Κόσμος

Τυνησία: Πέντε τραυματίες από έκρηξη κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ

τυνησία

Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα από έκρηξη που σημειώθηκε στη συνοικία όπου βρίσκεται η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τύνιδα, την πρωτεύουσα της Τυνησίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο δεν διευκρινίζει τη φύση της έκρηξης, ενώ πολλά κρατικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για επίθεση καμικάζι.

Νωρίτερα το Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο το Radio Mosaique, ότι ένας "τρομοκράτης" που επέβαινε σε μοτοσικλέτα ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Τυνησίας τραυματίζοντας πέντε αστυνομικούς.

Η έκρηξη σημειώθηκε στη συνοικία Μπερς ντι Λακ, που απέχει περίπου δέκα χιλιόμετρα από το κέντρο της Τύνιδας.

Κόσμος

Brexit: Νέες εμπορικές συμμαχίες αναζητάει η Βρετανία

Brexit

Την πιο αποφασιστική στροφή της εμπορικής της πολιτικής μετά το Brexit φαίνεται να επιχειρεί η Βρετανία, καθώς εγκαινιάζει γύρο διαπραγματεύσεων με τις χώρες Ασίας και Ειρηνικού και στόχο την ένταξή της στη δεύτερη στον κόσμο μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου, την Προοδευτική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης των χωρών του Ειρηνικού, που είναι ευρύτερα γνωστή με το ακρωνύμιο CPTPP.

Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, αν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις και ενταχθεί στη συμφωνία, η Βρετανία θα συσφίξει τις εμπορικές σχέσεις της με τις 11 χώρες της CPTPP και θα αποκτήσει πρόσβαση σε μια αγορά 500 εκατ. ανθρώπων. Μέχρι στιγμής οι χώρες-μέλη της CPTPP είναι οι Αυστραλία, Καναδάς, Χιλή, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ και Μπρουνέι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της βρετανικής κυβέρνησης, αν η Βρετανία αποτελέσει το δωδέκατο μέλος της συμφωνίας, οι εξαγωγές της στις 11 χώρες θα αυξηθούν κατά 65%, φτάνοντας το 2030 στα 43 δισ. ευρώ. Μιλώντας επί του θέματος στον Guardian, η Βρετανίδα υπουργός Εμπορίου, Λιζ Τρας, τόνισε πως η περιοχή Ασίας και Ειρηνικού «είναι το μέρος στο οποίο υπάρχουν οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για τη Βρετανία». Υπενθύμισε μάλιστα πως η χώρα εγκατέλειψε την Ε.Ε. «με την υπόσχεση να εμβαθύνει τους δεσμούς της με παλαιότερους συμμάχους και ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές πέραν της Ευρώπης». 

Συμπλήρωσε μάλιστα πως η ενδεχόμενη προσχώρηση της Βρετανίας στη CPTPP «είναι το λαμπερό έπαθλο του Brexit και θέλουμε να το κερδίσουμε». Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει την κατάργηση των περισσότερων φραγμών στο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των δασμών και των ποσοστώσεων, που δια-τηρούνται μόνο σε ελάχιστους, αλλά πολύ ευαίσθητους τομείς.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Θα μετανιώνει για καιρό αυτό που έκανε

2021: Η χρονιά των ελιγμών. *Του Μιχάλη Βλατάκη

Τραγωδία στο Ηράκλειο: Έπεσε από ύψος και σκοτώθηκε