Κόσμος

Τουλάχιστον 2 νεκροί σε επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στη Βαγδάτη

ιρακ βαγδατη εκρηξη.jpg

Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν χθες Παρασκευή όταν ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας στο κέντρο της Βαγδάτης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο ένας διαδηλωτής σκοτώθηκαν δακρυγόνο τον χτύπησε απευθείας στον λαιμό.

Άλλοι 25 διαδηλωτές τραυματίστηκαν.

Ο συνταγματάρχης Άμπντελ Καρίμ Χάλαφ, εκπρόσωπος των ιρακινών ένοπλων δυνάμεων, δήλωσε ότι ομάδα «βανδάλων» επιτέθηκε εναντίον σημείων ελέγχου στη γέφυρα Σίνακ, στο κέντρο της Βαγδάτης, όχι μακριά από την πλατεία Ταχρίρ.

Οι νέες μαζικές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν στο Ιράκ από την 1η Οκτωβρίου, με κεντρικά αιτήματα η κυβέρνηση να παραιτηθεί και το κοινοβούλιο να διαλυθεί, ώστε να αρχίσει διαδικασία αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος της χώρας, που βρίσκεται στην εξουσία μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003, πήραν αιματηρή τροπή, καθώς στα συνεχή επεισόδια καταμετρώνται τουλάχιστον 460 νεκροί, σχεδόν όλοι τους διαδηλωτές, και 25.000 τραυματίες, αρκετοί από τους οποίους θα μείνουν ανάπηροι για την υπόλοιπη ζωή τους.

Οι υποσχέσεις των ιρακινών πολιτικών ηγετών ότι θα προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις δεν καταφέρνουν να κατευνάσουν την οργή των κυρίως νεαρών διαδηλωτών, που καταγγέλλουν την ενδημική διαφθορά, την έλλειψη προοπτικής και θέσεων εργασίας, την αποσάθρωση των υποδομών και των δημοσίων υπηρεσιών.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα τις ιρακινές δυνάμεις ότι χρησιμοποιούν δυσανάλογη βία στην προσπάθειά τους να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις.

Οι αρχές στη Βαγδάτη από την πλευρά τους διατείνονται ότι «παράνομοι» εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για να διαπράττουν επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και των συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις, να βανδαλίζουν και να καταστρέφουν δημόσια περιουσία όσο και ιδιωτικές περιουσίες.

Κόσμος

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Έκλεισε το κρεματόριο του Μιλάνου λόγω μεγάλου αριθμού σορών

κορωνοϊος Ιταλια

Πρωτόγνωρες σκηνές εκτυλίσσονται στον ιταλικό βορρά, με τον κορωνοϊό να εδραιώνει καθεστώς χάους. Το μεγαλύτερο κρεματόριο του Μιλάνου έκλεισε τις πόρτες του, μην μπορώντας να διαχειριστεί τον τεράστιο αριθμό σορών που μεταφέρονται εκεί για αποτέφρωση.

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, η πανδημία σκότωσε επιπλέον 760 ανθρώπους τις τελευταίες 24 ώρες στην Ιταλία, εκ των οποίων 366 στη Λομβαρδία, με την περιοχή του Μιλάνου να είναι η πλέον πληγείσα.

Από την έναρξη της πανδημίας, το 50% και πλέον των θανάτων στη Ιταλία (7.960 εκ των 13.915) έχει καταγραφεί εκεί.

Το κυριότερο κρεματόριο του Μιλάνου χρειάστηκε να διαχειριστεί «μια συνεχή και προοδευτική αύξηση σορών προς αποτέφρωση», επισημαίνει η δημοτική αρχή.

Σύμφωνα με την ίδια, το διάστημα αναμονής ήταν 20 ημέρες. Εάν αυτό το διάστημα συνέχιζε να αυξάνεται, αυτό θα προκαλούσε «προβλήματα υγιεινής και υγείας». Το κρεματόριο δεν θα δέχεται πλέον σορούς για έναν μήνα.

Οι αρχές της πόλης επισημαίνουν ότι 2.155 Μιλανέζοι πέθαναν τον Μάρτιο έναντι 1.224 την ίδια περίοδο το 2019.

«Οι υπηρεσίες μας εκφοράς και καύσης νεκρών και οι εργαζόμενοί μας στα κοιμητήρια εργάζονται ακούραστα, με ανεπτυγμένη αίσθηση των ευθυνών τους» σχολίασε ο Ρομπέρτο Κόκο, αντιδήμαρχος δημόσιων υπηρεσιών.