Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον χρόνο λήξης των ομολόγων

Image
12s2lagr-thumb-large.jpg
 clock 10:48 | 12/06/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Το ΔΝΤ θα παραμείνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεσμευμένο με την Ελλάδα, είπε η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ χθες, μετά τη συνάντησή της με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Η ίδια προσέθεσε ότι τα πράγματα, όσον αφορά τους όρους συμμετοχής του Ταμείου, θα είναι πιθανότατα πιο ξεκάθαρα μετά το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. «Εξετάζουμε όλες τις επιλογές», είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσπάθειες των Ευρωπαίων επικεντρώνονται το τελευταίο διάστημα στην αναζήτηση μέτρων που θα επιτρέψουν στο ΔΝΤ να αναγνωρίσει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, έστω και μόνο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, προκειμένου να ολοκληρωθεί χωρίς αναταράξεις το ελληνικό πρόγραμμα και να μην προκληθούν έντονα αρνητικές αντιδράσεις στις αγορές.

Ο χρόνος επέκτασης της λήξης των ομολόγων, το εύρος των ομολόγων τα οποία θα αφορούν τα μέτρα, αλλά και ο αυτοματισμός ή μη των μέτρων χωρίζουν τη Γερμανία από τη μία πλευρά και το ΔΝΤ από την άλλη.

Με τις θέσεις του ΔΝΤ συντάσσεται, εξάλλου, σε μεγάλο βαθμό και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτι που ασκεί επιπλέον πίεση στη Γερμανία.

Ως προς τον χρόνο επέκτασης της λήξης των ομολόγων, η Γερμανία φερόταν έως χθες να έχει υποχωρήσει από τα 3 στα 5 χρόνια, με το ΔΝΤ –και την ΕΚΤ– να πιέζουν για 15 χρόνια, μεσοσταθμικά. Η πληροφορία ότι ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να βρεθεί στα περίπου 8,5 χρόνια είναι συμβατή με τη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος πριν από ένα χρόνο που θεωρούσε το χρέος βιώσιμο με μια τέτοια παράταση.

Ο στόχος

Σε κάθε περίπτωση, βασική επιδίωξη φαίνεται πως είναι ο περιορισμός στο ελάχιστο των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους τα αμέσως επόμενα χρόνια, έτσι ώστε η Ελλάδα να μη χρειαστεί να βγει στις αγορές για μεγάλα ποσά. Η κ. Μιράντα Ξαφά, senior scholar CIGI, είπε χθες μιλώντας σε συνέδριο του e-Κύκλου ότι έως το 2022 πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί χρέος 32 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 8 δισ. ευρώ τον χρόνο, ποσό που δεν είναι μεν μεγάλο, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να πάρει από τις αγορές η Ελλάδα. Ο δε σύμβουλος επιχειρήσεων Γιώργος Προκοπάκης είπε στο ίδιο συνέδριο ότι είναι απαραίτητο να κεφαλαιοποιηθούν οι τόκοι της περιόδου χάριτος 2023-2026 14 δισ. ευρώ, διότι διαφορετικά το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Σε αυτό τον ορίζοντα, έως το 2030, φαίνεται πως θα επικεντρωθούν οι όποιες παρεμβάσεις στην ελάφρυνση του χρέους, έτσι ώστε να επιτραπεί στο ΔΝΤ θετική αξιολόγηση για την ίδια περίοδο. Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, θεωρείται πιθανή η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ, περίπου 11 δισ. ευρώ, ενώ συζητείται και η εξαγορά των δανείων της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών.

Ως προς το εύρος των ομολόγων που θα επεκταθούν, η συζήτηση από ευρωπαϊκής πλευράς περιορίζεται στα δάνεια του EFSF, 128 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και τα διμερή δάνεια της πρώτης περιόδου, ύψους 53 δισ. ευρώ, των οποίων η εξόφληση ξεκινά το 2020.

Βασικό πρόβλημα, εξάλλου, τόσο του ΔΝΤ όσο και της ΕΚΤ είναι η αιρεσιμότητα που θέλει η Γερμανία, δηλαδή η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης υπό όρους, κυρίως η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της Ελλάδας. Αιρεσιμότητα θέλει η Γερμανία ακόμη και για την ενεργοποίηση του λεγόμενου γαλλικού μηχανισμού, που θα συνδέει το μέγεθος της ελάφρυνσης με τον ρυθμό ανάπτυξης.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis