Κόσμος

Βενεζουέλα: 4 εκατ. πολίτες εγκατέλειψαν τη χώρα του Νικολάς Μαδούρο

βενεζουέλα

Τέσσερα εκατομμύρια πολίτες από τη Βενεζουέλα έχουν διαφύγει από τη χώρα τους εξαιτίας της πολιτικής και οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εκείνο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως οι περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα, εκτός από 700.000, εγκατέλειψαν τη χώρα μετά το τέλος του 2015, όπως ανακοίνωσαν την Παρασκευή οργανώσεις αρωγής του ΟΗΕ.

Ο «ανησυχητικός» αυτός αριθμός υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να υποστηριχθούν χώρες φιλοξενίας, κυρίως στη Λατινική Αμερική --με πρώτες την Κολομβία, το Περού, τη Χιλή, τον Ισημερινό, τη Βραζιλία και την Αργεντινή-- , αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους, που εκδόθηκε στη Γενεύη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Πληθωρισμός που ζαλίζει στη Βενεζουέλα
Η οικονομία της χώρας έχει βυθιστεί εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα οι πολίτες Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα ήταν 274,4% το 2016, 862,6% το 2017 και 130.060,2% το 2018. Αριθμοί που προκαλούν ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, πέραν βέβαια της έκδηλης πολιτικής αστάθειας.

Οι αριθμοί αυτοί απέχουν πάντως έτη φωτός από τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που τοποθετούσε τον δείκτη τιμών καταναλωτή στο 1.370.000% την περασμένη χρονιά και προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός φέτος θα φθάσει το 10.000.000%. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ υπολογίστηκε ως προς το τρίτο τρίμηνο του 2018.

Κόσμος

Κύμα καύσωνα πλήττει την Ιταλία, ιδίως την περιοχή της Σικελίας

Ιταλία κορωνοιος

Μεγάλο κύμα καύσωνα πλήττει τις ημέρες αυτές την Ιταλία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η θερμοκρασία, μέχρι το Σάββατο μπορεί να αγγίξει τους 45 βαθμούς στον Νότο, ενώ ήδη σήμερα, στην Σικελία και στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι, το θερμόμετρο έφτασε τους 40 βαθμούς. Στην Ρώμη η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 35 βαθμούς, αλλά το υψηλό ποσοστό υγρασίας, προκαλεί άπνοια.

Μόνο στην βορειοδυτική Ιταλία, όπως στο Πεδεμόντιο και στην Βάλλε Ντ΄Αόστα, είναι πιθανόν να υπάρξουν βροχοπτώσεις. Στην Μπολόνια και στην Κατάνη της Σικελίας η Πολιτική Προστασία ζήτησε από τα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων να είναι σε επιφυλακή ενώ απηύθυνε έκκληση στους ηλικιωμένους και σε όσους υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις, να αποφεύγουν να βγαίνουν από το σπίτι κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

ειδησεις σημερα 

Το «πείραμα» της Γερμανίας, με «δωρεάν» βασικό εισόδημα 1200 ευρώ για 3 χρόνια

Ε.Ε: Τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας για την πτήσης της Ryanair

Γαλλία: Μια υπερ-καταιγίδα έφερε την «πιο σκοτεινή μέρα του χρόνου»