επακόλουθης κατοχής από την Τουρκία «η οποία εξακολουθεί έκτοτε να κρατάει την χώρα μου χωρισμένη δια της βίας».

Οι ίδιες παραβιάσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα, πρόσθεσε.

Σχεδόν 46 χρόνια αργότερα, η τύχη των μισών αγνοούμενων στην Κύπρο δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, όλοι οι Κύπριοι οι οποίοι εκτοπίστηκαν δια της βίας από τον τουρκικό κατοχικό στρατό παραμένουν πρόσφυγες μέχρι σήμερα και δεν τους έχει επιτραπεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις περιουσίες τους, οι εγκλωβισμένοι ζουν ακόμα μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η πολιτιστική κληρονομιά στο κατεχόμενο μέρος του νησιού η οποία ανήκει σε όλους τους Κυπρίους, λεηλατείται και καταστρέφεται συστηματικά, σημείωσε.

Σε ειδική αναφορά στην Αμμόχωστο, είπε ότι η Τουρκία επανειλημμένα απειλεί να εποικίσει το περίκλειστο μέρος της Αμμοχώστου παραβιάζοντας τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το ψήφισμα του 1987 της Επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο ρητά καταδικάζει οποιαδήποτε προσπάθεια εποικισμού οποιουδήποτε μέρους των Βαρωσίων από άλλους εκτός των κατοίκων τους, ως παράνομη και καλεί για τον άμεσο τερματισμό τέτοιων δραστηριοτήτων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι πολλοί είναι οι άνθρωποι παγκοσμίως που συνεχίζουν να υποφέρουν από παραβιάσεις των πιο βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους.

«Αποτελεί συλλογικό καθήκον μας να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες μας για να διασφαλίσουμε ότι κανένας δεν θα μείνει πίσω στην προσπάθεια μας να πετύχουμε την καθολική εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε.