Κόσμος

Βραζιλία: Δικαστικό μπλόκο στην απόφαση Μπολσονάρου να εορταστεί η χούντα

βραζιλια μπολσοναρου.jpg

Μπλόκο έβαλε η Δικαιοσύνη της Βραζιλίας στην απόφαση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου να διοργανωθούν εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του πραξικοπήματος του 1964, το οποίο εγκαθίδρυσε χούντα στην λατινοαμερικανική χώρα.

Ο δικαστής Ιβάνι Σίλβα ντα Λουζ αποφάσισε πως οι εορτασμοί για την συμπλήρωση 55 ετών από το στρατιωτικό πραξικόπημα είναι «ασύμβατοι με την διαδικασία της δημοκρατικής ανοικοδόμησης», η οποία διαπνέει το Σύνταγμα του 1988.

Η απόφαση του κ. Μπολσονάρου είχε προκαλέσει έντονες επικρίσεις στην Βραζιλία.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε την Τρίτη πως εορτασμοί για την δικτατορία θα ισοδυναμούσαν με γιορτή για «ένα αντισυνταγματικό καθεστώς που ήταν υπεύθυνο για την παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων». «Αυτή η πρωτοβουλία μοιάζει με απολογία για την διάπραξη μαζικών φρικαλεοτήτων και συνεπώς αξίζει κοινωνική και πολιτική απαξίωση».

Ωστόσο ο ακροδεξιός πρόεδρος υπεραμύνθηκε της στάσης του, υποστηρίζοντας πως οι εορτασμοί δεν θα αφορούσαν την στρατιωτική δικτατορία αλλά γενικότερα την εποχή της.

Τουλάχιστον 434 άνθρωποι δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν λόγω πολιτικών πεποιθήσεων κατά τα 21 χρόνια της χούντας.

Ο κ. Μπολσονάρου, πρώην αλεξιπτωτιστής, είναι ο πρώτος πρόεδρος της Βραζιλίας μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, το 1985, που εμφανίζεται ως δημόσιος υπέρμαχος της δικτατορίας.

Εξελέγη με μεγάλη διαφορά τον Οκτώβριο, όμως σειρά σκανδάλων έχει προκαλέσει την βαθιά πτώση της δημοτικότητάς του τις τελευταίες εβδομάδες.

 

Κόσμος

Ρωσία - ΗΠΑ: Ο ΥΠΕΞ Λαβρόφ ανακοίνωσε την απέλαση 10 Αμερικανών διπλωματών

κρεμλινο

Η Ρωσία θα απαντήσει ανάλογα στην απέλαση από τις ΗΠΑ δέκα Ρώσων διπλωματών, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δέκα διπλωμάτες συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο, στον οποίο μας διαβίβασαν, με την παράκληση να φύγουν από τις ΗΠΑ. Θα απαντήσουμε στο μέτρο αυτό αντίστοιχα, θα προτείνουμε επίσης σε δέκα διπλωμάτες των ΗΠΑ στην Ρωσία να εγκαταλείψουν την χώρα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Η Ρωσία σήμερα θα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα 8 Αμερικανών αξιωματούχων, που συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο των ρωσικών κυρώσεων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη: "Θύελλα" από τελεσίγραφο της ΕΤΑΔ - Ζητά πίσω την έκταση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου

Κρήτη - κορωνοϊός: Αύξηση στις νοσηλείες και στους διασωληνωμένους

Κορωνοϊός: Στο "βαθύ κόκκινο" ο Δήμος Ρεθύμνης και ο Δήμος Φαιστού