Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

SOS για τους Ολυμπιακούς Αγώνες: Αθλητές κινδυνεύουν να πεθάνουν από τη ζέστη

Ζέστη Ολυμπιακοί
 clock 12:10 | 18/06/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού μπορεί να είναι οι πιο ζεστοί Αγώνες που έχουν καταγραφεί, με κορυφαίους αθλητές να προειδοποιούν ότι η πρόβλεψη για καύσωνα κατά τη διοργάνωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση αθλητών ή - στη χειρότερη περίπτωση - ακόμη και σε θανάτους στη διάρκεια αγώνων.

Μια νέα έκθεση με τίτλο «Rings of Fire: Heat Risks» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, υποστηρίζει ότι οι αγώνες του 2021 που διεξήχθησαν στο Τόκιο «άνοιξαν ένα παράθυρο σε έναν ανησυχητικό, κλιμακούμενο κανόνα για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες».

Με θερμοκρασίες πάνω από 34 βαθμούς Κελσίου και την υγρασία να πλησιάζει το 70%, οι Αγώνες χαρακτηρίστηκαν ως «οι πιο ζεστοί στην ιστορία». «Οι διαγωνιζόμενοι έκαναν εμετό και λιποθύμησαν στις γραμμές τερματισμού, αναπηρικά καροτσάκια χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφέρουν τους αθλητές μακριά από τις ηλιόλουστες αρένες ενώ ο Ρώσος τενίστας Ντανίιλ Μεντβέντεφ ρώτησε στη διάρκεια του Αγώνα τον διαιτητή ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν σβησει στο κορτ λόγω υπερβολικής ζέστης

Η αδράνεια για την κλιματική αλλαγή και ο συνεχιζόμενος ρυθμός χρήσης ορυκτών καυσίμων έχει κάνει τον κόσμο να θερμαίνεται περαιτέρω τα τρία χρόνια από τότε και τα κρούσματα ακραίας ζέστης που θέτουν σε κίνδυνο και υπονομεύουν τα αθλητικά γεγονότα έχουν αυξηθεί.

«Γνωρίζουμε τώρα ότι οι Αγώνες του Παρισιού έχουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουν [το ρεκόρ θερμότητας του Τόκιο]», δήλωσε η Έμα Πόκοκ, διευθύνουσα σύμβουλος της FrontRunners, μιας από τις οργανώσεις πίσω από την έκθεση, «με την κλιματική αλλαγή που οφείλεται στην καύση ορυκτών καυσίμων να συμβάλλει στη ζέστη ρεκόρ τους τελευταίους μήνες».

Η Πόκοκ περιέγραψε την έκθεση «Rings of Fire» ως «διακύβευμα στο έδαφος» και μια επείγουσα έκκληση προς τις Αρχές του αθλητισμού να αναλάβουν δράση για την παγκόσμια θέρμανση. «Αν ο πλανήτης συνεχίσει να θερμαίνεται, ο αθλητισμός όπως γνωρίζουμε και αγαπάμε κινδυνεύει».

Από το 1924, όταν το Παρίσι φιλοξένησε για τελευταία φορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι ετήσιες θερμοκρασίες στη γαλλική πρωτεύουσα έχουν αυξηθεί κατά 1,8 βαθμούς Κελσίου, ενώ, κατά μέσο όρο, υπάρχουν 23 περισσότερες «καυτές» ημέρες (25 βαθμούς Κελσίου +) και εννέα ακόμη «καυτές» (30 Κελσίου +) ημέρες το χρόνο.

Το Παρίσι έχει βιώσει 50 καύσωνες από το 1947, και έχουν αυξηθεί σε συχνότητα και ένταση ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Το 2003, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο - την ίδια ώρα που θα διεξαχθούν οι επερχόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες - ένας καύσωνας ρεκόρ είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους από 14.000 υπερβολικούς θανάτους στη Γαλλία.

Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Météo France έχει ήδη προβλέψει θερμότερες από τις κανονικές συνθήκες για τον Μάιο έως τον Ιούλιο σε ολόκληρη τη χώρα. Υπάρχει 70% πιθανότητα το καλοκαίρι να είναι πιο ζεστό από το συνηθισμένο, είπε ο μετεωρολόγος. Σε μια «συναινετική δήλωση», η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πρότεινε μια σειρά κανόνων για την προστασία της υγείας των αθλητών. Αλλά αναγνώρισε την υπερβολική ζέστη ως ένα αυξανόμενο πρόβλημα για τον αθλητισμό σε όλο τον κόσμο.

«Δυστυχώς, το επίπεδο του περιβαλλοντικού θερμικού στρες που βιώνουν οι ελίτ αθλητές θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια λόγω του συνδυασμού της αυξημένης επικράτησης, της έντασης και της διάρκειας περιόδων καύσωνα που συμβαίνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής και της παγκοσμιοποίησης του αθλητισμού οδηγώντας σε περισσότερους αγώνες που διοργανώνονται σε εξαιρετικά ζεστά κλίματα».

Οι ζεστές και/ή υγρές συνθήκες καθιστούν πιο δύσκολο για τους αθλητές να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός τους, μειώνοντας τη φυσική απόδοση, ιδιαίτερα σε αγώνες αντοχής. Για τους αθλητές που αγωνίζονται σε υπερβολική ζέστη, οι κίνδυνοι για την υγεία κυμαίνονται από ηλιακό έγκαυμα και θερμικές κράμπες, μέχρι θερμική εξάντληση ή ακόμα και κατάρρευση από θερμοπληξία, κάτι που είναι απειλητικό για τη ζωή.

Ο Αυστραλός δρομέας Rhydian Cowley θα αγωνιστεί στους τρίτους Ολυμπιακούς του στο Παρίσι και δήλωσε ότι ανησυχεί για την υγεία και τις ζωές των αθλητών. «Γνωρίζουμε ήδη ότι η υπερβολική ζέστη είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος στον γενικό πληθυσμό και ότι ακόμη και με προηγούμενη προετοιμασία και παρέμβαση, μπορεί να είναι επικίνδυνο για τους αθλητές να αγωνιστούν.

«Οπότε, οπωσδήποτε, ανησυχώ ότι η υπερβολική ζέστη στους Αγώνες θα μπορούσε να απειλήσει τις ζωές των αθλητών». Η Αυστραλή ακοντίστρια Kelsey-Lee Barber, χάλκινη Ολυμπιονίκης στο Τόκιο και δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια, δήλωσε ότι ανησυχεί για το πόσο γρήγορα έγινε πραγματικότητα ο αγώνας σε ακραίες θερμοκρασίες.

«Ενώ έχουμε προσαρμοστεί στην πιθανότητα να ανταγωνιζόμαστε σε ακραία ζέστη, η μεγαλύτερη εικόνα του γιατί το βιώνουμε δεν αντιμετωπίζεται: απλώς έγινε αποδεκτό και προγραμματίστηκε. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με την ευρύτερη εικόνα όσον αφορά την άνοδο της θερμοκρασίας».

Ο Sebastian Coe, πρόεδρος του World Athletics – και δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης – είπε ότι οι συνέπειες της παγκόσμιας θέρμανσης στους αθλητές «μπορεί να είναι ποικίλες και ευρείες», από μικρότερα ζητήματα που επηρεάζουν την απόδοση, όπως η διαταραχή ύπνου και οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής έως χρονισμοί συμβάντων, σε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως άγχος και τραυματισμός που σχετίζεται με τη ζέστη.

«Ενώ οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται, η κλιματική αλλαγή θα πρέπει να θεωρείται όλο και περισσότερο ως υπαρξιακή απειλή για τον αθλητισμό. Βρισκόμαστε σε αγώνα αγώνα ενάντια στο χρόνο. Και αυτός είναι ένας αγώνας που απλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φύλαξη από περιπολικό ζήτησε η σύζυγος του Απόστολου Λύτρα μετά τον ξυλοδαρμό της

Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω 16χρονος για ληστεία σε βάρος ανηλίκων

Σύνοδος Κορυφής: Καμία συμφωνία για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis