Κόσμος

Βενεζουέλα: Αυξάνεται από αύριο η τιμή της βενζίνης στη χώρα. Μέχρι τώρα ήταν σχεδόν δωρεάν

βενεζουελα

Αυξάνεται από αύριο 1η Ιουνίου η τιμή της βενζίνης στη Βενεζουέλα, η οποία μέχρι τώρα ήταν σχεδόν δωρεάν στην πετρελαιοπαραγωγό αυτή χώρα, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.

Η Βενεζουέλα διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου, όμως η παραγωγή της έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω των αμερικανικών κυρώσεων και η χώρα αντιμετωπίζει ελλείψεις καυσίμων, οι οποίες επιδεινώθηκαν εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία της.

«Αποφασίσαμε ότι 200 βενζινάδικα θα μπορούν να πωλούν ελεύθερα το προϊόν αυτό στη διεθνή τιμή», δήλωσε ο Μαδούρο τερματίζοντας το μονοπώλιο του κράτους στην πώληση βενζίνης. «Η διεθνής τιμή που ορίσαμε είναι τα 50 λεπτά του δολαρίου ανά λίτρο», πρόσθεσε σε διάγγελμά του.

Αυτά, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα 200 βενζινάδικα «θα τα διαχειρίζονται ιδιώτες» που θα έχουν άδεια να εισάγουν βενζίνη, εξήγησε ο Βενεζουελάνος πρόεδρος, αν και δεν διευκρίνισε αν έχουν ήδη δοθεί οι άδειες αυτές ή αν πρόκειται να διεξαχθεί διαγωνισμός για την απόδοσή τους. Επίσης ο Μαδούρο ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός συστήματος επιδότησης με βάση τα 5.000 μπολίβαρ (0,025 δολάριο) ανά λίτρο, που θα επιτρέπει την αγορά 120 λίτρων βενζίνης το μήνα για τα οχήματα των ιδιωτών και 60 λίτρων για τις μοτοσικλέτες. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς «θα λαμβάνουν επιδότηση 100%», τόνισε.

Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται λίγες ημέρες μετά την άφιξη στη Βενεζουέλα ιρανικών δεξαμενόπλοιων που μετέφεραν βενζίνη και άλλα πετρελαϊκά προϊόντα στη χώρα. Τέσσερα από τα πέντε τάνκερ που έστειλε η Τεχεράνη έχουν ήδη ελλιμενιστεί στα λιμάνια που χρησιμοποιούν τα τρία βασικά διυλιστήρια της Βενεζουέλας. Η άφιξη των τάνκερ προκάλεσε νέα όξυνση της έντασης μεταξύ Καράκας και Ουάσινγκτον, η οποία κατήγγειλε τη στήριξη της Τεχεράνης στον Μαδούρο.

«Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα από 1.500 βενζινάδικα της χώρας ανεφοδιάζονται, διαθέτουμε επαρκή ποσότητα καυσίμων για να προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο», εξήγησε ο Βενεζουελάνος πρόεδρος ευχαριστώντας την Τεχεράνη για τη στήριξή της.
 

Κόσμος

Κύμα καύσωνα πλήττει την Ιταλία, ιδίως την περιοχή της Σικελίας

Ιταλία κορωνοιος

Μεγάλο κύμα καύσωνα πλήττει τις ημέρες αυτές την Ιταλία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η θερμοκρασία, μέχρι το Σάββατο μπορεί να αγγίξει τους 45 βαθμούς στον Νότο, ενώ ήδη σήμερα, στην Σικελία και στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι, το θερμόμετρο έφτασε τους 40 βαθμούς. Στην Ρώμη η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 35 βαθμούς, αλλά το υψηλό ποσοστό υγρασίας, προκαλεί άπνοια.

Μόνο στην βορειοδυτική Ιταλία, όπως στο Πεδεμόντιο και στην Βάλλε Ντ΄Αόστα, είναι πιθανόν να υπάρξουν βροχοπτώσεις. Στην Μπολόνια και στην Κατάνη της Σικελίας η Πολιτική Προστασία ζήτησε από τα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων να είναι σε επιφυλακή ενώ απηύθυνε έκκληση στους ηλικιωμένους και σε όσους υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις, να αποφεύγουν να βγαίνουν από το σπίτι κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

ειδησεις σημερα 

Το «πείραμα» της Γερμανίας, με «δωρεάν» βασικό εισόδημα 1200 ευρώ για 3 χρόνια

Ε.Ε: Τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας για την πτήσης της Ryanair

Γαλλία: Μια υπερ-καταιγίδα έφερε την «πιο σκοτεινή μέρα του χρόνου»