Κατόπιν αιτήματος του Ρουμάνου Προέδρου Νίκουσορ Νταν, το κοινοβούλιο συζήτησε το αίτημα των ΗΠΑ για την ανάπτυξη στρατευμάτων και μαχητικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Μιχαήλ Κογκαλνιτσέανου κοντά στην Κωνστάντζα, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας της Ρουμανίας, και στην αεροπορική βάση Κάμπια Τούρζιι στο κεντρικό τμήμα της χώρας.
Το αίτημα, το οποίο εγκρίθηκε με πλειοψηφία, ορίζει ότι οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν στρατεύματα και εξοπλισμό σε βάσεις στη Ρουμανία. Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση, αντιτιθέμενη στο αίτημα των ΗΠΑ, διέκοψε τις ομιλίες στο κοινοβούλιο με σφυρίγματα και χλευασμούς.
Ο Τζορτζ Σιμιόν, ηγέτης της Ρουμανικής Συμμαχίας Ενότητας (AUR), δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα ψήφιζε το αίτημα που θα οδηγούσε τη Ρουμανία σε πόλεμο.
Ο Πρόεδρος Nicuşor Dan δήλωσε νωρίτερα το πρωί ότι το αίτημα των ΗΠΑ αφορούσε αμυντικούς σκοπούς και ότι οι Ρουμάνοι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν. Δημοσιεύματα εθνικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει την ανάπτυξη δύο αεροσκαφών δεξαμενόπλοιων που χρησιμοποιούνται για τον ανεφοδιασμό στρατιωτικών αεροσκαφών εν πτήσει στην αεροπορική βάση Mihail Kogalniceanu και σχεδίαζαν να στείλουν περίπου 500 στρατιώτες στη Ρουμανία.
Σημειώθηκε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα μπορούσαν να παραμείνουν για μέγιστο διάστημα 90 ημερών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
35χρονη που πυροβόλησε έξω από το σπίτι της Ριάνα -Οι αλλόκοτες αναρτήσεις και το κίνητρο