ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο Μεντβέντεφ ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησής του

Ντμίτρι Μεντβέντεφ
 clock 17:11 | 15/01/2020

Κεραυνός εν αιθρία έπεσε στη Ρωσία η παραίτηση της κυβέρνησης, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός   Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. Η δήλωση ήρθε λίγη ώρα αφότου ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν έβγαλε την ετήσια ομιλία του, κατά την οποία ανακοίνωσε τις προτάσεις του για σημαντικές συνταγματικές αλλαγές.

«Οι προτάσεις, όταν υιοθετηθούν, θα επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές, όχι μόνο σε ένα ολόκληρο φάσμα άρθρων του Συντάγματος, αλλά και σε ολόκληρη ισορροπία εξουσίας, στη δύναμη της εκτελεστικής εξουσίας, της νομοθετικής και της δικαστικής», δήλωσε ο Μεντβέντεφ. «Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση με τη σημερινή της μορφή παραιτείται», πρόσθεσε.

Αποδεχόμενος την παραίτηση, ο Πούτιν ζήτησε από τους υπουργούς να λειτουργήσουν ως υπηρεσιακή κυβέρνηση, μέχρι τον σχηματισμό νεώτερης.Επίσης, τους ευχαρίστησε για το έργο τους και εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα.  «Δεν έγιναν όλα, όμως ποτέ δεν λειτουργούν τα πάντα πλήρως», ανέφερε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κρεμλίνο, ο Μεντβέντεφ συναντήθηκε με τον Πούτιν πριν την ομιλία του.  Ο Βλαντιμίρ Πούτιν καλείται να ορίσει τον νέο πρωθυπουργό, που ενδέχεται να σηματοδοτεί ποιον ευνοεί για πιθανό διάδοχό του στην προεδρία, καθώς η θητεία του ολοκληρώνεται το 2024. Μάλιστα, η Ρωσία έχει προεδρικές εκλογές το 2021 και ο Πούτιν θα επιχειρήσει να ελέγξει τη Δούμα για να περάσει τις αλλαγές που επιθυμεί.

Σύμφωνα με το Interfax, ο Πούτιν σχεδιάζει να δημιουργήσει τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία θα προσφερθεί στον Μεντβέντεφ,  με επικεφαλής τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε την καθιέρωση πλαφόν μέχρι δύο προεδρικές θητείες για κάθε πρόσωπο, αποδυναμώνοντας τον διάδοχό του. Οι αλλαγές θεωρείται από πολλούς ότι εντάσσονται στον σχεδιασμό του Πούτιν για την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη της προεδρίας του, κι ενώ πολλοί εκτιμούν ότι θα διεκδικήσει είτε μια θέση πρωθυπουργού, είτε επικεφαλής οργανισμού με κομβικές αρμοδιότητες.

Δεν θεωρήθηκε αξιόπιστος διάδοχος του Πούτιν

Ο Μεντβέντεφ είχε διατελέσει πρόεδρος της χώρας, το διάστημα 2008-2012 «αναπληρώνοντας» ουσιαστικά τον Πούτιν, που δεν μπορούσε λόγω συνταγματικού κωλύματος, να διεκδικήσει τρίτη συναπτή θητεία και είχε αναλάβει τον ρόλο του πρωθυπουργού.

Πάντως, όταν ο Πούτιν επέστρεψε, ήταν σαφές ότι ο προσωρινός αντικαταστάτης του δεν αποτελούσε βιώσιμη επιλογή για μόνιμος διάδοχός του.