Κόσμος

Το ρούβλι πέφτει αλλά το Κρεμλίνο δεν ανησυχεί

ρωσία ρούβλι

Η ισοτιμία του ευρώ κατά την κλείσιμο τον συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Μόσχας ενισχύθηκε κατά 1,2% , φθάνοντας σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση τα 92,0275 ρούβλια, ενώ το δολάριο ενισχύθηκε κατά 0,75% φθάνοντας σχεδόν τα 79 ρούβλια (78,8).

Τελευταία φορά που το ευρώ είχε ξεπεράσει τα 92 ρούβλια ήταν τον Ιανουάριο του 2016.

Το Κρεμλίνο ωστόσο δεν ανησυχεί για την πτώση της αξίας του ρουβλίου που παρατηρείται τους τελευταίους τρεις μήνες και αναμένει την ανάκαμψη του.

«Το πολύ πρόσφατο και πρόσφατο παρελθόν μας δείχνει ότι αυτή η αστάθεια είναι αμφίπλευρη και παρατηρείται κατά περιόδους, όταν το ρούβλι χάνει την ισχύ του, ξεκινούν περίοδοι που αποκαθιστούν την ισχύ αυτή. Είναι άλλο ζήτημα σε ποιο χρονικό διάστημα θα συμβεί αυτό» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Την ίδια στιγμή τους τελευταίους τρεις μήνες το ρούβλι εξακολουθεί να χάνει την αξία του έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Το δολάριο στο διάστημα αυτό ενισχύθηκε κατά σχεδόν 9 ρούβλια και το ευρώ σχεδόν κατά 13 ρούβλια.

Οι αναλυτές του Interfax-CHEA συνδέουν την πτώση του ρουβλίου με την αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων γύρα από την Ρωσία που σχετίζονται με την εμπλοκή της χώρας στην πολιτική κρίση της Λευκορωσίας και τις εξελίξεις με την υπόθεση του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Πριν από ένα χρόνο το ένα δολάριο ισοδυναμούσε με 65 ρούβλια ενώ το ένα ευρώ με 70. Η απότομη πτώση του ρουβλίου καταγράφηκε τον Μάρτιο, όταν με την διασπορά του κορονοϊού η παγκόσμια οικονομία βρέθηκε αντιμέτωπη με την πτώση της τιμής του πετρελαίου, η οποία επιδείνωσε τις συνέπειες της πανδημίας.

Ρώσοι αναλυτές πάντως εκτιμούν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS ότι το ρούβλι θα συνεχίσει την προσεχή εβδομάδα την πτωτική του πορεία, υπό τις πιέσεις που θα δέχεται εξαιτίας των φόβων να επιβληθούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού, χωρίς να αποκλείουν την ίδια στιγμή ανοδικές τάσεις στην ρωσική αγορά μετοχών.

Κόσμος

Πάνω από 500.000 κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως σε μία ημέρα

Τσχία - Κορωνοϊός

Για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, τα κρούσματα ξεπέρασαν την Τετάρτη τα 500.000 μέσα σε μία ημέρα, καθώς οι χώρες στο βόρειο ημισφαίριο ανακοίνωσαν αυξημένο αριθμό μολύνσεων.

Τα κρούσματα του Covid-19 αυξήθηκαν κατά σχεδόν 25% μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων. Μόλις την περασμένη Παρασκευή είχαν καταγραφεί, για πρώτη φορά, πάνω από 400.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε μία ημέρα.

Πολλές κυβερνήσεις, εξαιρουμένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν σκληρά μέτρα για να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία.

Μέχρι σήμερα, από την αρχή της πανδημίας, έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό 44,7 εκατομμύρια άνθρωποι και από αυτούς 1,17 εκατομμύριο πέθαναν.

Τα δύο τρίτα των κρουσμάτων (66%) και πάνω από τρεις στους τέσσερις θανάτους (76%) έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τη Λατινική Αμερική.

Στην Ευρώπη, τα κρούσματα διπλασιάστηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες και την Τετάρτη ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 250.000 μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters. Συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται στα 9,5 εκατομμύρια και οι θάνατοι στους 261.000. Στη Γαλλία, την Κυριακή, τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 50.000.

Οι ΗΠΑ, με τα 8,9 εκατομμύρια κρούσματα και τους περίπου 228.000 θανάτους, έσπασαν το ρεκόρ μολύνσεων την Παρασκευή, όταν ανακοίνωσαν 84.169 θετικές διαγνώσεις, λόγω των συρροών σε σχεδόν όλη τη χώρα, λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της Τρίτης. Κατά μέσο όρο οι ΗΠΑ ανακοινώνουν περίπου 75.000 νέες μολύνσεις την ημέρα και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι νεκροί μπορεί να φτάσουν ακόμη και το μισό εκατομμύριο μέχρι τον Φεβρουάριο, εκτός και αν σχεδόν όλοι οι Αμερικανοί αρχίσουν να φορούν μάσκα.

Η Ασία ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια μολύνσεις το Σάββατο, με την Ινδία να αναφέρει κατά μέσο όρο 48.000 νέα κρούσματα την ημέρα. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι δεσμεύτηκε ότι το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε όλους τους κατοίκους, δηλαδή 1,3 δισεκατομμύριο ανθρώπους. Οι Αρχές ετοιμάζουν μια βάση δεδομένων με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, για να επιταχύνουν τη διαδικασία του εμβολιασμού, μόλις βρεθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ