Κόσμος

Τουλάχιστον 2 νεκροί σε επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στη Βαγδάτη

ιρακ βαγδατη εκρηξη.jpg

Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν χθες Παρασκευή όταν ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας στο κέντρο της Βαγδάτης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο ένας διαδηλωτής σκοτώθηκαν δακρυγόνο τον χτύπησε απευθείας στον λαιμό.

Άλλοι 25 διαδηλωτές τραυματίστηκαν.

Ο συνταγματάρχης Άμπντελ Καρίμ Χάλαφ, εκπρόσωπος των ιρακινών ένοπλων δυνάμεων, δήλωσε ότι ομάδα «βανδάλων» επιτέθηκε εναντίον σημείων ελέγχου στη γέφυρα Σίνακ, στο κέντρο της Βαγδάτης, όχι μακριά από την πλατεία Ταχρίρ.

Οι νέες μαζικές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν στο Ιράκ από την 1η Οκτωβρίου, με κεντρικά αιτήματα η κυβέρνηση να παραιτηθεί και το κοινοβούλιο να διαλυθεί, ώστε να αρχίσει διαδικασία αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος της χώρας, που βρίσκεται στην εξουσία μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003, πήραν αιματηρή τροπή, καθώς στα συνεχή επεισόδια καταμετρώνται τουλάχιστον 460 νεκροί, σχεδόν όλοι τους διαδηλωτές, και 25.000 τραυματίες, αρκετοί από τους οποίους θα μείνουν ανάπηροι για την υπόλοιπη ζωή τους.

Οι υποσχέσεις των ιρακινών πολιτικών ηγετών ότι θα προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις δεν καταφέρνουν να κατευνάσουν την οργή των κυρίως νεαρών διαδηλωτών, που καταγγέλλουν την ενδημική διαφθορά, την έλλειψη προοπτικής και θέσεων εργασίας, την αποσάθρωση των υποδομών και των δημοσίων υπηρεσιών.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα τις ιρακινές δυνάμεις ότι χρησιμοποιούν δυσανάλογη βία στην προσπάθειά τους να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις.

Οι αρχές στη Βαγδάτη από την πλευρά τους διατείνονται ότι «παράνομοι» εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για να διαπράττουν επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και των συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις, να βανδαλίζουν και να καταστρέφουν δημόσια περιουσία όσο και ιδιωτικές περιουσίες.

Κόσμος

Νεκρή 8χρονη από τη σπάνια ασθένεια των πρόωρων γηρατειών

κοριτσάκι

Το νεαρότερο θύμα της προγηρίας, μιας σπάνιας γενετικής ασθένειας που επηρεάζει μόλις 160 ανθρώπους στον πλανήτη, έγινε ένα κοριτσάκι 8 χρονών από την Ουκρανία, του οποίου η βιολογική ηλικία πλησίαζε τα 80 χρόνια.

Πρόκειται για το σύνδρομο Hutchinson-Gilford ή αλλιώς προγηρία το οποίο προσβάλλει το δέρμα, το μυοσκελετικό σύστημα και τα αγγεία και χαρακτηρίζεται από εκδηλώσεις πρόωρου γήρατος. Σύμφωνα με επιστήμονες προσβάλλει μόλις 1 στα 20 εκατομμύρια νεογέννητα στον πλανήτη

Η επίσημη αιτία θανάτου της ήταν η πολυοργανική ανεπάρκεια εξαιτίας της πρόωρης γήρανσης. 

Όπως έλεγε η μητέρα της σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε όταν η Άννα ήταν 3 χρόνων, το κοριτσάκι περπάτησε όταν ήταν 10 μηνών. Στους 11 μήνες την ακολουθούσε σε όλο το σπίτι αλλά φοβόταν το φως, οπότε έβγαινε έξω από αυτό, όταν σκοτείνιαζε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πάσχοντες από προγηρία πεθαίνουν συνήθως από εγκεφαλικά. Η Άννα υπέφερε από πολλαπλά εγκεφαλικά, τα οποία επηρέασαν την κίνηση των χεριών και των ποδιών της.