Δεκάδες χιλιάδες δέντρα κόβονται στη βορειοδυτική Τουρκία για τη δημιουργία χρυσωρυχείου. Οργισμένοι διαδηλωτές κατασκηνώνουν στην περιοχή διαμαρτυρόμενοι για την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Το όρος Ίδη στην περιοχή του Μαρμαρά αποτελεί μια δασική έκταση που φημίζεται για την ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία σε φυτά, πουλιά, έντομα και ερπετά. Κάποια από αυτά συναντώνται μόνο εδώ. Μεγάλα τμήματα της περιοχής ανήκουν στο εθνικό πάρκο που αποτελεί δημοφιλή προορισμό εκδρομέων. Όλα αυτά ενδέχεται σύντομα να ανήκουν στο παρελθόν αφού για την εξόρυξη χρυσού κοντά στο χωριό Κιραζλί η καναδική εταιρεία Alamos Gold έχει ξεκινήσει την αποψίλωση.
Εδώ και δέκα μέρες οι κάτοικοι πραγματοποιούν καθιστική διαδήλωση κατά της δημιουργίας του χρυσωρυχείου. Περίπου 300 ακτιβιστές έχουν στήσει τις σκηνές τους γύρω από τις εγκαταστάσεις. «Έχουμε ευθύνη για τη χώρα μας. Αυτό που συμβαίνει εδώ δεν θα μπορέσουμε να το εξηγήσουμε στις επόμενες γενιές» λέει μια ακτιβίστρια με το βλέμμα στραμμένο στην είσοδο του εργοταξίου όπου έχουν μείνει πια μόνο οι βάσεις των κορμών. Ένας ηλικιωμένος κύριος έχει έρθει από τη γειτονική πόλη Τσανάκαλε: «Η φύση στην περιοχή μας είναι αψεγάδιαστη. Γνωρίζουμε ότι το ορυχείο θα την βλάψει». Ένας νεαρός μηχανικός συμπληρώνει: «Τα δέντρα κόβονται και έτσι καταστρέφεται ο βιότοπος των ζώων».
«Μην αγγίζετε τα βουνά μου»
Το καμπ των ακτιβιστών γίνεται όλο και μεγαλύτερο: στο μεταξύ υπάρχουν κοινοί χώροι συνάντησης, περίπτερα με φαγητό, μέχρι και ένα μικρό παζάρι όπου οι κάτοικοι του χωριού πουλάνε φρούτα και λαχανικά.
Με το hashtag #kazdaginadokunma («Μην αγγίζετε τα βουνά μου») στο Twitter κινητοποιήθηκαν 10.000 άνθρωποι.
Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες οφείλεται και στο ότι η καναδική εξορυκτική εταιρεία αποψίλωσε μεγαλύτερη δασική έκταση απ' ό,τι έπρεπε. Οι τουρκικές αρχές είχαν δώσει το πράσινο φως για περίπου 45.000 δέντρα. Στην πραγματικότητα όμως η Alamos Gold έκοψε σχεδόν 200.000 δέντρα, όπως προκύπτει από δορυφορικές εικόνες.
Το μεγαλύτερο φράγμα στην περιοχή
Ανησυχία προκαλεί επίσης στους κατοίκους ότι σε απόσταση μόλις 14 χιλιομέτρων βρίσκεται το μεγαλύτερο φράγμα της περιοχής. Εάν για την εξόρυξη χρυσού χρησιμοποιηθούν κυανιούχα μπορεί αυτά να μολύνουν τα ποτάμια, το νερό του φράγματος και τα υπόγεια ύδατα, υποστηρίζει η Πίνα Μπιλίρ, διευθύντρια της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Τσανάκαλε. Γι' αυτό στη διαδήλωση συμμετέχει και ο αντιδήμαρχος της πόλης Ρεμπίγε Ούνουβαρ. «Προσπαθήσαμε πολλές φορές να σταματήσουμε τη δημιουργία του χρυσωρυχείου μέσω του δικαστηρίου, αλλά ακόμη περιμένουμε τη δικαστική απόφαση» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για το μοναδικό εγχείρημα εξόρυξης χρυσού στο όρος Ίδη. Το αρμόδιο υπουργείο έχει εκδώσει εκατοντάδες άδειες για την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή. Ο δρόμος αναμένεται λοιπόν να είναι μακρύς και δύσκολος για τους ακτιβιστές.
Πηγή:΅naftemporiki.gr