Κόσμος

Σερβία - κορωνοϊός: Θα επανεξεταστεί ο αριθμός των θανάτων

Σερβία - Εκλογές

Η Σερβία θα επανεξετάσει τα δεδομένα από την αρχή της επιδημίας του κορωνοϊού προκειμένου να ελέγξει το ποσοστό των θανάτων και να διορθώσει τις όποιες παρατυπίες, ύστερα από τις δηλώσεις του κορυφαίου επιδημιολόγου της χώρας που αμφισβήτησε τα στοιχεία.
«Θα διενεργήσουμε τον έλεγχο με τον πλέον ειλικρινή τρόπο. Πιστεύω στις ειδικές γνώσεις των ανθρώπων μας. Ποτέ δεν κρύψαμε τίποτα και ό,τι κάναμε, το κάναμε με διαφάνεια», δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς σήμερα σε δημοσιογράφους.

Η Σερβία κατέγραψε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στις αρχές Μαρτίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 33.551 άνθρωποι έχουν μολυνθεί και 749 έχασαν τη ζωή τους αφού ασθένησαν με COVID-19.

Ο Πρέντραγκ Κον, μέλος της ομάδας που διορίστηκε από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, δήλωσε προχθές, Τρίτη, ότι ο επίσημος απολογισμός για τους νεκρούς στην πρωτεύουσα Βελιγράδι είναι τρεις φορές μικρότερος από τον πραγματικό αριθμό.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου NewsMax Adria TV, ο Κον συνέδεσε την απόκλιση αυτή, που είπε ότι ήταν ιδιαίτερα μεγάλη τον Ιούνιο, με το ανακριβές, όπως το χαρακτήρισε, πληροφοριακό σύστημα.

Η βαλκανική χώρα κατέγραψε μεγάλη αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και επίσης τον Ιούλιο, αφού χαλάρωσε τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στα μέσα Μαρτίου για να ανακοπεί η εξάπλωση της COVID-19.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί μετά τον Αύγουστο.
 

Κόσμος

Τουρκία: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ

μεσουτ γιλμαζ

Πέθανε σε ηλικία 73 ετών ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Γιλμάζ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης εδώ και δύο μήνες.

Κατά τις ίδιες πηγές είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για όγκους στον πνεύμονα και το κεφάλι.

Συγκινημένη δήλωσε στις πρώτες της κουβέντες στο CNN Turk η σύζυγος του Γιλμάζ, Μπέρνα, η οποία ήταν δίπλα του σε όλη την περίοδο της περιπέτειας της υγείας του.

Ποιος ήταν ο Μεσούτ Γιλμάζ

Ο Μεσούτ Γιλμάζ γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 1947 στην Κωνσταντινούπολη και ήταν απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Άγκυρας

Ανήκε στο «Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας». Έγινε Υπουργός Τουρισμού στην Κυβέρνηση Οζάλ. Από την εκλογή του Οζάλ στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αποτέλεσε τον αρχηγό της εσωκομματικής αντιπολίτευσης προς το νέο Πρωθυπουργό Γιλντιρίμ Ακμπουλούτ.

Το 1991 κατάφερε να εκλεγεί από Συνέδριο του κόμματος αρχηγός και ως εκ τούτου Πρωθυπουργός της χώρας, καθώς το κόμμα του είχε την πλειοψηφία στη Βουλή. Παρέμεινε για λίγο Πρωθυπουργός. Ξαναέγινε το 1996 και ξανά την περίοδο 1997-1999. Από το 1999 ως το 2002 ήταν αναπληρωτής Πρωθυπουργός στην Κυβέρνηση Ετζεβίτ.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2002 το κόμμα του απέτυχε να μπει στη Βουλή και ο ίδιος δήλωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική. Τον Αύγουστο του 2006 όμως επαναδραστηριοποιήθηκε και προσπάθησε να ξαναμπεί στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.