Κόσμος

Βενεζουέλα: Εκλογές για την ανάδειξη νέας Εθνοσυνέλευσης

φωτο αρχείου

Tα εκλογικά κέντρα στη Βενεζουέλα έχουν ανοίξει για ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας Εθνοσυνέλευσης, διαδικασία που μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση και τα περισσότερα δυτικά έθνη, τα οποία κάνουν λόγο για απάτη του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο προκειμένου να ανακτήσοει τον τελευταίο κρατικό θεσμό που δεν βρίσκεται στα χέρια του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η ψηφοφορία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιστρέψει την Εθνοσυνέλευση στους συμμάχους του Μαδούρο παρά την κυβέρνησή του που αγωνίζεται με μια οικονομία κατεστραμμένη, επιθετικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ που καταστέλλουν τις εξαγωγές πετρελαίου  και τη μετανάστευση περίπου 5 εκατομμυρίων πολιτών.

Τα μέλη της νέας Εθνοσυνέλευσης θα έχουν λίγα εργαλεία για τη βελτίωση της ζωής των Βενεζουελάνων των οποίων οι μηνιαίοι μισθοί σπάνια καλύπτουν το κόστος των αγορών στο σούπερ μάρκετ μιας ημέρας, ούτε οι εκλογές θα βελτιώσουν τη φήμη του Μαδούρο μεταξύ δυτικών εθνών, καθώς τον κατηγορούν για κακοδιαχείριση και υπονόμευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θα μπορούσε, ωστόσο, να παράσχει τη νομιμότητα στον Μαδούρο να προσφέρει επενδυτικές συμφωνίες σε λίγες εταιρείες σε όλο τον κόσμο που επιθυμούν να διακινδυνεύσουν να παρακάμψουν τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον για πρόσβαση στα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.

Πολλοί Βενεζουελάνοι που αγωνίζονται για τις βασικές ανάγκες, όπως ηλεκτρική ενέργεια, ασφάλεια και φαγητό, εκφράζουν την αποδοκιμασία τους με τους πολιτικούς της χώρας, οι οποίοι λένε ότι δεν έχουν κάνει τίποτα για να σταματήσουν την πτώση στις συνθήκες διαβίωσης. Λιγότεροι άνθρωποι από ό, τι στις προηγούμενες εκλογές περίμεναν να ψηφίσουν έξω από τα εκλογικά τμήματα της περιοχής Καράκας την Κυριακή το πρωί, ανέφεραν μάρτυρες του Reuters.

Κόσμος

Μνημόσυνο για τον Ερμπακάν τελέστηκε στην Αγία Σοφία

αγία σοφία

Μνημόσυνο για τα 10 χρόνια από τον θάνατο του πρώην Ισλαμιστή ηγέτη του κόμματος της Ευημερίας και πρώην πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν, τελέστηκε χθες στην Αγία Σοφία που έχει πλέον μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος.  

Για το μνημόσυνο του Ερμπακάν - όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη - που έλαβε χώρα  μετά την τελευταία προσευχή της ημέρας, οργανώθηκε ειδικό πρόγραμμα στο «Μεγάλο Τζαμί της Αγίας Σοφίας»  -όπως ονομάζεται πλέον- με συμμετοχή μελών της οικογενείας του, μελών του κόμματος και απλών πολιτών.

Ο νυν Πρόεδρος του Κόμματος και ο γιος του Ερμπακάν, Φατίχ Ερμπακάν, στην ομιλία του κατά την έναρξη του ειδικού προγράμματος στην μνήμη του Ερμπακάν, που οργάνωσε το Ίδρυμα Ερμπακάν,ανέφερε ότι ο πατέρας του αγωνίστηκε για χρόνια και κινητοποίησε την τουρκική νεολαία και ολόκληρο το έθνος με το σύνθημα «Σπάστε τις αλυσίδες, ανοίξτε την Αγία Σοφία», όπως είπε. 

Την τουρκική κυβέρνηση, εκπροσώπησε ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σέντοπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τουρκία: Εντοπίστηκε μυστηριώδης μεταλλικός μονόλιθος

Χαρδαλιάς - κορωνοϊός: Ο ένας χρόνος πανδημίας ήταν μάθημα ευθύνης για όλους

Ηράκλειο - Κορωνοϊός: Οργή πολιτών για τα rapid test που καλούνται να πληρώσουν!