Κόσμος

Στη Ρωσία ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας

 Ρούμεν Ράντεφ

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρουμέν Ράντεφ θα επισκεφθεί τη Ρωσία στο διάστημα 21-22 Μαΐου, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS εκπρόσωπος της βουλγαρικής πρεσβείας στην Μόσχα.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της βουλγαρικής προεδρίας, η επίσκεψη του προέδρου της χώρας θα συμπέσει με τον εορτασμό της ημέρας βουλγαρικής κουλτούρας και γραφής. Η βουλγαρική προεδρία διευκρίνισε ότι εξετάζονται επίσης οι ημερομηνίες της πιθανής επίσκεψης του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Βουλγαρία.
 
Σήμερα ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, σε μια σύντομη ενημέρωση αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του στην Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι «η συμβολή της Βουλγαρίας στον παγκόσμιο και ανθρώπινο πολιτισμό δεν μπορεί να είναι όμηρος της πολιτικής αντιπαράθεσης». «Συγκεκριμένα την περίοδο της αντιπαράθεσης είναι που πρέπει να διατηρούμε τον διάλογο. Πρέπει να αναζητούμε τα κοινά μας συμφέροντα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και να αναζητούμε τις δυνατότητες που απαιτούνται για να μειωθεί η ένταση», δήλωσε ο Ράντεφ.
 
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας προσέθεσε ότι στόχος της Βουλγαρίας είναι να πετύχει τη διαφοροποίηση όσον αφορά στις προμήθειες φυσικού αερίου και ενεργειακών πόρων. «Σε σχέση με αυτό πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε περισσότερες θέσεις (προμήθειες) και διελεύσεις, και αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια, μεγάλες δυνατότητες και πιο χαμηλές τιμές», επεσήμανε ο Βούλγαρος πρόεδρος.
 
Προηγουμένως ο Ράντεφ είχε χαρακτηρίσει τις σχέσεις με τη Ρωσία στρατηγικής σημασίας. Στα τέλη Μαρτίου ο Βούλγαρος πρεσβευτής στην Μόσχα είχε ανακληθεί στην Σόφια για διαβουλεύσεις με αφορμή την υπόθεση της δηλητηρίασης του ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ, ωστόσο η Βουλγαρία δεν προχώρησε στην απέλαση ρώσων διπλωματών σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Βρετανία.

Κόσμος

Κορωνοϊός - Σαρλ Μισέλ: Προτεραιότητά μας το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σαρλ Μισέλ

Στην προτεραιότητα των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δημιουργήσουν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα είναι αναγνωρισμένο σε ευρωπαϊκή κλίμακα, ακόμη και παγκοσμίως, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Grand Rendez-vous» στο δίκτυο «Europe 1», ο πρόεδρος Μισέλ υπογράμμισε ότι αυτά τα πιστοποιητικά θα πρέπει να καθορίζουν την ημερομηνία εμβολιασμού των πολιτών καθώς και τον τύπο του εμβολίου που έλαβαν. «Το πώς θα χρησιμοποιείται αυτό το πιστοποιητικό παραμένει ακόμα ερώτημα, καθώς υπάρχουν ζητήματα πολιτικά αλλά και δημοκρατικά», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι συζητήσεις των 27 επικεντρώνονται επί του παρόντος στη θέσπιση κοινών προτύπων για αυτά τα πιστοποιητικά, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αναγνώρισή τους μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Αναφορικά με το ερώτημα ενός πιθανού «ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού» που θα διευκολύνει τα ταξίδια κυρίως σε χώρες που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι προς το παρόν επικρατεί απροθυμία σε ορισμένα κράτη – μέλη, ενώ σε άλλα, όπως η Γερμανία η συζήτηση θεωρείται πρόωρη λόγω του χαμηλού ποσοστού των εμβολιασμών, όσο και των αβεβαιοτήτων που εξακολουθούν να υπάρχουν αναφορικά την επίδραση του εμβολίου στη μετάδοση του ιού.

Προς το παρόν, ο στόχος που θέτουν οι ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ είναι να εμβολιαστεί το 70% του ευρωπαϊκού πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι. «Αν πετύχουμε τον στόχο μας, αυτό θα σημαίνει ότι το 30% των ενηλίκων δεν θα εμβολιαστούν αυτό το καλοκαίρι. Είναι δίκαιο να κάνουμε το πιστοποιητικό ένα προνόμιο και να απαγορεύουμε σε άλλους να ταξιδεύουν;»,αναρωτήθηκε ο πρόεδρος Σαρλ Μισέλ, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις που υπάρχουν σε κράτη – μέλη, όπως η Γαλλία.

Αναφορικά με την απόφαση της Pfizer να μειώσει τον αριθμό των φιαλιδίων εμβολίων που στέλνουν σε ευρωπαϊκές χώρες, ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι την επόμενη ημέρα από την ανακοίνωση, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τηλεφώνησε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας για να ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με τον χρόνο παράδοσης.

«Χτυπήσαμε τη γροθιά μας στο τραπέζι, γεγονός που κατέστησε δυνατή τη μείωση της καθυστέρησης», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Από τότε η εταιρεία ανακοίνωσε ένα σχέδιο για να επιστρέψει στο αρχικό χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκινώντας από αύριο, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.

Ειδήσεις σήμερα

Πρόσκληση Μαδούρο προς Μπάιντεν να «γυρίσουν τη σελίδα»

Ισραήλ - κορωνοϊός: Έξι έγκυες γυναίκες νόσησαν από το μεταλλαγμένο στέλεχος

Κορωνοϊός - Βρετανία: Πεθαίνουν 5 ασθενείς σε ΜΕΘ ανά 12 ώρες