Κόσμος

Σε καθεστώς μίνι «lockdown» και οι Βρυξέλλες με απαγόρευση κυκλοφορίας

νοσοκομείο Βρυξέλλες

Αυστηρότερα μέτρα θα εφαρμόζονται από τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Οι 19 δήμαρχοι της βελγικής πρωτεύουσας συνεδρίασαν σήμερα και αποφάσισαν:

- την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 22.00 μέχρι τις 06.00

- το κλείσιμο των πολιτιστικών κέντρων, όπως τα θέατρα και οι κινηματογράφοι

- οι καλεσμένοι στους γάμους να μην ξεπερνούν τους 10

- την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού

- την ακύρωση των μη επαγγελματικών αθλητικών διοργανώσεων

- την απαγόρευση της συγκέντρωσης άνω των τεσσάρων ατόμων σε δημόσιους χώρους

- την ακύρωση των εκδηλώσεων για το Χαλοουίν

- την υποχρεωτική τηλεργασία όπου είναι εφικτό

- την ακύρωση των σχολικών εκδρομών

- το κλείσιμο των καταστημάτων στις 20.00.

Την Παρασκευή, ειδικοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα τα κρούσματα είναι πολύ πιθανόν να ξεπεράσουν τα 20.000 ημερησίως.

«Τα στοιχεία δείχνουν διπλασιασμό κάθε εννέα ημέρες » ανέφερε ο ιολόγος και εκπρόσωπος για τον Covid-19, Στήβεν Βαν Γκοτ. Ειδικότερα, σημείωσε ότι «τη Δευτέρα, το Βέλγιο κατέγραψε σχεδόν 13.000 κρούσματα σε μια μέρα και αυτή την εβδομάδα, πιθανότατα θα προχωρήσουμε σε 20.000 περιστατικά την ημέρα».

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ποιες περιοχές της χώρας παραμένουν στο "κόκκινο"

κορωνοϊός

Επιβεβλημένη χαρακτήρισε την απόφαση για παράταση του lockdown ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές και αυτό αποτελεί πηγή ανησυχίας. "Τέτοιες περιοχές που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα κορονοϊού σε σχέση με τον πληθυσμό τους είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Λέσβος" τόνισε.

"Ιδίως για την πόλη της Πάτρας ενόψει του Αγίου Ανδρέα, αυτής της μεγάλης γιορτής για την πόλη, εφιστούμε την προσοχή σε όλους ώστε να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα μαζί με την οικογένειά τους. Όχι με ανταλλαγή επισκέψεων που ούτως ή άλλως απαγορεύονται", ανέφερε και απηύθυνε έκκληση να "μην γίνει μία ακόμη μεγάλη τοπική γιορτή λόγος υπερμετάδοσης".