Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ
Στενά Ορμούζ: Ανοικτά λέει το Ιράν αλλά με όρους -Κρίσιμες εξελίξεις για τη ναυσιπλοΐα
Στενά Ορμούζ
 clock 15:35 | 23/03/2026
writer icon newsroom ekriti.gr

Σε κρίσιμο σημείο παραμένει η κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ, με το Ιράν να επιχειρεί να στείλει μήνυμα αποκλιμάκωσης, χωρίς ωστόσο να απομακρύνεται πλήρως από τη σκληρή γραμμή.

Οι τελευταίες δηλώσεις αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ομαλοποίησης της ναυσιπλοΐας, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Ο εκπρόσωπος του Ιράν στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) του ΟΗΕ, Αλί Μουσαβί, δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι «έτοιμη να συνεργαστεί» με τον οργανισμό για την ενίσχυση της ασφάλειας και την προστασία των ναυτικών στον Περσικό Κόλπο, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Mehr.

Όπως ανέφερε, τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν ανοικτά για τη ναυσιπλοΐα, με εξαίρεση πλοία που συνδέονται με «εχθρούς του Ιράν».

Τόνισε επίσης ότι η διέλευση πλοίων είναι εφικτή, υπό την προϋπόθεση συντονισμού με τις ιρανικές αρχές για την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας.

«Η διπλωματία παραμένει προτεραιότητα του Ιράν. Ωστόσο, η πλήρης παύση των επιθέσεων και η αποκατάσταση εμπιστοσύνης είναι απαραίτητες», υπογράμμισε.

Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι οι επιθέσεις τους αποτελούν τη βασική αιτία της έντασης στην περιοχή.

Ανοικτά ή υπό έλεγχο τα Στενά του Ορμούζ;

Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο οι δηλώσεις του Ιράν σηματοδοτούν πραγματική διάθεση αποκλιμάκωσης ή αποτελούν διπλωματική τακτική.

Οι αναφορές περί πιθανής επιβολής «διοδίων» έως και 2 εκατ. δολαρίων για τη διέλευση πλοίων ενισχύουν τα σενάρια ελέγχου της ναυσιπλοΐας από την Τεχεράνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιράν δεν έχει ανακοινώσει επίσημα το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ.

Ωστόσο, οι επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια και containerships έχουν δημιουργήσει συνθήκες de facto περιορισμού της ναυσιπλοΐας, επηρεάζοντας μια από τις σημαντικότερες ενεργειακές οδούς παγκοσμίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δίκη για τα Τέμπη: Αναβολή για 1η Απριλίου -Οι συνεχείς... διακοπές, ένταση και οργή συγγενών για την αίθουσα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτά είναι τα έκτακτα μέτρα οικονομικής στήριξης

Γιώργος Τσαγκαράκης: «Είχε πιστοποιήσεις για το Ευαγγέλιο» λέει ο δικηγόρος – Τον «καίνε» οι καταγγελίες

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis