Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Τουλάχιστον 11 νεκροί στη χειρότερη επίθεση σε σχολείο στην ιστορία της χώρας - Νεκρός και ο δράστης

σουηδία επίθεση
 clock 08:53 | 05/02/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Η σουηδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν - ανάμεσά τους και ο δράστης- σε ένα κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων, με τον Σουηδό πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει την επίθεση ως τη χειρότερη στην ιστορία της χώρας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί.

Η ένοπλη επίθεση σημειώθηκε χθες γύρω στις 12:30 μ.μ τοπική ώρα (11:30 π.μ ώρα Ελλάδας) στο σχολείο Ρισμπέργσκα στην πόλη Ορεμπρό, στην κεντρική Σουηδία, περίπου 200 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Στοκχόλμης.

«Δέκα άνθρωποι πέθαναν σήμερα», είπε ο Ρομπέρτο Άιντ Φόρεστ, ο αρχηγός της αστυνομίας του Ορεμπρό. Ο δράστης δεν ήταν γνωστός στις αστυνομικές αρχές, «δεν είχε καμία σχέση με συμμορίες», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι δεν θα γίνουν άλλες επιθέσεις.

Τουλάχιστον πέντε άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Τέσσερις υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση - ένας τραυματίστηκε σοβαρά, δύο είναι σταθεροί και ένας ελαφρά, δήλωσε η αστυνομία σε συνέντευξη Τύπου.

Το κέντρο όπου έγινε η επίθεση απευθύνεται σε μαθητές άνω των 20 ετών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του. Προσφέρει μαθήματα πρωτοβάθμιας και ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και μαθήματα σουηδικών για μετανάστες, επαγγελματική κατάρτιση και προγράμματα για άτομα με διανοητική αναπηρία.

Το προφίλ του δράστη

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι TV4, ο φερόμενος ως δράστης ήταν 35 ετών και αργά χθες το απόγευμα η αστυνομία ερεύνησε το σπίτι του στο Ορεμπρό. Είχε άδεια οπλοφορίας και το ποινικό μητρώο του ήταν λευκό.

Σε τελευταία ενημέρωση από την αστυνομία αναφέρουν ότι πεποίθησή τους είναι ότι ο δράστης έδρασε μόνος του, αλλά δεν μπορούν να αποκλείσουν περισσότερους δράστες που συνδέονται με το περιστατικό. Το προφίλ και το κίνητρο του δεν είναι ακόμη γνωστό και οι έρευνες των αρχών συνεχίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Aftonbladet, ο δράστης αυτοπυροβολήθηκε. Ο 35χρονος είχε απομακρυνθεί από την οικογένειά του, δήλωσε συγγενής στο σουηδικό μέσο. «Είχε προβλήματα ψυχικής υγείας και δεν συμπαθούσε τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Η Expressen αναφέρει ότι ο δράστης ήταν κάτοικος του Ορεμπρό και ήταν εγγεγραμμένος σε διεύθυνση στα κεντρικά σημεία της πόλης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ινδονησία: Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,2 Ρίχτερ

Ντόναλντ Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα πάρουν τον έλεγχο της Γάζας

Ο Ζελένσκι επιδιώκει απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis