Κόσμος

Πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη - Τατάρ στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων για την Αμμόχωστο

Αναστασιαδης Ταταρ

Tην πρώτη τους συνάντηση θα έχουν σε λίγη ώρα στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 7μμ στην οικία της μόνιμης αντιπροσώπου του ΟΗΕ στη Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στη νεκρή ζώνη.

Αρχικώς Αναστασιάδης και Τατάρ θα συζητήσουν μόνοι τους, ώστε χωρίς πρωτόκολλο και πρακτικά να διατυπώσουν τις προθέσεις τους. Αν και πρόκειται για συνάντηση γνωριμίας κανείς δεν μπορεί αν παραβλέψει την ουσία, αφού ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει εκφράσει πρόθεση για σύγκληση πενταμερούς άτυπης διάσκεψης ώστε να συμφωνηθούν οι όροι κάτω από τους οποίους θα μπορούσε να συνεχιστεί η πρωτοβουλία του για επίλυση του Κυπριακού, η οποία είχε διακοπεί τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένεται να θέσει με ένταση το θέμα της Αμμοχώστου και τον τερματισμό των διαδικασιών για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης. Από την Άλλη η τουρκοκυπριακή πλευρά φαίνεται διατεθειμένη να θέσει θέμα αλλαγής της βάσης λύσης του Κυπριακού, ώστε να εγκαταλειφθεί η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και να αναζητηθεί λύση δύο κρατών.

Είναι άγνωστο αν μετά τη συνάντηση θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν.

Κόσμος

ΗΠΑ - Συναγερμός στο Καπιτώλιο: Καπνοί βγαίνουν από το κτήριο

καπνοι στο καπιτωλιο

Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ έπειτα από καπνούς που φαίνονται να βγαίνουν από το Καπιτώλιο.

 

 

Σύμφωνα με το NBC, οι εργαζόμενοι στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ έλαβαν ένα συγκεκριμένο μήνυμα ασφαλείας.

«Προς όλα τα κτήρια του συγκροτήματος του Καπιτωλίου: Εξωτερική απειλή για την ασφάλεια, δεν επιτρέπεται η είσοδος ή η έξοδος, μείνετε μακριά από εξωτερικά παράθυρα και πόρτες. Αν είστε έξω, ζητήστε ασφαλή κάλυψη», ανέφερε το μήνυμα που πήγε σε όλους όσοι εργάζονται και κινούνται στους χώρους αυτούς.

Ειδήσεις σήμερα

ΗΠΑ: Σε συναγερμό η χώρα για το ενδεχόμενο ένοπλων διαδηλώσεων

ΗΠΑ - Καπιτώλιο: Το FBI ερευνά γυναίκα που προσπάθησε να πουλήσει laptop της Πελόζι στη Ρωσία

ΗΠΑ: To Τwitter ανέστειλε τον λογαριασμό Ρεπουμπλικανής βουλευτή και οπαδού του QAnon