Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Στην Κίνα ο Πούτιν: Η σημασία της επίσκεψής του μετά και τον πόλεμο στη Γάζα

Image
Πούτιν - Κίνα
 clock 20:05 | 17/10/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

 Στο Πεκίνο έφτασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Τρίτη για μια επίσκεψη που υπογραμμίζει την υποστήριξη της Κίνας προς τη Μόσχα κατά τη διάρκεια του πολέμου της στην Ουκρανία, καθώς και τη ρωσική υποστήριξη στην προσπάθεια της Κίνας να επεκτείνει την οικονομική και διπλωματική της επιρροή στο εξωτερικό.

Οι δύο χώρες έχουν σφυρηλατήσει μια άτυπη συμμαχία κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δημοκρατικών εθνών, η οποία περιπλέκεται τώρα από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Η Κίνα έχει προσπαθήσει να εξισορροπήσει τους δεσμούς της με το Ισραήλ έναντι των σχέσεών της με το Ιράν και τη Συρία, δύο χώρες που υποστηρίζονται σθεναρά από τη Ρωσία και με τις οποίες η Κίνα έχει δημιουργήσει δεσμούς για οικονομικούς λόγους καθώς και για να αμφισβητήσει την επιρροή της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή.

Το αεροπλάνο του Πούτιν υποδέχθηκε τιμητική φρουρά καθώς ο Ρώσος ηγέτης ξεκίνησε την επίσκεψή του, η οποία αποτελεί επίσης ένδειξη υποστήριξης της υπογεγραμμένης πρωτοβουλίας "Ζώνη και Δρόμος" του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ για την κατασκευή υποδομών και την επέκταση της επιρροής της Κίνας στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται, πως υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνεδριάσει την Τετάρτη, στις 11:00, στο Μέγαρο Μαξίμου το Υπουργικό Συμβούλιο, με σκοπό την επίσκεψη του στο Ισραήλ με πιθανότερη ημέρα μετάβασής του να είναι η Πέμπτη 19 Οκτωβρίου.

Σε συνέντευξή του στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Πούτιν επαίνεσε τα μαζικά αλλά χαλαρά συνδεδεμένα έργα BRI.

"Ναι, βλέπουμε ότι κάποιοι το θεωρούν προσπάθεια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας να θέσει κάποιον υπό τον έλεγχό της, αλλά εμείς βλέπουμε διαφορετικά. Βλέπουμε απλώς μια επιθυμία για συνεργασία", δήλωσε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα CCTV, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο τη Δευτέρα.

Ο Πούτιν θα είναι ένας από τους προσκεκλημένους με το υψηλότερο προφίλ σε μια συγκέντρωση για τη 10η επέτειο της ανακοίνωσης του Σι για το σχέδιο BRI, το οποίο έχει φορτώσει χώρες όπως η Ζάμπια και η Σρι Λάνκα με βαρύ χρέος από συμβάσεις με κινεζικές εταιρείες για την κατασκευή δρόμων, αεροδρομίων και άλλων δημόσιων έργων που δεν θα μπορούσαν διαφορετικά να αντέξουν οικονομικά. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επαίνεσε την κινεζική πολιτική καθώς φέρνει ανάπτυξη σε παραμελημένες περιοχές.

Η συγκέντρωση έδωσε επίσης στον Πούτιν την ευκαιρία να συναντηθεί με άλλους παγκόσμιους ηγέτες που έχουν επικρίνει τη δυτική προσέγγιση στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Μιλώντας σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, η χώρα του οποίου είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι χώρες έχουν διατηρήσει καλούς δεσμούς παρά τις πρόσφατες εντάσεις.

"Προκαλεί ικανοποίηση το γεγονός ότι καταφέραμε να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε τις σχέσεις με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας", δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον Όρμπαν.

Image
Βλαντιμίρ Πούτιν

(Ο Πούτιν μαζί με τον ηγέτη της Κίνας, Xi Jinping, στο Κρεμλίνο τον Μάρτιο)

Ο Όρμπαν, ο οποίος έχει επανειλημμένα επικρίνει τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σημείωσε ότι η χώρα του παραμένει πρόθυμη να διατηρήσει τους δεσμούς με τη Ρωσία.

"Η Ουγγαρία δεν θέλησε ποτέ να έρθει σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Η Ουγγαρία ήταν πάντα πρόθυμη να διευρύνει τις επαφές", δήλωσε ο Όρμπαν στον Πούτιν. Η Ουγγαρία συνέχισε να επιδιώκει επαφές με τη Ρωσία στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου παρά τις κυρώσεις της ΕΕ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους την Παρασκευή σχετικά με την επίσκεψή του, ο Πούτιν είπε ότι θα περιλαμβάνει συνομιλίες για έργα που σχετίζονται με τη Ζώνη και τον Δρόμο, τα οποία, όπως είπε, η Μόσχα θέλει να συνδέσει με τις προσπάθειες μιας οικονομικής συμμαχίας χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που βρίσκονται κυρίως στην Κεντρική Ασία για την "επίτευξη κοινών αναπτυξιακών στόχων".

Υποβάθμισε επίσης τον αντίκτυπο της οικονομικής επιρροής της Κίνας σε μια περιοχή την οποία η Ρωσία θεωρεί εδώ και καιρό την αυλή της και στην οποία έχει εργαστεί για να διατηρήσει την πολιτική και στρατιωτική της επιρροή.

"Δεν έχουμε αντιφάσεις εδώ, αντίθετα, υπάρχει μια ορισμένη συνέργεια", δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Σι θα συζητήσουν επίσης τους αυξανόμενους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ της Μόσχας και του Πεκίνου στους τομείς της ενέργειας, της υψηλής τεχνολογίας και των χρηματοπιστωτικών βιομηχανιών. Η Κίνα έχει επίσης αυξήσει τη σημασία της ως εξαγωγικός προορισμός για τη Ρωσία.

Ο Alexander Gabuev, διευθυντής του Carnegie Russia Eurasia Center, δήλωσε ότι από την άποψη της Κίνας, "η Ρωσία είναι ένας ασφαλής γείτονας που είναι φιλικός, που είναι πηγή φθηνών πρώτων υλών, που είναι μια υποστήριξη για τις κινεζικές πρωτοβουλίες στην παγκόσμια σκηνή και που είναι επίσης μια πηγή στρατιωτικών τεχνολογιών, μερικές από αυτές που η Κίνα δεν έχει".

"Για τη Ρωσία, η Κίνα είναι η σανίδα σωτηρίας της, η οικονομική σανίδα σωτηρίας της στη βίαιη καταστολή της κατά της Ουκρανίας", δήλωσε ο Gabuev στο Associated Press.

"Είναι η σημαντικότερη αγορά για τα ρωσικά εμπορεύματα, είναι μια χώρα που παρέχει το νόμισμα και το σύστημα πληρωμών της για την τακτοποίηση των εμπορικών συναλλαγών της Ρωσίας με τον έξω κόσμο - με την ίδια την Κίνα, αλλά και με πολλές άλλες χώρες, και είναι επίσης η σημαντικότερη πηγή εισαγωγών εξελιγμένης τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των αγαθών διπλής χρήσης που χρησιμοποιούνται στη ρωσική στρατιωτική μηχανή".

Ο Gabuev δήλωσε ότι ενώ η Μόσχα και το Πεκίνο είναι απίθανο να δημιουργήσουν μια πλήρη στρατιωτική συμμαχία, η αμυντική τους συνεργασία θα αυξηθεί.

"Και οι δύο χώρες είναι αυτάρκεις όσον αφορά την ασφάλεια και επωφελούνται από τη συνεργασία, αλλά καμία από τις δύο δεν χρειάζεται πραγματικά εγγύηση ασφάλειας από την άλλη. Και πρεσβεύουν τη στρατηγική αυτονομία", δήλωσε.

"Δεν θα υπάρξει στρατιωτική συμμαχία, αλλά θα υπάρξει στενότερη στρατιωτική συνεργασία, περισσότερη διαλειτουργικότητα, περισσότερη συνεργασία για την από κοινού προβολή δυνάμεων, μεταξύ άλλων σε μέρη όπως η Αρκτική και περισσότερη κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη μιας αντιπυραυλικής άμυνας που καθιστά πιο περίπλοκο τον πυρηνικό σχεδιασμό των ΗΠΑ και τον σχεδιασμό των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην Ασία και στην Ευρώπη", πρόσθεσε.

Οι Κινέζοι και οι Σοβιετικοί ήταν αντίπαλοι στον Ψυχρό Πόλεμο για την επιρροή μεταξύ των αριστερών κρατών, αλλά η Κίνα και η Ρωσία έχουν έκτοτε συνεργαστεί στον οικονομικό, στρατιωτικό και διπλωματικό τομέα.

Λίγες εβδομάδες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Σι στο Πεκίνο και οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία με την οποία δεσμεύτηκαν για μια σχέση "χωρίς όρια". Οι προσπάθειες του Πεκίνου να παρουσιαστεί ως ουδέτερος μεσίτης ειρήνης στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν απορριφθεί ευρέως από τη διεθνή κοινότητα.

Ο Σι επισκέφθηκε τη Μόσχα τον Μάρτιο, στο πλαίσιο ενός καταιγισμού ανταλλαγών μεταξύ των χωρών. Η Κίνα έχει καταδικάσει τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, αλλά δεν έχει ασχοληθεί άμεσα με το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε για τον Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με την κατηγορία της φερόμενης εμπλοκής του στις απαγωγές χιλιάδων παιδιών από την Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Γιατί ο Νετανιάχου καθυστερεί την χερσαία επιχείρηση στη Γάζα;

«Κλείδωσε» η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ - Πιθανότερη ημέρα η Πέμπτη

Ηράκλειο - ελαιόλαδο: Σκέψεις για μείωση του κόστους άλεσης στα ελαιουργεία λόγω της υψηλής τιμής

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis