Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών ζητά ο Ακάρ

Image
ακάρ
 clock 10:16 | 23/01/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών ζητά ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι η ύπαρξη ελληνικών στρατευμάτων σε 16 ελληνικά νησιά αντιβαίνει το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Ακάρ κάνει λόγο για παραβίαση των συμφωνιών από την πλευρά της Αθήνας και την καλεί να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και σχέσεις καλής γειτονίας.

«Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκιο σε 16 νησιά του Αιγαίου», διαμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Σημειώνεται πως η απο-στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών αποτελεί πάγιο αίτημα της τουρκικής πλευράς, η οποία παραπέμπει στις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων.

Τσαβούσογλου: Η Ε.Ε. να ενεργεί ως «έντιμος μεσολαβητής»

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε στο Sputnik ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μεσολαβεί δίκαια και αντικειμενικά στη συνεχιζόμενη διένεξη ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο, που αφορά την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο, αντί να λαμβάνει απλώς αποφάσεις που στοχοθετούν την Άγκυρα».

«Η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίζει έναν ισορροπημένο και αντικειμενικό ρόλο στα ζητήματα. Χάριν της αλληλεγγύης, η ΕΕ είναι σε θέση να υποστηρίζει μόνο τα κράτη μέλη της. Όμως αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Αντί να κάνουν δηλώσεις ή να λαμβάνουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, θα πρέπει να βρούν τον τρόπο για να διευθετήσουν αυτό το πρόβλημα και μπορούν να είναι έντιμοι μεσολαβητές», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε την ΕΕ για «δύο μέτρα και δύο σταθμά και υποκρισία» στη διαχείριση της κατάστασης και πρόσθεσε πως η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Ο ίδιος δήλωσε πως πιστεύει ότι η κατάσταση θα πρέπει να διδάξει την ΕΕ «πώς να μοιράζεται» και να συνεργάζεται, ενώ πρόσθεσε πως η Τουρκία παραμένει ανοικτή για διάλογο.

Σημειώνεται πως η άφιξη του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στο οικόπεδο 8 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης που έχει κηρύξει η Κυπριακή Δημοκρατία αναδεικνύει την πλήρη αδιαφορία της Αγκυρας για οποιαδήποτε διεθνή συμφωνία έχει συνάψει η Λευκωσία με ξένες εταιρείες, ακόμα και γαλλικές, εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Ανεξαρτήτως αν ισχύουν οι πληροφορίες περί έναρξης των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, η δέσμευση της περιοχής μέχρι το τέλος της άνοιξης από την τουρκική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) αποτελεί επίδειξη πλήρους αδιαφορίας οποιασδήποτε απόφασης της Λευκωσίας, αλλά και σαφές μήνυμα προς τη Γαλλία. Αποτελεί, επίσης, ουσιαστική προσπάθεια εξαγωγής φυσικού αερίου από κοίτασμα το οποίο είχε ήδη προσδιοριστεί από την ιταλική ΕΝΙ το 2017.

Συνολικά, η κίνηση αυτή συνιστά προφανή αποτυχία της πολιτικής που ακολούθησε η κυπριακή κυβέρνηση στην προσπάθειά της να κρατήσει τους Τούρκους μακριά από την ΑΟΖ της. Η Λευκωσία προχώρησε σε συμφωνία παραχώρησης των οικοπέδων 2, 3, 7, 8 και 9 στην κοινοπραξία Total/ENI. Και τούτο λόγω της εμφανούς ιταλικής απροθυμίας να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και, αντιστρόφως, της προωθημένης γαλλικής άποψης περί προάσπισής τους. Απομένει να φανεί εάν η Αγκυρα, όπως ανακοίνωσε ήδη ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, θα προχωρήσει και στις υπόλοιπες πέντε γεωτρήσεις εντός του 2020 και αν αυτές λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τη γαλλοϊταλική κοινοπραξία. Ο κ. Ντονμέζ δήλωσε ότι το «Γιαβούζ» μπήκε την Παρασκευή «στην περιοχή Λευκωσία-1» (όπως έχει ονομάσει το οικόπεδο 8 η Αγκυρα). «Προηγουμένως στα ανατολικά του νησιού είχαμε κάνει γεώτρηση. Τώρα θα κάνουμε στις περιοχές λίγο πιο νότια», είπε ο κ. Ντονμέζ.

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis