Κόσμος

Σουδάν: Ο πρώην πρόεδρος Μπασίρ καταδικάστηκε για διαφθορά

σουδάν, μπασίρ

Δικαστήριο του Σουδάν καταδίκασε σήμερα τον πρώην πρόεδρο Όμαρ αλ-Μπασίρ σε κράτηση δύο χρόνων σε εγκαταστάσεις σωφρονισμού αφού τον έκρινε ένοχο για διαφθορά -- είναι η πρώτη δικαστική απόφαση σε βάρος του πρώην ηγέτη ο οποίος εκδιώχθηκε στη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου δήλωσε πως ο Μπασίρ, 75 ετών, ο οποίος εκδιώχθηκε τον Απρίλιο έπειτα από πολύμηνες διαδηλώσεις στους δρόμους κατά της 30ετούς διακυβέρνησής του, θα σταλεί σε εγκαταστάσεις σωφρονισμού, αντί στη φυλακή, λαμβανομένης υπόψη της ηλικίας του.

Διέταξε επίσης την κατάσχεση εκατομμυρίων ευρώ και σουδανέζικων λιρών που βρέθηκαν στην κατοικία του Μπασίρ όταν ο τελευταίος ανατράπηκε.

Η καταδίκη του Μπασίρ είναι μια δοκιμή για το πόσο γρήγορα και μέχρι πού μπορούν να δράσουν οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές που μοιράζονται τώρα την εξουσία στο Σουδάν προκειμένου να ανατρέψουν την κληρονομιά του.

Πριν από τη σημερινή ετυμηγορία, εκατοντάδες υποστηρικτές του ισλαμιστή πρώην προέδρου συγκεντρώθηκαν στους δρόμους κοντά στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Στρατιώτες και στρατιωτικά οχήματα αναπτύχθηκαν στην περιοχή, αποκλείοντας την πρόσβαση στο προεδρικό μέγαρο και το υπουργείο Άμυνας, ενώ στο δικαστήριο υπήρχε ισχυρή παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο Μπασίρ καταζητείται επίσης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος του το 2009 και 2010 για τις κατηγορίες της γενοκτονίας, των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στην επαρχία Νταρφούρ του Σουδάν.

Ντυμένος με την παραδοσιακή λευκή ενδυμασία και το λευκό τουρμπάνι, ο Μπασίρ άκουσε ήρεμα μέσα από ένα μεταλλικό κελί την ανάγνωση της ετυμηγορίας από τον δικαστή, Αλ-Σαντίκ Αμπντελραχμάν.

«Ο κατηγορούμενος, Όμαρ αλ-Μπασίρ, θα σταλεί σε εγκαταστάσεις κοινωνικού σωφρονισμού για μια περίοδο δύο ετών... Τα ποσά ξένου συναλλάγματος και εθνικού νομίσματος που βρέθηκαν κατάσχονται», είπε ο Αμπντελραχμάν.

Ο Άχμεντ Ιμπραχίμ αλ-Ταχίρ, ο επικεφαλής των συνηγόρων υπεράσπισης του Μπασίρ, είπε ότι θα ασκήσει έφεση. «Ο δικαστής εξέδωσε την απόφαση αυτή στη βάση πολιτικών κριτηρίων, παρ΄όλ΄αυτά εξακολουθούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στη σουδανική δικαιοσύνη», δήλωσε ο Ταχίρ στους δημοσιογράφους.

Ο πρώην πρόεδρος είναι αντικείμενο πολλών άλλων δικαστικών υποθέσεων στο Σουδάν. Τον Μάιο, απαγγέλθηκαν σε βάρος του κατηγορίες για πρόκληση και ανάμιξη στη δολοφονία διαδηλωτών, και αυτή την εβδομάδα κλήθηκε για ανάκριση για τον ρόλο του στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1989 χάρη στο οποίο ανήλθε στην εξουσία.

Οι αρχές που κυβερνούν το Σουδάν βάσει μιας τριετούς συμφωνίας για τον καταμερισμό της εξουσίας που επιτεύχθηκε τον Αύγουστο ανυπομονούν να δείξουν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στη διαδικασία μετάβασης στη χώρα πριν από την πρώτη επέτειο της έναρξης της εξέγερσης εναντίον του Μπασίρ.

Προχθές, Πέμπτη, ο αξιωματικός του σουδανικού στρατού αρμόδιος για την αφαίρεση των εξουσιών του παλαιού καθεστώτος ανακοίνωσε τη διάλυση των διοικητικών συμβουλίων του δικηγορικού συλλόγου και των συνδικάτων του Σουδάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SUNA.

Ανακοίνωσε επίσης τον διορισμό μιας επιτροπής για την εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων του Εθνικού Κόμματος του Κογκρέσου του Μπασίρ.

Οι διαδηλώσεις, που προκλήθηκαν από την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, άρχισαν να επεκτείνονται σε όλο το Σουδάν στις 19 Δεκεμβρίου 2018.

Σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα, μία ομάδα στρατηγών απομάκρυνε από την εξουσία τον Μπασίρ και τον φυλάκισε στη φυλακή Κόμπαρ του Χαρτούμ, όπου εκείνος είχε φυλακίσει χιλιάδες πολιτικούς αντιπάλους του στη διάρκεια της καταπιεστικής διακυβέρνησής του.

Κόσμος

Γερμανική Βουλή: Παράνομο το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης λέει η επιστημονική υπηρεσία

γερμανική βουλή

H νομική προσέγγιση του μνημονίου κατανόησης ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη σχετικά με τη δικαιοδοσία των θαλασσίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο από την Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής είναι εξαντλητική και καταγράφεται σε 18 σελίδες. Σε αυτές, όπως αποκαλύπτεται σε ρεπορτάζ της Deutsche Welle,  περιγράφεται με μεγάλη λεπτομέρεια η προβληματική υπό το πρίσμα και των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, και από την άλλη των νομικών θέσεων της ελληνικής πλευράς. Γίνεται συστηματική καταγραφή και παρουσίαση όλων των επιστολών που οι δύο χώρες απέστειλαν στα ΗΕ μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης στις 27 Νοεμβρίου του 2019 ανάμεσα στον τούρκο πρόεδρο και τον πρωθυπουργό Σαράτζ, η οποία έγινε «χωρίς τη σύμφωνη γνώμη με άλλες μεσογειακές χώρες» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το μνημόνιο παραβιάζει το εθιμικό Δίκαιο Θαλάσσης και κατά συνέπεια είναι παράνομο και λειτουργεί σε βάρος τρίτων.

Παραβίαση του εθιμικού δικαίου

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα βασικά σημεία, στα οποία καταλήγει η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής βουλής, λόγω της απόρριψης του μνημονίου από το λιβυκό κοινοβούλιο στις 4 Ιανουαρίου του 2020, εγείρονται αμφιβολίες για το κατά πόσο το μνημόνιο μπορεί να τεθεί σε ισχύ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Από την άλλη πλευρά Ελλάδα και Τουρκία υπό το πρίσμα της διένεξης στο Αιγαίο, υποστηρίζουν διαφορετικές νομικές θέσεις σε ότι αφορά την αναγνώριση, την διεκδίκηση δικαιωμάτων και την οριοθέτηση των θαλασσίων περιοχών, ειδικότερα της ΑΟΖ. Στο άρθρο 121 παράγραφος 2 της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο Θαλάσσης εμφαίνεται σαφώς ότι οι νήσοι ανεξάρτητα του μεγέθους τους διαθέτουν υφαλοκρηπίδα. Συνεπώς οι θαλάσσιες περιοχές των νήσων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την οριοθέτηση των ΑΟΖ. Εκτός αυτού η Τουρκία δεν μπορεί να προβάλλει ως νομικά δεσμευτικό τον ισχυρισμό, ότι οι προβλέψεις της Σύμβασης για το Δίκαιο Θαλάσσης, σύμφωνα με το οποίο ακόμη και οι νήσοι διαθέτουν ΑΟΖ, δεν τη δεσμεύουν, αφού η χώρα δεν έχει επικυρώσει τη σύμβαση, επειδή (ακόμη και τρίτα κράτη που δεν έχουν προσχωρήσει και επικυρώσει τη σύμβαση) δεσμεύονται μέσω του εθιμικού δικαίου.

Μάλιστα σε ένα άλλο σημείο των συμπερασμάτων επισημαίνεται σαφώς ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει το αναγνωρισμένο εθιμικό δίκαιο των ελληνικών νησιών με το να «αρνείται» την ελληνική ΑΟΖ νοτιοανατολικά της Κρήτης και δημιουργεί (αντιποιείται) μια δική της ενιαία ΑΟΖ μέχρι τις ακτές της Κρήτης και της Ρόδου. Τέλος, στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι η θαλάσσια οριοθέτηση των ΑΟΖ των νήσων είναι σε ορισμένες περιπτώσεις πολύπλοκη. Φαίνεται όμως η οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, έτσι όπως προβλέπεται από το διμερές μημόνιο, δεν εναρμονίζεται με τις αρχές της ακριβοδίκαιης οριοθέτησης (equitable delimitation, υπό την έννοια του άρθρου 74 της Σύμβασης του Δικαίου Θαλάσσης.

Να θέσει θέμα μνημονίου η Μέρκελ

Ενδιαφέρουσα και μια ακόμη πτυχή από την παρουσίαση των επιχειρημάτων είναι η θέση που εκφράζουν οι νομικοί της γερμανικής βουλής ότι τυχόν διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ανατοτολική Μεσόγειο μπορεί να γίνει μόνο «λαμβάνοντας υπόψη τις θαλάσσιες περιοχές των ελληνικών νησιών και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, της Κύπρου και ενδεχομένως άλλων μεογειακών χωρών."

Η βουλευτής του κόμματος «Η Αριστερά», τουρκικής καταγωγής Σεβίμ Ντάγκντελεν, η οποία και ζήτησε από την επιστημονική υπηρεσία τη γνωμάστευση, κάλεσε την καγκελάριο Μέρκελ να θέσει θέμα μνημονίου στην συνάντησή της Παρασκευής με τον πρόεδρο Ερντογάν. "Όποιος, όπως ο τούρκος πρόεδρος, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στη περιοχή και με επιθετική εξωτερική πολιτική στηρίζει την ισλαμιστική τρομοκρατία στην περιοχή, δεν μπορεί να είναι εταίρος» τόνισε η κυρία Ντάγκντελεν. Σε ότι αφορά τη γνωμάτευση της επιστημονικής υπηρεσίας, η βουλευτής υποστηρίζει ότι αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο για το ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει άμεσα τις πωλήσεις όπλων και τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία.