Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ
Σεισμός 8,8 Ρίχτερ στη Ρωσία: Το τσουνάμι έφτασε στις ακτές των ΗΠΑ
τσουνάμι σεισμός
 clock 14:35 | 30/07/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, προκάλεσε πανικό και εκκενώσεις σε περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού, με τα πρώτα τσουνάμι να φτάνουν ήδη στις ακτές των ΗΠΑ.

Ο σεισμός μεγέθους 8,8 βαθμών σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στον Βόρειο Ειρηνικό, ανοικτά των ακτών της Ρωσίας, και χαρακτηρίστηκε από τους ειδικούς ως ένας από τους έξι ισχυρότερους που έχουν καταγραφεί στην ιστορία, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), το οποίο αρχικά είχε καταγράψει τον σεισμό στους 8 βαθμούς και αργότερα αναθεώρησε το μέγεθος.

Στο μεταξύ, σημειώθηκαν και μετασεισμοί που έφτασαν μέχρι και τα 6,9 Ρίχτερ.

Τσουνάμι στις ΗΠΑ

Τα τσουνάμι που προκλήθηκαν από τη σεισμική δόνηση έπληξαν ήδη τις ακτές της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των πολιτειών της Ουάσινγκτον, του Όρεγκον και της Καλιφόρνια.

Ειδικότερα, κύματα ύψους περίπου 50 εκατοστών παρατηρήθηκαν στο Arena Cove της Καλιφόρνια, 45 εκατοστών στην Crescent City και 42 εκατοστών στο Monterey.

«Ένα κύμα 50 εκατοστών μπορεί να έχει τεράστια ενέργεια», προειδοποίησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (National Weather Service) μέσω των κοινωνικών δικτύων.

 

«Προκαλούν προβλήματα παρόμοια με μεγάλες παλίρροιες και ισχυρά κύματα καταιγίδας: δηλαδή παράκτιες πλημμύρες και δραματικές μεταβολές της στάθμης του νερού στα λιμάνια», πρόσθεσε.

Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στην Crescent City, η οποία έχει χτυπηθεί από 32 τσουνάμι από το 1933 μέχρι σήμερα, ενώ ο καιρός συμβάλλει στην ένταση των φαινομένων.

Το τσουνάμι έφτασε στο Σαν Φρανσίσκο περίπου στη 1:12 π.μ. (τοπική ώρα), όπως ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία μέσω της πλατφόρμας Χ.

Οι προειδοποιήσεις για τσουνάμι παραμένουν ενεργές για τις βόρειες ακτές της Καλιφόρνια και εκτάσεις κατά μήκος του Όρεγκον και της Ουάσινγκτον, με τις αρχές να σημειώνουν ότι επικίνδυνα ρεύματα και επιπλέον κύματα ενδέχεται να συνεχιστούν για αρκετές ώρες μετά τα πρώτα χτυπήματα.

«Συμβουλεύουμε το κοινό να μείνει μακριά από τις παραλίες, τα λιμάνια και τους προβλήτες μέχρι να αρθούν οι ειδοποιήσεις», αναφέρει η Υπηρεσία.

Τα χειρότερα πέρασαν για τη Χαβάη

Στη Χαβάη, όπου οι κάτοικοι έσπευσαν να εγκαταλείψουν τις παραλιακές περιοχές υπό τον φόβο κυμάτων έως και 3 μέτρων, οι αρχικές προειδοποιήσεις για τσουνάμι υποβαθμίστηκαν σε συμβουλευτικές οδηγίες στις 10:39 μ.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

«Το χειρότερο κομμάτι του φαινομένου πέρασε», δήλωσε ο διευθυντής του Pacific Tsunami Warning Center, Chip McCreery, σύμφωνα με την εφημερίδα Honolulu Star-Advertiser.

Τσουνάμι 1,3 μέτρωνστην Ιαπωνία

Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι στην Ιαπωνία έλαβαν οδηγίες να εκκενώσουν τις περιοχές τους νωρίς το πρωί, με πολλούς να απομακρύνονται με αυτοκίνητα ή με τα πόδια προς υψηλότερα σημεία, καθώς κύμα ύψους 1,3 μέτρων έπληξε ένα λιμάνι στην Ιουάτε.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Asahi TV μετέδωσε ότι μια 58χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν το αυτοκίνητο της έπεσε από γκρεμό στην κεντρική επαρχία Μίε ενώ απομακρυνόταν από την περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Μεγασεισμός 8,8 Ρίχτερ στη Ρωσία: Συναγερμός για τσουνάμι, εκκενώσεις από Ιαπωνία ως ΗΠΑ

Ρωσία: Εξερράγη το ηφαίστειο Κλουτσεφσκόι μετά τον ισχυρό σεισμό

Καμτσάτκα: Ο σεισμός «χτύπησε» τη στιγμή χειρουργικής επέμβασης - Το βίντεο με την αντίδραση των γιατρών

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis